آلودگی هوای تهران؛ آیا مصوبات کارگروه اضطرار اجرا میشود؟
اقتصاد ایران: تهران- آلودگی هوا در حالی عامل اصلی تعطیلی استان تهران طی دو هفته اخیر بوده که کمیته اضطرار آلودگی هوای استان تهران ۲۲ مصوبه در این مدت داشته است، اما آیا مصوبات کارگروه اضطرار اجرا میشود؟
خبرگزاری مهر، گروه استانها: استان تهران در حالی هفته گذشته ۹ روز به طور مستمر هوای آلوده را تجربه کرده است، که طبق مصوبات کمیته اضطرار آلودگی هوای استان تهران تمام هفته گذشته به جز سه شنبه مدارس این استان تعطیل بود و ادارات نیز روزهای چهارشنبه و پنجشنبه تعطیل شد و روزهای یکشنبه و دوشنبه با ۵۰ درصد ظرفیت فعالیت کردند.
اما این پایان تعطیلیها نبود و در هفته جاری نیز تنها شنبه ادارات و مراکز آموزشی باز بوده و به فعالیت عادی خود پرداختند و در روزهای یکشنبه، دوشنبه، سه شنبه و امروز چهارشنبه نیز شاهد تعطیلی ادارات، مدارس، دانشگاهها و دستگاههای عمومی بودیم.
هرچند دلیل تعطیلی روزهای یکشنبه و دوشنبه، مدیریت انرژی اعلام شد، اما نقش آلودگی هوا در تعطیلی سه شنبه کم نبود و از سویی دیگر طبق اعلام هواشناسی استان تهران چهارشنبه و پنجشنبه ۲۸ و ۲۹ آذرماه آلودهترین روز سال خواهد بود.
اما این آلودگیها چه تبعاتی بر سلامت شهروندان دارد و چه نشانههایی در افراد با شیوع آلودگی هوا قابل مشاهده است، یکی از شهروندان تهرانی در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: شش روز هفته گذشته را سر درد و نیز حالت تهوع داشتم و حالم بسیار بد بود، واقعاً هوا بسیار آلوده است.
در این موارد و زمان افزایش غلظت آلایندهها توصیه میشود، شهروندان از ترددهای غیرضروری پرهیز کنند و ضرورت استفاده از ماسکهای مورد تأیید وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی (N۹۵) توسط آحاد مردم و به ویژه گروههای حساس (کودکان، افراد سالمند، بیماران قلب و تنفسی، زنان باردار و …)، شاغلین پلیس راهور و شهرداریها و… که بیشترین مواجهه با آلودگی هوا و حضور در فضای باز دارند، همواره مورد تاکید بوده است.
تمام هفته گذشته سر درد و حالت تهوع داشتم
متأسفانه با وجود تعطیلیها و تاکید بر پرهیز از تردد غیرضروری همچنان در روزهای آلودگی هوا شاهد ترددهای متعددی در سطح شهر بودیم، یکی از شهروندان در گفتگو با خبرنگار مهر در خصوص علت حضور خود در سطح شهر در روزهای آلودگی هوا اظهار کرد: من برای خرید لوازم التحریر برای فرزندم آمدم و از وسیله نقلیه هم استفاده نکردم و پیاده آمدهام.
وی گفت: متأسفانه مردم رعایت نمیکنند و شلوغی خیابانها مانند روزهای دیگر بود، در حالی که آلودگی هوا کاملاً مشخص است، اما همه با خودروهای تک سرنشین به خیابان آمده و رعایت نمیکنند.
کمیته اضطرار آلودگی هوای استان تهران ۲۲ مصوبه در این مدت داشت و خبرنگار مهر سعی کرد، تا نحوه اجرایی شدن و یا عدم اجرای مصوبات توسط دستگاههای مسئول را بررسی کند.
برخورد قاطع پلیس راهور با خودروها و موتورسیکلتهای دودزا مشهود بود
به گفته استاندار تهران موتورسیکلتهای فرسوده بیشترین نقش را در آلودگی هوای پایتخت دارند و طی مصوبات کارگروه اضطرار آلودگی هوا استان تهران مصوب شد پلیسهای راهور استان تهران، نسبت به جلوگیری از تردد همه موتور سیکلتها و خودروهای دودزا اقدامات لازم را به عمل آورند، اما آیا این مصوبات اجرایی شد یا خیر.
بررسیهای خبرنگار مهر از جلوگیری از تردد خودروهای دودزا در برخی مناطق استان تهران و حضور پلیس راهور حکایت داشت، یکی از صاحبان وسایل نقلیه که خودرویش به دلیل دودزایی توسط پلیس متوقف شده بود، به خبرنگار مهر گفت: پلیس به دلیل آلایندگی و دودزایی خودروی بنده را متوقف کرد.
وی افزود: حدود چهار ماه است، که خودرو دودزایی دارد و باید حتماً برای تعمیر آن اقدام کنم.
طرح زوج و فرد و طرح ترافیک به درستی اجرا نمیشود
طبق مصوبه کارگروه اضطرار آلودگی هوای استان تهران مجوزهای روزانه طرح ترافیک توسط شهرداری تهران در این مدت نباید صادر میشد و طرح زوج و فرد خودروها در محدوده طرح کاهش آلودگی هوا نیز اجرایی میشد، اما گویا طرح زوج و فرد به درستی اجرایی نمیشد، چرا که هر نوع پلاکی در محدوده طرح کاهش آلودگی هوا دیده میشد و خبری از ممانعت از حضور خودروها با پلاک مغایر نبود.
