آغاز ریاست دورهای لهستان بر اتحادیه اروپا با محوریت امنیت
اقتصاد ایران: کشور لهستان هم زمان با آغاز سال نوی میلادی ریاست دورهای بر اتحادیه اروپا را از کشور مجارستان با تمرکز بر تقویت امنیت اروپا تحویل گرفت.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم به نقل از نشریه «دی سایت»، لهستان با آغاز سال جدید میلادی ریاست دوره ای شورای اتحادیه اروپا را که هر شش ماه یکبار به صورت چرخشی به یکی از کشورهای عضو داده می شود بر عهده گرفت.
با این مسئولیت نمایندگان دولتی لهستان تا پایان ماه ژوئن سال جاری میلادی رهبری جلسات متعدد وزیران این اتحادیه را بر عهده خواهند گرفت و در صورت بروز اختلافات بین کشورهای اتحادیه اروپا میانجیگری خواهند کرد. هدف اصلی کشورهای دارنده این مسئولیت تضمین این مسئله است که روند قانونی اتحادیه اروپا تا حد امکان به صورت روان اجرا شود.
مقامات بروکسل امیدوارند که دولت لهستان از این نقش برجسته خود به آن شیوهای که دولت مجارستان در شش ماه گذشته انجام داده است برای دستیابی به اهداف خود استفاده نکند. مجارستان در دوران ریاست دوره ای بر شورای اروپا با سیاست های خود خشم مقامات بروکسل را برانگیخت و ویکتور اوربان، نخست وزیر این کشور تنها اندکی پس از تصدی این سمت بدون اطلاع و رضایت بروکسل به مسکو و پکن سفر کرد و در نتیجه باعث نارضایتی قابل توجهی در اکثر کشورهای اتحادیه اروپا شد.
البته انتظار نمی رود لهستان اقدامات دیپلماتیک انفرادی از این نوع را انجام دهد، چرا که دونالد تاسک، نخست وزیر لهستان رهبری حامی اروپا محسوب می شود که مسئولیت های زیادی را در اتحادیه اروپا بر عهده داشته است. تاسک از سال 2014 تا 2019 سمت رئیس تمام وقت شورای اتحادیه اروپا را برعهده داشت.
لهستان اعلام کرده که در طول دوره 6 ماهه ریاست خود بر اتحادیه اروپا می خواهد در درجه اول بر سیاست امنیتی و دفاعی تمرکز کند. امنیت اروپا شعاری است که توسط ورشو برای این دوره اعلام شده است. آدام اسزلاپکا، وزیر اروپای لهستان هنگام ارائه این برنامه در ابتدای دسامبر اعلام کرد که کشورش بر هفت جنبه امنیت از جمله امنیت خارجی و داخلی، همچنین امنیت اطلاعات، امنیت اقتصادی، انرژی، بهداشت و غذا تمرکز خواهد کرد.
تا آنجا که به امنیت خارجی مربوط می شود، هدف اصلی لهستان در دوران مسئولیت خود تقویت صنعت دفاعی اروپا است. رادوسلاو سیکورسکی، وزیر امور خارجه لهستان در این باره اعلام کرد، لهستان به عنوان یک کشور عضو اتحادیه اروپا و ناتو همچنین می خواهد حمایت حداکثری بروکسل از اوکراین را تامین کند.
وی افزود: در اینجا ما با «کایا کالاس»، نماینده جدید سیاست خارجی اتحادیه اروپا و «آندریوس کوبیلیوس»، کمیسر دفاعی این اتحادیه از نزدیک کار خواهیم کرد. از سوی دیگر، لهستان اعلام کرده که میخواهد موضعی روشن به روسیه و متحدش بلاروس نشان دهد و برای تحریمهای سختتر علیه این کشورها مبارزه کند.
با این حال، دونالد تاسک، نخست وزیر لهستان مذاکره با اوکراین در زمستان سال جاری به منظور دستیابی به صلح را رد نمی کند. وی در ابتدای دسامبر گفت: «ریاست ما بر شورای اروپایی از جمله، به چگونگی مذاکرات در این باره در زمستان خواهد پرداخت.»
در زمینه امنیت داخلی هم لهستان در درجه اول بر موضوع مهاجرت و مبارزه با خرابکاری ها تمرکز می کند. لهستان و اتحادیه اروپا الکساندر لوکاشنکو، رهبر بلاروس را به سازماندهی هجوم مهاجران از مناطق بحران زده به مرزهای خارجی اتحادیه اروپا متهم می کنند. در تابستان 2022، لهستان با یک حصار به ارتفاع 5.5 متر و یک سیستم نظارت الکترونیکی کنترل ها در مرز با بلاروس که یک مرز خارجی اتحادیه اروپا نیز هست را تشدید کرد.
لهستان همچنین برای محافظت در برابر تهدیدات احتمالی، در حال حاضر میلیاردها دلار در طرح موسوم به سپر حفاظتی شرق که یک خط دفاعی مستحکم در مرز با بلاروس و منطقه کالینینگراد روسیه است سرمایه گذاری می کند و امیدوار است که شرکای اروپایی هم در تامین مالی آن مشارکت کنند.
در این میان آلمان و فرانسه، که در گذشته نقش پر رنگی در تصمیم گیری ها در اتحادیه اروپا داشتند در حال حاضر تحت تاثیر بحران های سیاسی داخلی قرار دارند. بنابراین، لهستان می تواند از ریاست شورای خود برای افزایش وزن سیاسی استفاده کند.
انتهای پیام/