دود تعطیلی اجباری بانکها بر چشم فعالان اقتصادی
اقتصاد ایران: در روزهای اخیر شاهد تعطیلی استان های مختلف به خصوص تهران به دلیل سرما و صرفه جویی در مصرف برق و گاز هستیم؛ اما فعالان اقتصادی معتقدند، وقتی بانک تعطیل شود، رسما اقتصاد تعطیل می شود و اینکار ضربه زیادی به اقتصاد می زند.
براساس تصمیمی که در هر استان گرفته شد، تاکنون استانهای نیمه شمالی کشور ادارت دولتی و بانکها و مدارس را به جبر آلایندگی یا سرمای هوا تعطیل اعلام کردهاند.
این تعطیلی شامل ادارات و بانک ها هم شده است. البته بانک ها از روز یکشنبه، شعب کشیک خود را هم فعال کرده اند ولی با این حال بسیاری از فعالیت های اقتصادی به دلیل تعطیلی بانکها از ابتدای هفته با مشکلاتی مواجه شده اند.
تعطیلی بانک ها همزمان با تعطیلی ادارات رویه ای است که اخیرا مرسوم شده و پیش از این معمولا به دلیل اهمیت نقش بانک ها در اقتصاد وفعالیت های اقتصادی و تجاری، کمتر شاهد تعطیلی بانک ها در چنین مناسبت هایی بودیم.
ادامه تعطیلی ها در استان های مختلف بخصوص تهران موجب شد تا برای امروز سه شنبه 27 آذرماه فعالیت بانک ها به صورت 50 درصد شود؛ شورای هماهنگی بانکها که ابتدا خبر تعطیلی بانک ها و فعالیت شعب کشیک آنها را برای امروز به تسنیم داده بود؛ در اطلاعیه تکمیلی از تصمیم جدید دولت برای نحوه فعالیت بانکها درروز جاری با وجود تعطیلی ادارات رونمایی کرد.
برهمین اساس در روز جاری، واحدهای پشتیبان ستادی بانک ها در تهران به منظور هدایت و پشتیبانی شعب بانک ها فعال شدند؛ همچنین 50 درصد شعب بانک ها از ساعت 7:30 الی 13:30 فعال هستند و تمامی امور بانکی را برای مشتریان انجام می دهند.
کارشناسان و فعالان اقتصادی معتقدند همانطور که بورس در این روزها فعال بود، بانکها هم باید به فعالیت خود ادامه می دادند تا کار فعالان اقتصادی و شرکت ها زمین نماند.
بسیاری از فعالان اقتصادی و تجار با انتقاد از تعطیلی همزمان بانکها و ادارات به دلیل صرفهجویی در مصرف انرژی، نسبت به تداوم آن اظهار نارضایتی و نگرانی کردند.
* عضو اتاق بازرگانی: تداوم تعطیلی همزمان بانکها و ادارات ضربه سختی به اقتصاد است
امید ماهرانی، عضو کمیسیون توسعه صادرات غیر نفتی اتاق بازرگانی ایران در واکنش به تعطیلی همزمان بانکها و ادارات دولتی گفت: این موضوع ضربات سنگینی را بر بدنه تولید وارد میآورد و در واقع اکثر فعالیتهای اقتصادی و تولیدی را تحت الشعاع قرار داده است.
وی ادامه داد: خسارات مالی این تعطیلیها با توجه به شرایط کنونی تا حدی بزرگ است که واقعا از نظر ریالی هم نمیتوان آنرا به درستی برآورد کرد. معتقدم شاید با شیفتی کردن بانکها و ادارات می توان از موج تعطیلی کلی و اثرات مخرب آن بر اقتصاد جلوگیری کرد. البته این مساله فقط نظر شخصی من نیست بلکه بسیاری از همکاران من نیز چنین نظری دارند.
این فعال اقتصادی یادآور شد: اگر قرار بر تعطیل کردن بانکها و ادارات است، حداقل میتوان راهکارهای منطقی و اصولیتری را مد نظر قرار داد تا لطمه کمتری به فعالیتهای اقتصادی و مالی وارد شود. بسیاری از کارهای تولیدی و مالی باید بصورت حضوری انجام شود که این موضوع با توجه به تعطیلیها و شرایطی که هفته جاری شاهد آن بودیم همخوانی ندارد.
ماهرانی در پایان گفت: مطمئنا در صورت تداوم این شرایط باید منتظر اثرات منفی و بدتری در روند تولید و مبادلات مالی باشیم، چراکه تعطیلیهای اخیر که تا آخر هفته نیز ادامه خواهد داشت، عملا بخش عمدهای از امور فعالان اقتصادی به ویژه در شهرکهای صنعتی را فلج کرده است.
مریم سادات کراری کارشناس صنعت نیز درباره اثرات تعطیلی بانک ها بر فعالیت شرکت ها و واحدهای اقتصادی به خبرنگار تسنیم گفت: خسارتی که بابت تعطیلی نیمی از استانهای کشور به ویژه شبکه بانکی در حال تحمیل به بخش خصوصی و کارگاههای صنعتی است در کنار قطع برق صنایع و افت تولید، قابل چشمپوشی نیست. کارگاههای صنعتی در حالی موظف به پرداخت حقوق 7 روز کارگران خود هستند که طبق گزارشهای میدانی حدود 2 تا 3 روز در هفته را در بیبرقی سپری میکنند و تحمیل هزینههای جاری به آنها سبب افت میزان تولید در بنگاهها شده است.