خاموشیهای پر دردسر در خراسان شمالی/ بازگشت به «والور»!
اقتصاد ایران: بجنورد_ افت شدید دما نسبت به سال قبل و شروع زود هنگام سرمای هوا همراه کاهش سهمیه گازوئیل دریافتی سبب شده است تانیروگاه شیروان نتواند باحداکثر توان به تولید بپردازد و دچار خاموشی هایی شدیم.
خبرگزاری مهر، گروه استانها-محدثه جوان دلویی: ساعت از ۱۰ صبح گذشته است.چراغهای خاموش راهنمایی، چهارراه کتاب نشان میدهد که برق خیابانهای شهید صیاد شیرازی همانند روزهای قبل قطع شده است. به سمت خیابان نادر میروم.از پایین بودن کرکره برخی مغازهها و ایستادن کسبه جلو در مغازه شأن مشخص است که برق این خیابان هم قطع شده است. چند قدمی پیاده میروم که سروصدایی توجهم را جلب میکند، جلو در فروشگاه بزرگی موتور برقی روشن و درهای اتوماتیک فروشگاه باز است. وارد مغازه میشوم و میبینم فقط ترازوها و دستگاههای کارتخوان با برق کار میکنند و نیمی از فروشگاه خاموش است. یکی از مشتریان فروشگاه میگوید: قبل از اینکه به اینجا بیایم در مغازه دیگری در خیابان بسیج مشغول خرید بودم که برق قطع شد و فروشنده نتوانست خریدهایم را وزن کند، ناچار خریدهایم را در همان مغازه گذاشتم.
کرکرههای پایین مغازهها
از این فروشگاه بیرون میآیم و تا چهارراه مخابرات را پیاده طی میکنم.برخی فروشندگان نتوانستند کرکره مغازهها را بالا بکشند و در سوز سرمای آخرین ساعتهای پاییز منتظر ایستادند بسیار مدام در حال قدم زدن هستند تا شاید برق زودتر وصل شود و بتوانند پی کسب و کارشان بروند. فقط چراغهای راهنمایی این چهارراه روشن است. مردم هم در حال رفت و آمدند یا جلوی مغازهای منتظر ایستادند که اگر برق بیاید بتوانند خریدشان را انجام دهند. در یک سمت خیابان بازهم مغازههایی هستند که با موتور برق روشنایی مغازه شأن را تأمین میکنند.وارد مغازهای میشوم فروشنده با احترام میگوید: شرمنده تا برق وصل نشود فروشی ندارم. ترازو و کارت خوانم با برق کار میکند.از او تشکر میکنم و از مغازه بیرون میآیم.
به سمت میدان شهید میروم.پیاده روها شلوغ است و شهروندان در حال رفت و آمد و کسبه هم گوشهای از پیاده رو منتظر ایستادند تا برق وصل شود و کار و کاسبی شأن را شروع کنند.
به سمت سبزه میدان و چهارشنبه بازار (خیابان شهید بهشتی شمالی) میروم.فقط یکی از مغازهها برق دارد و پر رفت و آمد است. وارد مغازه میشوم یکی از مشتریان از فروشنده میپرسد: چطور مغازه شما برق دارد که پاسخ میدهد از کاروانسرای نزدیک مغازه برق وصل کردیم در همین ۲ ساعت قطعی برق کلی ضرر میکنیم. خانم میانسالی مشغول خرید است. از او درباره قطعی برق میپرسم، میگوید: دو روزی است که برایم از مشهد مهمان آمده است. برق منزل ما هم صبح وهم بعد از ظهر قطع میشود.
فرزندان مهمانهایم به صورت مجازی درس میخوانند و با قطعی برق اینترنت هم قطع میشود و خیلی پای لپ تاپ و گوشی درگیر هستند. از طرف دیگر به دلیلی قطعیهای برق از لوازم برقی منزل، نمیتوانم استفاده کنم و مواد غذایی مخصوص یخچال و فریزر مهم با این قطعیها خراب میشوند.
خانم دیگری که به همراه فرزندش برای خرید در مغاره است، به من گوشیاش اشاره و عنوان میکند: از روزی که برقها قطع میشود نتوانستم لحظهای گوشی را کنار بگذارم از مدرسه پسرم مدام پیگیری میکنند که در کلاس آنلاین حضور داشته باشد، سرعت اینترنت پایین میآید و به سختی حتی نرم افزار شاد باز میشود.
با قطعی برق فروشی ندارم
رستمی میگوید: این قطعیهای برق برای کسبه هم دردسر ساز است فروشنده یکی از مغازهها گفت اگر پول نقد دارید خرید کنید وگرنه تا زمانی که برق وصل شود فروشی ندارم.
