گرجستان در آستانه سال نو:تهدیدات غرب، تحریمها و احتمال آشوب
اقتصاد ایران: با انتخاب «میخائیل کاولاشویلی» بهعنوان رئیسجمهور گرجستان، تنشهای سیاسی در این کشور شدت گرفته است. غرب و مخالفان به دنبال فشار بر دولت گرجستان هستند، اما دولت مصمم به حفظ مواضع خود باقی مانده است.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، در تاریخ 14 دسامبر، گرجستان ششمین رئیسجمهور خود، «میخائیل کاولاشویلی» را انتخاب کرد. مراسم تحلیف کاولاشویلی در تاریخ 29 دسامبر (9 دی) برگزار خواهد شد.
«سالومه زورابیشویلی» رئیسجمهور سابق، مانند مخالفان نتیجه انتخابات را قانونی نمیداند و اعلام کرده که بهراحتی از سمت خود کنارهگیری نخواهد کرد. نخستوزیر گرجستان نیز گفته که زورابیشویلی به زور از دفتر کارش بیرون انداخته خواهد شد. این به معنای احتمال وقوع درگیری جدید در گرجستان است.
با توجه به اینکه اتحادیه اروپا و آمریکا نیز با مخالفان همعقیده هستند، میتوان گفت که تلاش برای ایجاد آشوب در گرجستان ادامه خواهد داشت و پس از 29 دسامبر و در آستانه سال نو میلادی به اوج خود خواهد رسید.
رهبران کشورهای عضو اتحادیه اروپا در تاریخ 16 دسامبر وضعیت گرجستان را بررسی و موضوع لغو رژیم بدون ویزا را مطرح کردند.
«پاول گرچینسکی» سفیر اتحادیه اروپا در گرجستان، لغو رژیم بدون ویزا با اتحادیه اروپا را برای «گروههای خاصی از شهروندان گرجستان» بعید ندانست.
او گفت: «باید ببینیم که کشورهای عضو چه تصمیمی خواهند گرفت. ما همیشه گفتهایم که نمیخواهیم به مردم آسیبی برسد و نمیخواهیم افرادی را که به ارزشهای اتحادیه اروپا پایبند هستند و در خیابانهای تفلیس و بسیاری از شهرهای دیگر پرچمهای گرجستان و اتحادیه اروپا را به اهتزاز درمیآورند، مجازات کنیم.»
این تحولات این سؤالات را مطرح میکند که «تهدیدهای غرب علیه گرجستان تا کی ادامه خواهد داشت؟ تحریمها تا چه اندازه به مخالفان کمک خواهد کرد؟ و آیا گرجستان در آستانه سال نو میلادی دچار آشوب خواهد شد؟»
«خیال بشراف» رئیس مرکز تحقیقات سیاسی و حقوقی قفقاز، در گفتگو با روزنامه «ینی مساوات» با بیان اینکه برای اولین بار در گرجستان رئیسجمهور نه با رأی مستقیم مردم، بلکه توسط هیئت انتخاباتی انتخاب شد، گفت: «از 300 عضو هیئت انتخاباتی، 224 نفر به «میخائیل کاولاشویلی» رأی دادند. به این ترتیب، رئیسجمهور جدید گرجستان انتخاب شد. در حال حاضر، بسیاری از روسای دولتها و کشورها انتخاب میخائیل کاولاشویلی بهعنوان رئیسجمهور گرجستان را به او تبریک گفتهاند. رئیسجمهور آذربایجان نیز به رئیسجمهور جدید کشور همسایه، گرجستان، تبریک گفته است. ممکن است مخالفان و محافل غربی که بر آنها تأثیر میگذارند و همچنین برخی از کشورها و سازمانهای بینالمللی غربی انتخاب رئیسجمهور جدید را نپذیرند؛ اما این موضوع وضعیت را تغییر نخواهد داد.»
