بی تدبیری دولت چهاردهم منجر به خاموشی ها شد
اقتصاد ایران: قطعی برق بیسابقه و افت فشار گاز در دو ماه گذشته مشکلات زیادی را برای مردم، صنعتگران و کشاورزان ایجاد کرده است.
به گزارش خبرگزاری مهر، قطعی برق بیسابقه و افت فشار گاز در دو ماه گذشته مشکلات زیادی را برای مردم، صنعتگران و کشاورزان ایجاد کرده است، در این بین بررسیهای کارشناسی از اطلاعات وزارت نفت و وزارت نیرو دربرگیرنده نکاتی است که جهت تنویر افکار عمومی بیان میشود.
تمامی نیروگاههای حرارتی کشور بر مبنای مصرف گاز طراحی شدهاند اما کمبود گاز طبیعی در سالهای اخیر سبب شده تا طی دوره فصل سرد، همزمان با کاهش گاز تأمین شده برای نیروگاهها جهت جلوگیری از قطعی برق، سوخت مایع شامل گازوئیل و مازوت را جایگزین گاز طبیعی شود.
در بیان علت اصلی مشکلات برق و گاز در روزهای اخیر، طبق آمار تأیید شده توسط وزارت نیرو و وزارت نفت، متوسط روزانه پرشدگی ذخایر گازوئیل در ۵ ماه فعالیت دولت سیزدهم در سال ۱۴۰۳ معادل ۱۰ میلیون لیتر در روز بوده است. این درحالیست که از در سه ماه فعالیت دولت چهاردهم از ابتدای شهریور تا ابتدای آذرماه سال ۱۴۰۳ نه تنها ذخایر راهبردی گازوئیل نیروگاهها پر نشد بلکه به طور متوسط روزانه ۷.۲۱ میلیون لیتر از این ذخایر کاسته شد.
یکی از ابهامات مطرح شده، استناد به مصوبه بالادستی مبنی بر عدم مصرف مازوت در نیروگاه در فصل گرم است. لازم به ذکر است که مصوبه مذکور در ۱۰ مرداد امسال صادر شده و به موجب آن چندبرابر متوسط سالهای قبل مازوت مصرف شده است، البته این مصوبه الزامی برای نهاد قضائی جهت فک پلمپ مخازن تعدادی از نیروگاههای مازوتسوز کشور نداشت اما با این وجود از حداکثر ظرفیت مصوبه استفاده شد.
در شهریور ۱۴۰۰ زمانیکه دولت سیزدهم امور را از دولت دوازدهم تحویل کرد، میزان ذخایر گازوئیل ۱۵۰ میلیون لیتر کمتر از شهریور ۱۴۰۳ بود اما افزایش ۱۱۲۰ میلیون لیتری ذخایر در دوره شهریور تا آذرماه زمینه تأمین انرژی پایدار را فراهم کرد. بر این مبنا، سالهای ۱۴۰۰، ۱۴۰۱، ۱۴۰۲ و سنوات قبل همه ساله حدفاصل شهریور تا آذر هر سال ذخایر گازوئیل نیروگاهها افزایش پیدا میکند اما در سال جاری نهتنها شاهد افزایش ظرفیت مخازن راهبردی نیروگاهها نبودیم بلکه در دوره غیرسرد سال برخلاف سنوات قبل به طور نامتعارف ۶۵۰ میلیون لیتر از این ذخایر راهبردی تخلیه شد.
کاهش ذخایر گازوئیل نیروگاهها در شرایطی رقم خورد که تحویل گازوئیل توسط شرکت پخش فرآوردههای نفتی بیشتر از سال گذشته بود اما کاهش قابل توجه گاز طبیعی سبب شد تا افزایش تامبن گازوئیل کافی نباشد و نیروگاهها مجبور به برداشت سوخت مایع از مخازن راهبردی خود در فصل غیر سرد شوند.
بر این اساس، وزارت نفت به عنوان متولی تأمین انرژی کشور از جمله نیروگاهها میبایست در صورت ضرورت کاهش گاز طبیعی به هر دلیل فنی و غیرفنی، اقدامات لازم جهت تحویل مناسب سوخت مایع را فراهم میکرد و مشابه روزهای اخیر با تأمین حداکثری گازوئیل از قطعی برق در این بازه زمانی جلوگیری مینمود.
در صورتیکه روند تأمین سوخت مایع مشابه ۵ ماه ابتدای سال، در دولت چهاردهم ادامه پیدا میکرد، ذخایر سوخت مایع به حد قابل اتکا برای گذر از زمستان بدون خاموشی میرسید.