نقد ادبی در کشور مورد کمتوجهی واقع شده است
اقتصاد ایران: دبیر علمی جشنواره شعر فجر معتقد است نقد ادبی از حوزههای مغفول واقعشده شعر کشور است.
فریبا یوسفی شاعر و دبیر علمی جشنواره شعر فجر در گفتگو با خبرنگار مهر، با اشاره به برگزاری هجدهمین جشنواره شعر جوان سوره گفت: جشنوارهها فرصت و دریچه خوبی برای دیده شدن شاعران هستند. در اینجشنوارهها هم کار شاعر دیده شود و هم شاعر با فضاهای تازهای در عرصه شعر روبرو میشود. در واقع جشنوارههای ادبی فضای مناسبی برای رشد شاعر فراهم میکنند و شاعران جوان میتوانند از این فرصت برای معرفی آثارشان به جامعه ادبی استفاده کنند.
وی افزود: شاعران جوان به دلیل اینکه ذهنهای بسیار آماده و انگیزههای زیادی برای تجربههای تازه در شعر دارند، ممکن است در مسیری قرار بگیرند که شعرشان را منحرف کند و انرژی و تلاش آنها را از بین ببرد. جشنوارههایی از جنس جشنواره شعر جوان سوره به شاعران نوقلم کمک میکنند که از این انرژی و انگیزه و توان مضاعف، به بهترین شکل ممکن استفاده کنند و در مسیر درستی حرکت کنند. در واقع این جشنوارهها از این جهت که راه را به شاعر جوان نشان میدهند و ارتباطات شعری خوبی در حاشیه این جشنوارهها برقرار میشود، از اهمیت زیادی برای شاعران مستعد و نوقلم برخوردار هستند. ضمن اینکه شاعر با حضور در این جشنوارهها خودش را محک میزند و به درک و دریافت بهتری از شعر خودش و همنسلانش میرسد.
دبیر علمی جشنواره شعر فجر در ادامه درباره بخش نقد ادبی در هجدهمین جشنواره شعر جوان سوره گفت: متأسفانه حوزه نقد ادبی یکی از حوزههای مغفول واقعشده شعر جوان کشور است. جشنواره سوره با توجه به همین خلأ تصمیم گرفته نگاه ویژهای به حوزه نقد ادبی داشته باشد و شاعران جوان را تشویق کند که به این حوزه هم ورود پیدا کنند. ورود به حوزه نقد ادبی برای شاعران جوان از این جهت اهمیت دارد که هم اشراف خوبی به شعر امروز کشور پیدا میکنند و هم میتوانند با آن نگاه نقادانه شعر خودشان را هم محک بزنند و اصلاح کنند. توجه به نقد ادبی باعث میشود شاعر جوان پیش از آنکه شعرش را در کتاب یا شبکههای اجتماعی منتشر کند، خودش به عنوان اولین منتقد آن را بررسی کرده و اگر ایرادی دارد، آن را رفع کند.
یوسفی ادامه داد: به همین دلیل من به شاعران جوان توصیه میکنم این جشنواره را بهانهای برای ورود به حوزه نقد ادبی قرار بدهند و شعر همنسلان خودشان را نقد کنند و با این نقدها در جشنواره شعر جوان سوره شرکت کنند. شاید همین جشنواره سبب شد که آنها نقد ادبی را هم در کنار سرودن شعر جدی بگیرند و در این حوزه هم به شعر کشور کمک کنند. همانطور که گفتم، این کار به رشد شعر خودشان هم کمک میکند؛ چون باعث میشود نگاه حرفهای و نقادانه به شعر خودشان پیدا کنند و پیش از هر منتقدی، کم و کاستیهای شعرشان را دریابند و نقاط قوت آن را تقویت کنند.
وی در پایان گفت: در فضای شعر امروز منتقدهای توانمند کم داریم. منتقدان خوبی داریم اما تعداد آنها کم است. به ویژه با توجه به تعداد روزافزون شاعران جوانی که امروز شعر میگویند و حضور فعالی در جامعه ادبی دارند، حضور منتقدهای حرفهای و جوان و باانگیزه کاملا احساس میشود. امیدوارم جشنواره شعر سوره با توجهی که به حوزه نقد ادبی دارد، شاعران جوان را به نوشتن نقد ادبی ترغیب کند و تعداد منتقدهای ادبی در کشورمان را افزایش دهد.