بشراف با تأکید بر اینکه «اینکه چه کسی در گرجستان بهعنوان رئیسجمهور انتخاب میشود، از امور داخلی این کشور است»، گفت: «این انتخاب انجام شده و موضوع بهطور قانونی تمام شده است. تنها چیزی که باقی مانده، برگزاری مراسم تحلیف رئیسجمهور جدید است که با وجود همه اعتراضات، برگزار خواهد شد. ممکن است در آن روزها نیروهای وابسته به غرب با برگزاری تظاهرات سعی در مقاومت داشته باشند. همچنین، نیروهایی که با اراده مردم گرجستان مخالف هستند نیز میخواهند مقاومت کنند. کشورهای غربی با استفاده از تحریمها، فشارهای سیاسی و تهدیدها سعی در تأثیرگذاری بر دولت گرجستان دارند. این تلاشها بهطور آشکار انجام میشود و برای مدتی نیز ادامه خواهد داشت. آنها سعی دارند به هر قیمتی که شده اراده خود را بهجای اراده مردم گرجستان تحمیل کنند؛ اما همه تلاشهای آنها بینتیجه است و تظاهراتی که آنها ترتیب میدهند، با مشارکت کاهش یابنده مردم همراه است و این به معنای بینتیجه بودن این تظاهرات است. در واقع، این مبارزه غرب برای به دست آوردن قفقاز جنوبی از طریق گرجستان است؛ اما اقدامات دولت گرجستان نشان میدهد که این دولت بر مواضع خود پافشاری میکند. دولت مصمم است که تا آخرین لحظه به اعتمادی که مردم گرجستان به آنها دادهاند، وفادار بماند و از مواضع خود عقبنشینی نکند. این راه درست است، زیرا عقبنشینی در مقابل تظاهراتی که از خارج هدایت میشود، به معنای از دست دادن گرجستان است.»
این کارشناس با بیان اینکه مقاومت «سالومه زورابیشویلی» رئیسجمهور سابق گرجستان و عدم به رسمیت شناختن رئیسجمهور جدید توسط او نمیتواند وضعیت را به نفع طرفداران غرب تغییر دهد، گفت: «زورابیشویلی بهعنوان رئیسجمهور شخصاً در تظاهرات شرکت کرد، اما نتوانست تغییر قابلتوجهی در وضعیت ایجاد کند. اکنون که او رئیسجمهور نیست، هر کاری که انجام دهد، بیفایده خواهد بود.»
او با انتقاد از «سالومه زورابیشویلی» گفت: «زورابیشویلی که در واقع شهروند فرانسه است، برای رسیدن به قدرت در گرجستان تابعیت این کشور را پذیرفت، اما نتوانست ماهیت خود را تغییر دهد و بیشتر مانند یک شهروند فرانسه و در خدمت منافع این کشور عمل کرد. زورابیشویلی مانند مأموری تحت فرمان ماکرون رفتار میکرد. او اغلب از ارزشهای غربی و دموکراتیک صحبت میکرد، اما میخائیل ساکاشویلی را که برای اولین بار این ارزشها را به گرجستان آورد، مورد عفو قرار نداد. این موضوع بار دیگر نشان میدهد که برای زورابیشویلی و امثال او ارزشهایی که با زبان خود از آنها صحبت میکنند، اهمیتی ندارد و هدف اصلی آنها حفظ قدرت و حفظ دولتی است که آلت دست کشورهایی مانند فرانسه است؛ اما مردم و دولت گرجستان به این کار اجازه ندادند و نخواهند داد. به همین دلیل، این احتمال وجود دارد که غرب در هر لحظهای وضعیت را در گرجستان متشنجتر کند.»
در پاسخ به این سؤال که «آیا میخائیل کاولاشویلی رئیسجمهور جدید، میتواند با امضای حکم عفو، میخائیل ساکاشویلی رئیسجمهور سابق که در زندان به سر میبرد را آزاد کند؟» این کارشناس گفت: «در واقع در جامعه این انتظار وجود داشت که سالومه زورابیشویلی چنین اقدامی را انجام دهد؛ اما زورابیشویلی از اختیارات ریاست جمهوری خود برای این کار استفاده نکرد. او با این کار نشان داد که به دنبال دفاع از ارزشها نیست، بلکه تنها از منافع برخی کشورها دفاع میکند. زورابیشویلی همچنین نتوانست خصومت شخصی خود را کنار بگذارد و بر نفرت خود غلبه کند؛ اما رئیسجمهور جدید میتواند پس از فراهم شدن آرامش نسبی و با استفاده از اختیارات ویژه خود، ساکاشویلی را مورد عفو قرار دهد. دولت فعلی با این کار نشان خواهد داد که برخلاف کسانی که خود را بهعنوان مدافع ارزشهای غربی معرفی میکنند، به دنبال اجرای سیاستهای واقعی است.»
انتهای پیام/