به گزارش سلامت نیوز به نقل از فارس،آرمان عبدی، فوقتخصص گوارش و کبد بالغین، کولیت عصبی را به عنوان یکی از بیماریهای شایع در جامعه معرفی کرد و گفت که این بیماری بهویژه با استرس و فشارهای روانی ارتباط مستقیم دارد. کولیت عصبی یا IBS، یک اختلال گوارشی است که به التهاب روده منجر نمیشود و در حقیقت یک بیماری خوشخیم است.
علائم کولیت عصبی شامل درد شکم، نفخ، یبوست یا اسهال است و این علائم معمولاً در شرایط استرسزا تشدید میشوند. عبدی تصریح کرد که در این بیماری، هیچگونه اختلال ساختاری در روده مشاهده نمیشود و تنها افراد مبتلا دارای رودهای حساستر نسبت به دیگران هستند که در نتیجه درد و نفخ بیشتری احساس میکنند.
عبدی برای درمان این بیماری توصیه کرد که افراد مبتلا به کولیت عصبی باید سبک زندگی خود را تغییر دهند، استرس را کنترل کنند و بهطور منظم به پزشک مراجعه کنند. همچنین در مواردی که بیماری شدت یابد، پیشنهاد میشود افراد شغلهای پر استرس خود را تغییر دهند. وی همچنین اضافه کرد که برای مدیریت استرس، مراجعه به روانشناس میتواند مؤثر باشد.
کولیت التهابی یکی دیگر از انواع شایع کولیت است که به التهاب و آسیب به لایه داخلی روده بزرگ منجر میشود. این بیماری میتواند به مشکلات جدیتری مانند سرطان روده بزرگ منتهی شود، اما خوشبختانه با تشخیص بهموقع قابل درمان و کنترل است.
عبدی در مورد علائم کولیت التهابی گفت که این بیماری میتواند باعث خونریزی از روده، درد شکمی، اسهال یا یبوست مقاوم به درمان شود. بسته به نوع و محل ابتلا، علائم ممکن است متفاوت باشند. اگر کولیت در انتهای روده بزرگ ایجاد شود، ممکن است فرد با خونریزی، یبوست و درد مختصر شکم روبرو شود، در حالی که در صورت درگیری قسمتهای بالاتر روده، ممکن است بیمار علائم شدیدتری مانند اسهال خونی، کاهش وزن و درد مزمن شکم تجربه کند.
عبدی گفت که هنوز علت شایعتر شدن کولیت التهابی در ایران مشخص نیست، اما بهبود روشهای غربالگری و شناسایی بهتر این بیماری ممکن است به افزایش تعداد موارد گزارش شده کمک کرده باشد. وی افزود که در صورتی که کولیت التهابی بهموقع درمان نشود، میتواند منجر به سرطان روده بزرگ شود، اما در صورت تشخیص زودهنگام و درمان بهموقع، پیشرفت بیماری قابلجلوگیری است.
در پاسخ به این سؤال که آیا مصرف پروبیوتیکها میتواند در درمان بیماریهای گوارشی مؤثر باشد، عبدی توضیح داد که مصرف پروبیوتیکها در برخی از انواع کولیت میتواند مفید باشد. این مواد در لبنیات بهویژه در صورت مصرف متعادل، میتوانند به بهبود وضعیت گوارشی کمک کنند.
کولیت عصبی و کولیت التهابی از بیماریهای شایع گوارشی در ایران هستند که بهویژه با تغییرات سبک زندگی و استرسهای روزمره ارتباط دارند. هرچند کولیت عصبی معمولاً خوشخیم است، اما کولیت التهابی میتواند مشکلات جدیتری به همراه داشته باشد. مدیریت استرس، تغییر سبک زندگی و درمان بهموقع از جمله راهکارهای کلیدی برای کنترل و درمان این بیماریها به شمار میروند.