به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا، فرآورده دارویی نیکوژن که از سلولهای کشنده طبیعی انسان سالم تهیه میشود، در درمان تومورهای مغزی و بدخیمیهای خونی مورد استفاده قرار میگیرد. این محصول دارویی که توسط یکی از شرکتهای دانشبنیان ایرانی توسعه یافته، موفق به کسب جایزه بریکس شده است و در حال حاضر در فازهای مختلف کارآزمایی بالینی قرار دارد.
در این کارآزماییها، ۱۰ کودک مبتلا به گلیومهای مغزی مقاوم به درمان تحت درمان با سلولهای نیکوژن قرار گرفتهاند. این سلولها که به طور طبیعی قادر به شناسایی و نابودی سلولهای سرطانی هستند، به عنوان یک روش نوین درمانی، در حال بررسی و آزمایش در شرایط بالینی هستند.
سلولهای کشنده طبیعی، بخشی از سیستم ایمنی بدن هستند که به طور خودکار میتوانند به شناسایی و نابودی سلولهای سرطانی بپردازند. محققان از این توانایی طبیعی برای درمان بیماریهایی مانند سرطان استفاده میکنند. در این روش نوین، سلولهای کشنده طبیعی از یک اهداکننده سالم جمعآوری شده و پس از جداسازی و آمادهسازی در آزمایشگاه، به بیماران مبتلا به سرطان تزریق میشوند.
دلبر دانشجو، مدیر فنی شرکت دانشبنیان فعال در این حوزه، در گفتوگو با ایسنا، به توضیح جزئیات این درمان پرداخته و گفت: «این سلولها میتوانند به صورت سرنگ یا کیسه (شبیه به سرم) به بدن بیمار تزریق شوند. نوع سرنگی این فرآورده برای تزریق داخل نخاع به بیماران مبتلا به تومورهای مغزی استفاده میشود.»
نتایج اولیه کارآزماییهای بالینی نشان داده است که استفاده از سلولهای کشنده طبیعی در درمان تومورهای مغزی هایگرید (گرید ۳ و ۴) میتواند تاثیرات مثبت زیادی داشته باشد. برخی از بیماران مبتلا به این تومورها که معمولاً امید به زندگی کمی دارند، پس از درمان با این سلولها تا ۳ تا ۴ سال بدون عود تومور یا با وضعیت پایدار زندگی میکنند.
این روش درمانی در حال حاضر در فاز ۲ کارآزمایی بالینی قرار دارد و شرکت در آستانه دریافت مجوز برای عرضه وسیع این دارو به بازار است. نتایج امیدوارکننده این کارآزماییها، خصوصاً در بیماران مبتلا به نوروبلاستوما (نوعی تومور عصبی که عمدتاً در کودکان رخ میدهد)، توجه زیادی را جلب کرده است.
نوروبلاستوما یکی از سرطانهای شایع در کودکان است که به درمانهای معمول مقاوم است. با توجه به نتایج مثبت درمان با سلولهای کشنده طبیعی در بیماران مبتلا به نوروبلاستوما و تومورهای مغزی، این روش نوین امید زیادی به پیشگیری از مرگ و میر در کودکان مبتلا به این سرطانها ایجاد کرده است.
مدیر فنی این شرکت دانشبنیان اظهار داشت: «نتایج به دست آمده از این کارآزماییها بسیار امیدبخش است. بیماران مبتلا به تومورهای مغزی هایگرید معمولاً بین ۱۲ تا ۱۵ ماه بقا دارند، اما با استفاده از این روش درمانی، برخی بیماران تا ۳ تا ۴ سال از تومور پاک میشوند و یا در وضعیت پایدار قرار میگیرند.»
این شرکت در حال همکاری با سازمان غذا و دارو برای توزیع این فرآورده دارویی در سطح وسیع است. دانشجو به اهمیت این همکاری اشاره کرده و تأکید کرد که این روش درمانی میتواند به یک ابزار موثر در درمان سرطانهای مقاوم به درمان تبدیل شود.
با پیشرفتهای علمی و بالینی در درمان تومورهای مغزی و نوروبلاستوما، این روشهای درمانی نوین نشاندهنده امید تازهای برای بیمارانی است که تا پیش از این از درمانهای موجود نتیجهای نگرفتهاند. استفاده از سلولهای کشنده طبیعی به عنوان درمانی امیدوارکننده، میتواند گامی مهم در مبارزه با سرطانهای مقاوم به درمان و بدخیمیهای مغزی باشد.