نوزادم به دستگاه فتوتراپی نیاز دارد
از مغازه بیرون میآیم و دوباره به سمت میدان شهید میروم.خانمی نوزاد ۱۰ روزهای را لای چند پتو پیچیده و راهی مطب پزشک اطفال است. صفاری میگوید: نوزادم دچار زردی شده است و به تشخیص پزشک باید برایش دستگاه فتو تراپی میگرفتیم اما با این قطعیهای برق واقعاً دچار دردسر شدیم. گرمایش منزل فقط با پکیج و شوفاژ است و منزلمان هم در خیابان فارابی است و هر روز دو بار برق قطع میشود و منزلمان هم به سختی گرم میشود.
وی اضافه میکند: وقتی برق وصل میشود به ناچار علاوه بر روشن کردن شوفاژها، بخاری برقی هم روشن میکنیم تا حداقل منزلمان گرم شود و فرزندم بیمار نشود. اما این طوری احساس میکنیم بیشتر برق مصرف میکنیم.
اسدی شهروند دیگری است که ساکن شهرک شاهد است او هم به خبرنگار مهر میگوید: مادرم تازه عمل جراحی کرده است و واقعاً برای مراقبتش به محیط و آب گرم، نیاز داریم که با قطعیهای برق برایمان در این سرمای هوا، گرمایش منزل سخت میشود و الان هم برای خرید والور به بازار آمدهام.
برنامه اعلامی قطعی برق با قطع برق مناطق همخوانی ندارد
وی اضافه میکند: قطعی برق برخی منطقهها، با برنامهای که شرکت برق اعلام کرده همخوانی ندارد و اکنون نوزاد ۲ ماهه ای را به حمام بردیم که برق قطع و پکیج هم خاموش شد و مدام نگران فرزندان ما هستیم.
جغتایی پشتیبان یکی از شرکتهای آنلاین است. او هم به خبرنگار مهر میگوید: من در منزل کار میکنم و همه کارم با لپ تاپ است و باید در طی روز در ساعتهای مشخصی پاسخ گوی دهها پیام و تماس از سراسر کشور باشم وقتی برق قطع میشود دسترسی به اینترنت هم برایم دردسرساز است و هم چنین شارژ لپتاپم هم تمام میشود.کاش حداقل مسئولان تدابیر دیگری برای کاهش مصرف برق و گاز داشته باشند هرچند که قبول دارم شهروندان هم در مصرف انرژی خیلی اسراف میکنند.
مشکل نانواها با قطعی برق چند برابر میشود
قربانی شهروند دیگری است که عنوان میکند: قطعیهای برق برای نانواها هم مشکل ساز شده است. برخی روزها خارج از برنامه شرکت برق، برق مناطقی قطع میشود که همان موقع زمان پخت نان در نانواییها ست و دو ساعتی کار و زحمت این قشر هدر میرود و مردم و نانواها باید ۲ ساعتی در سرمای هوا معطل بمانند. الان همه کارهای منزل و اداری و بیرون با برق انجام میشود.
سوختن صفحه پکیج و....
حیدری شهروند دیگری است که ساکن خیابان نشاط است. به قول خودش دربدر به دنبال تعمیرکار پکیج است و با ناراحتی میگوید: روزی دو بار و حدود ۴ ساعت، برق قطع میشود.پکیچ و جاروبرقی منزل به دلیل این قطعیهای برق سوخت. برای تعمیر صفحه پکیج به هر جا مراجعه میکنم نرخهای عجیبی میدهند.این قطعیهای مکرر فقط به ضرر مردم است.
شهروندان سایر شهرهای خراسان شمالی از قطعیهای مکرر برق در هفته گذشته گلایه دارند.
تاریکی تا ساعت ۱۸ عصر
فهمیده ساکن خیابان ورزش شیروان میگوید: برخی روزها تا تاریکی شب حتی تا ساعت ۱۸ هم برق برخی خیابانهای شهر قطع بود که این خاموشیها باعث تاریکی خیابانها، چراغ چهارراهها و دوربینهای مداربسته مغازهها شده بود.
به عقب بر میگردیم!
قطعیهای مکرر برق و به دلیل وجود سیستم گرمایش برقی در اغلب منازل، این روزها فروش والور نفتی بیشتر شده، به گونهای که اگر سری به سایت دیوار بزنید، قیمت والور نفتی قدیمی از ۷۰۰ هزار تومان تا ۳ میلیون تومان و حتی بیشتر برای فروش گذاشته شده است.
والور و چراغ و بخاری نفتی و نفت میفروشیم!
روز گذشته در حاشیه یکی از خیابانهای بجنورد چشمم به پلاستیک فروشی میخورد که والور نفتی میفروشد. از فروشنده درباره قیمتها میپرسم که میگوید: الان فقط ۳ مدل داریم قیمت والورها نفتی از ۴۳۰ هزار تومان تا ۷۵۰ هزار تومان است.
میپرسم الان نفت از کجا بیاوریم، میگوید: نفت هم برای فروش داریم. شما هر چقدر میخواهی سفارش بدهید برایتان تهیه میکنیم. ما هر روز در اینجا هستیم والور، چراغ نفتی و بخاری نفتی میفروشیم. چارهای نیست باید، این زمستان با بی برقی کنار آمد.
