براساس گزارش منتشر شده از سوی روزنامه «دیلی میل» انگلیس کارشناسان نسبت به استفاده از تلفن همراه سر میز شام هشدار فوری داده و تاکید کردند این مسئله تنها به این علت نیست که این کار بینزاکتی است.
دکتر گرت نی (Gareth Nye)، دانشیار فیزیولوژی دانشگاه چستر، هشدار داد تلفن هوشمند شما میتواند زیستگاه میکروبهای مضری باشد که حتی به میز شام هم گسترش یابند.
مسئله نگران کننده این است که این امر شامل باکتریهایی میشود که میتواند مسبب هر چیزی از مسمومیت غذایی گرفته تا عفونتهای پوستی شود.
دکتر نی توضیح داد: بیشتر، شامل مواردی مشابه موارد گوارشی مانند اسهال، استفراغ و سایر ناراحتیهای معده میشود. او افزود: با این حال، این ویروس میتواند باعث عفونتهای شدید مانند سپتیسمی یا سینه پهلو (Pneumonia) در افراد دارای سیستم ایمنی ضعیف شود.
اگرچه دکتر نی توصیه میکند که تلفن هوشمند خود را کاملا از میز غذا دور کنید؛ اما چنانچه نمیتوانید دوری آن را تحمل کنید، کارهایی وجود دارد که میتوانید برای دور نگه داشتن هر گونه میکروب انجام دهید.
دکتر نی از برخی از انواع باکتریهایی که میتوان روی تلفن همراه پیدا کرد پرده برداشت و گفت: این مسئله به زمینه کاری صاحب تلفن بستگی دارد.
او در ادامه گفت: کارکنان بخش سلامت حتی اگر در خط مقدم نباشند، میتوانند مجموعهای از باکتریهایی را منتقل کنند که شایعترین آنها «سودوموناس آئروژینوزا» (میتواند باعث عفونتهای شدید تنفسی یا پوستی شود) و «اسینتوباکتر بومانی» (میتواند به مننژیت منجر شود) است.
او افزود: کارکنان بخشهای دیگر همچنان حامل باکتریها روی گوشیهای خود هستند که باکتریهای گِرَم مثبت اسپوردار [Gram-positive spore bacteria] شایعترین آنها است و این باکتریها با مسمومیت غذایی و سایر مشکلات گوارشی مرتبط هستند.
به گفته او تقریبا تمام سطوح تلفنهای همراه حامل باکتریهای خطرناک شایع «اشریشیا کلی» [موجود در روده جانوران خون گرم] و «استرپتوکوک مدفوعی» است. هر چقدر هم که منزجر کننده به نظر برسد، این باکتریها معمولا از طریق دستهای خودمان به گوشیهای هوشمندمان منتقل میشوند. دستهای ما هر روز حدود ۱۵۰ وسیله مختلف را لمس میکنند و برای مثال اگر در سفر باشید، این عدد بیشتر خواهد بود.
او در ادامه گفت: هر یک از این سطوح پتانسیل آلوده شدن به باکتریهای خطرناکتری را دارند و زمانی که با دستانمان این سطوح را لمس میکنیم، محل بعدی که معمولا دستان ما لمس میکند صفحه نمایش گوشی است و باکتریها از هر چیزی که لمس میکنیم به گوشی منتقل میشوند. این مسئله به ویژه زمانی صحیح است که استفاده از تلفن همراه در سرویس بهداشتی را درنظر بگیریم.
نی میگوید: «باکتریها به طور طبیعی در سفرهای ما به مقصد سرویس بهداشتی، راه خود را به دستهای ما و سپس به تلفنهایمان پیدا میکنند و این مسیر انتقال تا زمانی که هر دو سطح تمیز شوند ادامه پیدا خواهد کرد». این مسئله چنانچه هنگام غذا خوردن از تلفن خود استفاده کنید، میتواند باعث پخش شدن باکتریها در سراسر میز شام شود.
توصیههای کارشناسان برای تمیز کردن گوشی تلفن همراه به شرح زیر است:
پیش از تلاش برای تمیز کردن تلفن هوشمند خود، کارشناسان توصیه میکنند آن را از برق بکشید تا از آسیب رسیدن به پورتها جلوگیری شود. پس از آن، قاب گوشی خود را درآورده و آن را با آب داغ و صابون بشویید و بگذارید کاملا خشک شود. چنانچه قاب گوشی شما از چرم طبیعی یا چرم مصنوعی ساخته شده است به منظور جلوگیری از آسیب دائمی از تمیزکننده مخصوص استفاده کنید.
سپس قبل از استفاده از یک خلال دندان چوبی برای پاک کردن غبار یا کثیفی پورتهای گوشی، با یک پارچه بدون پرز سطح خارجی گوشی خود را از گرد و غبار و ذرات تمیز کنید.
در نهایت، از دستمال آغشته به الکل (۷۰ درصد) یا پارچهای که کمی با آب گرم و صابون مرطوب شده است، استفاده کنید تا قسمت بیرونی گوشی را پاک کنید. به نواحی اطراف دکمهها و منفذهای بلندگو توجه بیشتری داشته باشید.
کارشناسان میگویند برای جلوگیری از احتمال آسیب رسیدن به گوشی به وسیله آب، از اسپری کردن مایع تمیز کننده به طور مستقیم روی گوشی و منفذهای گوشی خودداری کنید.
همچنین شستن مرتب دستها برای جلوگیری از انتشار هر گونه میکروب مهم است.
در پایان دکتر نی میگوید: بهداشت مناسب دستها و نیز ضدعفونی کردن روزانه تلفن همراه باید برای جلوگیری از بیشتر عفونتها کافی باشد.