بازار داغ گمانهزنی سریالهای جدید درشبکه نمایش
اقتصاد ایران: این روزها، در میان بازبینیها، اخذ مجوزهای انتشار و حتی مراحل ساخت، برخی کانالهای مجازی تنها به هدف جذب مخاطب و کسب درآمد از پلتفرمهای شبکه نمایشخانگی اقدام به انتشار خبرهایی میکنند که عمدتاً صحت ندارند.
در این میان، چند امر به درستی پیش نمیرود؛ تبلیغات صادقانه و درست با مخاطب، تحت فشار قرار دادن شوراهای صدور مجوز، و بازی رسانهای که در زمان صدور یا عدم صدور مجوز انتشار یا حتی تولید برخی آثار به کار میرود. این سناریوهای از پیش تعیینشده گاهی باعث میشوند سریالها یا فیلمها قبل از تولید یا پیش از انتشار با حاشیههایی همراه شوند.
نتیجه این نوع رویکردها، معمولاً این است که چنین آثارِ رسانهای، مقبولیتی در میان مخاطبان پیدا نمیکنند. اما به هر حال، این امر به یکی از روشهای درآمدزایی برای برخی کانالهای مجازی تبدیل شده است.
در این شرایط، مخاطب امروز که بهطور حتم با حضور در رسانههای جمعی و شبکههای اجتماعی آگاهتر از گذشته رسانهها را دنبال میکند، باید اخبار مورد علاقهاش را از شبکهها و خبرگزاریهای معتبر پیگیری کند. از سوی دیگر، صاحبان آثار، پلتفرمها و پخشکنندگان فیلم و سریالها نیز باید این مسیر را دنبال کنند.
متأسفانه گاهی اوقات در فضای سریالهای تلویزیونی نیز این اتفاق میافتد؛ برای جذب بازدیدکننده، چه واقعی و چه جعلی، برخی وارد مسیرهایی میشوند که اصالت ندارند. در گذشته، تهیهکنندگان قدیمیتر تلاش میکردند تا تبلیغات آثارشان را از طریق روزنامهها، نشریات و خبرگزاریهای معتبر دنبال کنند، اما امروز بیشتر مسیر تبلیغاتی به سمت کانالهای تلگرامی و پیجهای اینستاگرامی رفته است. برخی از این صفحات اعتبار خوبی کسب کردهاند، اما برخی دیگر تنها به دنبال درآمدزایی هستند و از هیچ اصول رسانهای پیروی نمیکنند.
یکی از نمونههای بارز این موضوع، تبلیغات مربوط به سریالهای «تایسان» تینا پاکروان، «آبان» رضا دادویی، «ازازییل» حسن فتحی، «بامداد خمار» و «سووشون» نرگس آبیار است که هزاران مطلب ضد و نقیض درباره آنها منتشر شده است. گاه درباره قهر و آشتی بازیگران سریال «آبان» مطالبی نوشته شد که مولایی، تهیهکننده سریال، همه آنها را تکذیب کرد.
گاهی نیز اخبار ضد و نقیضی درباره بازیگران سریال «ازازییل» منتشر شد یا در خصوص توقفهای پیدرپی «آبان» و «بامداد خمار» و نمایش «سووشون» در نوروز 1403 اعلام شد که هیچکدام صحت نداشت. با این حال، پیگیریهای خبرنگار تسنیم نشان میدهد که سریال «آبان» با نام قبلی «پوکر»، در دستور کار شورای صدور مجوز انتشار ساترا قرار گرفته است و بازبینیها و بررسیها در حال انجام است تا این سریال بتواند به عنوان آغازگر فعالیتهای پلتفرم تازهوارد شیدا در نظر گرفته شود.
سریال «ازازیل» نیز به تازگی با حضور حسن فتحی در شورای صدور مجوز ساترا موفق به دریافت مجوز پخش شده است و بارها عبارت "پخش به زودی" برای این سریال در فضای رسانه مطرح شده است. البته لازم به ذکر است که پس از این مرحله، زمان دقیق پخش این سریال به تصمیم پلتفرم پخشکننده بستگی دارد. معمولاً پلتفرمهای نماوا، فیلیمو و فیلمنت با قرار دادن بنر تبلیغاتی در صفحه اصلی خود یا از طریق رسانهها، زمان پخش آثارشان را بهطور رسمی اعلام میکنند.
در حال حاضر، هنوز زمان قطعی پخش برخی از سریالها مشخص نشده یا برخی از آنها هنوز مجوز پخش نگرفتهاند. در این شرایط، برخی کانالها اقدام به انتشار خبرهایی مبنی بر پخش این سریالها در هفتههای ابتدایی بهمنماه میکنند. این اقدام یا به منظور تحت فشار قرار دادن نهادهای نظارتی یا برای داغ کردن نام آثارشان است، یا این که این کانالها و صفحات مجازی در تلاشاند تا از طریق انتشار چنین اخبار، به هدف تبلیغاتی خود برسند.
به هر حال، سریالهایی مانند «ازازییل»، «آبان»، «بامداد خمار»، «تایسان»، «بلیت یکطرفه»، «وحشی» و... جزو آثار جدید شبکه نمایشخانگی هستند که پس از گذراندن فرآیندهای قانونی دریافت مجوز، در معرض دید مخاطبان قرار خواهند گرفت. همچنین سریالهایی همچون «بچه زرنگ»، «ساعت 6 صبح»، «نقره داغ»، «مست عشق»، «آغوش باز»، «پول و پارتی»، «آپاراتچی»، «قیف»، «شه سوار»، «عطرآلود»، «روایت ناتمام سیما»، «روزی روزگاری آبادان» و... نیز جزو اکرانهای آنلاینی خواهند بود که در هفتههای آتی به پلتفرمهای شناختهشده شبکه نمایشخانگی وارد خواهند شد.