از روز جمعه سیام آذرماه تا لحظه تنظیم این گزارش طبق اعلام شهروندان برنامه قطعیهای برق نسبت به هفته قبل کمتر شده است.
طرحت رو بردار وبرو!
با این وجود پژوهشگران و نخبگان خراسان شمالی برنامههایی برای رفع ناترازی انرژی و رفع قطعیهای برق و گاز صنایع و به تبع آن منازل دارند اما با پیگیریهای که از هفته قبل تاکنون انجام شد، دو پژوهشگر فعال حوزه انرژی استان اعلام کردند در صورتی حاضر به ارائه طرح و برنامه برای رفع ناترازی انرژی در صنایع هستند که نمایندهای از استانداری و صنایع به طور جدی پای کار بیایند.
یکی از این پژوهشگران به مهر میگوید: مدیر یکی از صنایع استان وقتی خواستم به آنها برای رفع ناترازی کمک کنم در پاسخم عنوان کرد طرحت را بردار و برو. وقتی مدیران صنایع نمیخواهند ما چه کنیم؟
محدودیت سوخت نیروگاهها
مدیر عامل شرکت توزیع برق خراسان شمالی در گفتگو با خبرنگار مهر میگوید: با توجه به شرایط فعلی و محدودیت تأمین سوخت نیروگاهها، نیازمند همراهی مدیریت مصرف همه مشترکان استان برای پایداری و تأمین برق مستمر شبکه برق هستیم.
حسن چاهی ادامه میدهد: به منظور کاهش تأثیرات برنامه محدودیتهای برق، جدول خاموشی به صورت منظم توسط این شرکت تدوین شده است و مشترکان میتوانند با مراجعه به کانالهای ارتباطی این شرکت از برنامه منطقه خود مطلع شوند.
افت ولتاژ نداریم
وی با بیان اینکه در صورت تأمین سوخت نیروگاهها قطعی برق نخواهیم داشت، خاطر نشان میکند: در حال حاضر شرایط موجود فقط محدودیت برق را شامل میشود و هیچ گونه نوسان و افت ولتاژی در شبکه برق استان وجود ندارد.
وی در پایان با اشاره به پایداری شبکه، تصریح میکند: چنان چه مشترکانی بابت نوسانات احتمالی برق دچار خسارت شدند و لوازم برقی منازلشان آسیب دید میتوانند به مدیریت توزیع برق شهرستان خود مراجعه و با ارائه درخواست بررسی و ارائه اسناد خسارت و انجام بازدید، درصورت تأیید خسارت از سوی شرکت برق، برای دریافت خسارت به بیمه ارجاع داده خواهند شد.
کاهش سهمیه گاز نیروگاه سیکل ترکیبی شیروان
نیروگاه سیکل ترکیبی شیروان بزرگترین نیروگاه شرق کشور است.
مدیر نیروگاه سیکل ترکیبی شیروان به عنوان بزرگترین نیروگاه شمال شرق کشور به دلایل قطعیهای مکرر برق میپردازد و میگوید: کاهش سهمیه گاز نیروگاهها، افت شدید دما نسبت به مدت مشابه سال قبل و شروع زود هنگام زمستان به همراه کاهش سهمیه گازوئیل دریافتی سبب شده است تا نیروگاه شیروان نتواند با حداکثر توان به تولید بپردازد.
حامد اسماعیلی ادامه میدهد: این نیروگاه طبق برنامههای مدون و با توجه به پیشبینیهای انجام شده مبنی بر شروع زود هنگام دوره سرد سال و گستردگی سرما در بیشتر استانها، عملیات بازدید و تعمیرات واحدها را با دقت و حساسیتی مضاعف پیگیری و اجرا کرد تا نیروگاه با آمادگی کامل خدمت رسانی خود را به صنعت برق کشور داشته باشد.
وی تاکید میکند: پس از صرف بیش از ۳۵ هزار نفر ساعت کار شبانه روزی، تعمیر و بازدیدهای دورهای به پایان رسیده و در صورت تأمین سوخت کافی (گاز و گازوئیل) نیروگاه شیروان با آمادگی کامل قادر به تولید انرژی با حداکثر توان است.
پویش دو درجه کمتر
وی خاطر نشان میکند: با رعایت و صرفهجویی در مصرف گاز و مشارکت در پویش دو درجه کمتر، این امکان برای سوخت رسانی به نیروگاهها به وجود میآید تا مانند سنوات قبل، نسبت به تولید حداکثری و پایداری شبکه صنعت برق کشور فعالیت کنند.
نبود فرهنگ صحیح استفاده از انرژی در میان مردم و مصرف گرا بودن را نباید در این مساله نادیده گرفت اما به طور کلی رفع موضوع ناترازی انرژی نیاز به درایت و برنامهریزی دقیق و مدون دارد تا نسلهای آینده از این نعمت برخوردار شوند.