اختلاف فاحش قیمت چای وارداتی و ایرانی
اقتصاد ایران: هیئت مدیره اتحادیه چای کشور در بیانیه ای اعلام کرد: ارز ترجیحی این کالا ۲ سال پیش حذف شد و در هيچ دورهای تفاوت قيمت میان چاي وارداتي و چاي ايراني تا این اندازه فاحش نبوده است.
وی افزود: همچنین دولت در راستای حمایت از چای داخلی و افزايش هزينه واردات چاي خارجي، مالیات ارزش افزوده غیرقابل استرداد چای وارداتي را از یک درصد به ۱۰ درصد و حقوق و عوارض گمرکی را از یک درصد به چهار درصد افزایش داده است و بدین ترتیب در هيچ دوره ديگري تفاوت قيمت میان چاي وارداتي و چاي ايراني تا این اندازه فاحش نبوده است.
از طرفی در طول بیش از یکسال گذشته، شاهد فروش اجباری بیش از ۲۰ هزار تن چای ایرانی به واردکنندگان و واحدهای تولید و بسته بندی چای در ازای واردات بودیم که تخمین زده می شود بیش از هزار میلیارد تومان برای این موضوع به كارخانجات چاي خشك كني مورد تاييد سازمان چاي در شمال کشور پرداخت شده است.
همچنین در سالهای ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳ شاهد کاهش واردات چای از حدود ۷۵ هزار تن به ۴۲ هزارتن بودیم. با این حال ذکر این توضیح ضروری است که کاهش دستوری واردات نه تنها به سود تولید داخل و افزایش تقاضای چای ایرانی نشد بلکه منجر به افزایش غيرمنطقي قيمت، رواج عرضه چاي تقلبي، قاچاق ، ته لنجي و مواردی از این قبیل شد که چالش های خاص خود را برای جامعه به دنبال دارد.
رئیس هیئت مدیره اتحادیه چای کشور گفت که از میزان چای تولیدی در کشور حدود ۲۰ هزار تن آن پتانسیل مصرف داخلی داشته و مابقی صادر می شود. در نتیجه براساس نیاز کشور همواره حدود ۹۰ هزار تن چای به صورت قانونی یا غیرقانونی وارد و مصرف می شود.