این اجرای ناصحیح داد استاندار تهران را نیز در آورده است، تا جایی که معتمدیان در گفتگو با یک برنامه تلویزیونی اظهار کرد: اجرای طرح ترافیک را داریم که اکنون به خوبی اجرا نمیشود و کسانی که تخلف کنند به عنوان بدهی اعمال میشود.
اتوبوسها و مینی بوسها در صفوف پایانههای مسافربری روشن هستند
همچنین طبق مصوبات کارگروه باید از روشن ماندن اتوبوسها و مینی بوسها در پایانههای مسافربری، وسایل حمل و نقل عمومی که آلایندگی قابل رؤیت دارند (مینی بوس، اتوبوس، ون و تاکسی) از محل توقف گاه اتوبوسهای شرکت واحد و پایانههای مسافربری جلوگیری میشد و اجرای این مصوبه از وظایف شهرداری بود، اما بررسیهای خبرنگار مهر از روشن بودن همه اتوبوسها و مینی بوسها در صف مسافر در پایانههای مسافربری حکایت داشت.
دستگاههایی که مصوبات را جدی نگیرند بازخواست میشوند
معاون مدیرکل محیط زیست استان تهران در گفتگو با خبرنگار مهر اظهار کرد: براساس تبصره ۲ ماده ۳ قانون هوای پاک عدم اجرای مصوبات کارگروه اضطرار آلودگی هوا جرم انگاری شده و با پایش هایی که در این ایام داریم، به دقت عملکرد دستگاهها موردنظارت قرار میگیرد.
زهره عباداتی گفت: اگر متوجه شویم دستگاهها به درستی به وظایف خود عمل نمیکنند، طبق قانون و مقررات مورد رسیدگی و بازخواست قرار خواهند گرفت.
باید خود مردم نیز رعایت کنند
این آلایندهها همچنان در استان تهران ماندگار است و در وضعیت قرمز قرار داریم، در این بین کیفیت هوا در نسیم شهر و باقرشهر بحرانیتر از دیگر مناطق استان تهران بود و علیرغم تعطیلی ادارات و مدارس در استان تهران و خلوتی معابر، همچنان شاهد تردد خودروهای آلاینده در سطح شهر و استان تهران بودیم.
یکی از شهروندان در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه مردم در زمان آلودگیها مراعات میکنند، اظهار کرد: بازار تهران در ایام تعطیلی خلوت بود و مشخص بود، مردم برای پرهیز از آلودگیها و آسیبهای ناشی از آن بیرون از منزل نیامدند.
وی گفت: باید خود مردم رعایت کرده و وسایل نقلیه شخصی را کمتر از منزل خارج کرده و بیشتر با وسیله نقلیه عمومی تردد کنند.
این شهروند به خبرنگار مهر گفت: یک اشکال عمده برای رفع آلودگی هوا این است، که چندین دستگاه تصمیم گیر هستند و همه این تصمیمات متمرکز در یک دستگاه نیست، باید تصمیم گیری ها در یک جا متمرکز شود.
تعطیلیها هزینه زا است
«یک روز تعطیلی هزینههای سنگینی را به استان تحمیل میکند و تصمیمات اخذ شده در استان تهران برای کشور هزینه زا است» این مطلبی است، که استاندار تهران بر آن تاکید داشته و یکی از وظایف مهم کارگروه اضطرار آلودگی هوای استان تهران را ارزیابی و پایش دستگاهها در خصوص چگونگی انجام کار در حوزه قانون هوای پاک دانست، وظیفهای که شاید به خوبی اجرایی نمیشود و همچنان شاهد بی تفاوتی برخی دستگاههای مسئول هستیم، اما حالا گویا عزم معتمدیان برای اجرایی شدن مصوبات جدی است، وی میگوید: باید تصمیمات اخذ شده در این زمینه اجرا شود و اگر موانعی وجود دارد حتماً رفع شوند.
وی با بیان اینکه باید بررسی شود که از زمان تصویب قانون هوای پاک تاکنون چند درصد اجرایی شده است، گفت: نباید منتظر شرایط اضطرار بمانیم و به صدور هشدار اکتفا کنیم و فقط جلسه برگزار کنیم، این اقدامات راهکار به حساب نمی آیند، باید از حالت روزمرگی خارج و شیوهها و روشهای جدید را به کار بگیریم و موانع را شناسایی و زیرساختها را فراهم کنیم.
نماینده عالی دولت در استان تهران برای دستگاههای کم کار خط و نشان کشید و گفت: بر مبنای قانون، تصمیمات مأخوذه در استانداری لازم الاجرا است و مدیران باید در شرایط اضطرار و بحران برای اعلام نظر و تصمیم گیری نهایی در جلسات، راسا حضور داشته باشند و عدم حضور مدیران هیچ توجیهی ندارد.
وی شامگاه دوشنبه نیز در گفتگو با یک برنامه تلویزیونی با بیان اینکه با برگزاری جلسات و حضور مدیران ارشد چشم انداز روشن در کاهش آلایندگیها داریم، وعده داد: در دولت چهاردهم با تصمیمات اتخاذ شده آلایندگیها کاهش یابد.
باید منتظر ماند و دید، وعده نماینده عالی دولت در استان تهران و نیز تلاش مجموعه دستگاههای مسئول در این خصوص تا چه حد مؤثر خواهد بود و آیا شهروندان استان تهران بالاخره از شر آلودگی هوا رها خواهند شد، یا خیر.