«مزرعه تا سفره» طرحی که هنوز در ایلام خاک می خورد

اقتصاد ایران: ایلام-طرح از «مزرعه تا سفره» یک زنجیره تولید و توزیع محصولات کشاورزی است که در استان ایلام از رونق چندانی برخوردار نیست.

خبرگزاری مهر -گروه استان‌ها: برای تولید محصول کشاورزی در مزارع و طی مراحل کاشت، داشت، برداشت و عرضه به مشتری از طریق بازار فروش، مراحل متعددی وجود دارد که هر یک از آن‌ها هزینه‌های مختص به خود را دارند. این مراحل شامل آماده‌سازی زمین، خرید بذر و نهال، کوددهی، سمپاشی، برداشت محصول با استفاده از ماشین‌آلات و نیروی کار، بسته‌بندی و نگهداری محصولات برداشت شده، حمل و نقل، بازاریابی و فروش می‌شود که هر یک از این فرآیندها هزینه‌های خاص خود را دارند و در نهایت موجب می‌شوند محصولات تولید شده در مزارع با قیمتی بیش از قیمت واقعی به دست مردم برسد.

در همین راستا به منظور کاهش قیمت محصولات کشاورزی و کوتاهی دست سودجویان، طرح «از مزرعه تا سفره» از سال ۱۴۰۱ در بسیاری از نقاط کشور ما اجرایی شد، در واقع این طرح اقدام مناسبی برای بهبود معیشت مردم، کاهش قیمت کالاها، افزایش کیفیت محصولات کاهش ضایعات غذایی، حفظ منابع طبیعی و تقویت اقتصاد محلی، محسوب می‌شود.

استان ایلام هم به دلیل منابع طبیعی غنی و ظرفیت‌های موجود در حوزه‌های کشاورزی و دامپروری، از پتانسیل خوبی جهت توسعه طرح از سفره تا مزرعه برخوردار است؛ به گفته کارشناسان، طرح "مزرعه تا سفره" با ایجاد فرصت‌های شغلی جدید و افزایش درآمد کشاورزان و دامداران، می‌تواند به تقویت اقتصاد محلی و رونق اقتصادی کمک شایانی کند.

با این وجود پروژه از مزرعه تا سفره در استان ایلام به علت عدم تنظیم بازار، مشکلات اداری و عدم هماهنگی بین دستگاه‌های اجرایی، از رونق چندانی برخوردار نیست.

اهداف برنامه از مزرعه تا سفره

لیلا مرادی کارشناس کشاورزی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار داشت: به کررات دیده می‌شود محصولات کشاورزی توسط واسطه گرها با قیمت پایین و سودی ناچیز از کشاورز خریداری شده و با سود و قیمت گزاف به مصرف کننده فروخته می‌شود.

وی افزود: به همین سبب در سال‌های اخیر طرح مزرعه تا سفره برای کوتاه‌کردن دست سودجویان از سفره مردم اجرایی شد، در واقع این طرح توسط وزارت جهاد کشاورزی با هدف کاهش قیمت کالاهای معیشتی مردم و خرید مستقیم مطرح شده و همواره پیامدهای مثبت بسیاری به همراه داشته است.

«مزرعه تا سفره» طرحی که هنوز در ایلام خاک می خورد

مرادی تصریح کرد: این طرح می‌تواند به بهینه‌سازی فرآیندها و کاهش هدررفت مواد غذایی کمک کند، زیرا با اجرای طرح «مزرعه تا سفره، ضایعات غذایی در تمامی مراحل تولید، بسته‌بندی، حمل و نقل و مصرف کاهش یافته و در نتیجه بهره‌وری بیشتری ایجاد می‌شود.

این کارشناس بیان کرد: از سوی دیگر با حمایت از کشاورزان و تولیدکنندگان بومی، طرح «مزرعه تا سفره» می‌تواند به تقویت اقتصاد، بهبود زیرساخت‌های محلی مانند بازارهای محلی، سیستم‌های حمل و نقل و ذخیره‌سازی کمک چشمگیری کند.

عدم رونق طرح از مزرعه تا سفره در ایلام

وی با بیان اینکه این پروژه در استان ایلام از رونق چندانی برخوردار نیست، گفت: عدم اجراسازی این طرح در ایلام پیامدهای منفی متعددی نذیر کاهش ضایعات، افزایش قیمت محصولات، ارزش درآمد کشاورزان و دامداران، کاهش ارزش افزوده، ورود دلالان به بازار عرضه و تقاضا، افول کیفیت محصولات و جلوگیری از افزایش فرصت‌های شغلی به همراه دارد.

مرادی اضافه کرد: برای توسعه موفق طرح «مزرعه تا سفره» در استان ایلام، نیاز به راهکارهای جامع و متعددی داریم که از جنبه‌های مختلف اقتصادی، اجتماعی و زیست‌محیطی به بهبود این طرح کمک کند؛ از جمله این راهکارها می‌توان به بهبود زیرساخت‌ها، آموزش کشاورزان و دامداران در زمینه‌های مختلف، ارائه تسهیلات مالی و اعتباری، ایجاد بازارهای محلی و فروشگاه‌های مستقیم محصولات کشاورزی، بهره‌گیری از فناوری‌های نوین و ایجاد سیستم‌های نظارتی و ارزیابی مداوم اشاره کرد.

لزوم راه اندازی طرح سفره تا مزرعه در ایلام

احمد کرمی استاندار ایلام نیز روز گذشته در نشست ستاد تنظیم بازار استان اظهار داشت: برخی کالاهایی که در استان تولید و توزیع می‌شوند افزایش بی‌رویه قیمت دارند، این در حالیست که افزایش قیمت محصولات کشاورزی در استان نباید بیش از افزایش مصوب قیمت کالاها در کشور باشد.

وی افزود: یکی از راهکارهایی که در استان ایلام به منظور کاهش قیمت کالاها باید در دستور کار قرار گیرد، طرح مزرعه تا سفره است؛ در اصل این پروژه یک ابتکار نوآورانه در حوزه کشاورزی و تأمین مواد غذایی است که هدف آن بهبود و بهینه‌سازی فرآیند تولید، توزیع و مصرف مواد غذایی از مزرعه تا سفره‌های مردم است.

استاندار ایلام تصریح کرد: با توجه به اینکه این طرح تلاش دارد تا با کاهش واسطه‌گری‌ها و حمایت از تولیدکنندگان محلی، بهبود کیفیت مواد غذایی، کاهش ضایعات و افزایش بهره‌وری در زنجیره تأمین مواد غذایی را محقق کند، باید ما نیز همچون دیگر استان‌ها روی موضوع «طرح مزرعه تا سفره» متمرکز شویم.

وی در پایان گفت: به منظور کنترل قیمت محصولات کشاورزی، اشتغالزایی، سودآوری، رونق اقتصادی و… اصناف و دستگاه‌های اجرایی لازم است در این راستا بازار را به‌صورت هدفمند پایش کنند و قدمی چشمگیر جهت ایجاد طرح مزرعه تا سفره در استان ایلام بردارند.

استان ایلام با منابع طبیعی غنی و ظرفیت‌های بالا در حوزه‌های کشاورزی و دامپروری، از پتانسیل خوبی برای توسعه طرح "از مزرعه تا سفره" برخوردار است؛ به همین علت مدیران سازمان ساماندهی مشاغل شهری و فرآورده‌های کشاورزی هم باید برای این موضوع برنامه‌ریزی و پیگیری کنند.

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