آبهای معدنی اروپا به مواد شیمیایی سمی آلوده شده است
اقتصاد ایران: برای نخستین بار، آبهای معدنی چند کشور اروپایی به مواد شیمیایی سمی آلوده شده است.
به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، برای نخستین بار، آب معدنی چند کشور اروپایی به ماده شیمیایی TFA آلوده تشخیص داده شده است. TFA نوعی PFAS(مواد شیمایی همیشگی)است که به دلیل سمی بودن و اثرات مخرب بر تولیدمثل، در سطح جهانی به شکل نگرانکنندهای در حال انباشت است.
مواد شیمیایی همیشگی یا PFAS (Per- and Polyfluoroalkyl Substances) به دستهای از مواد شیمیایی مصنوعی گفته میشود که به دلیل ویژگیهای خاص خود، مانند مقاومت بالا در برابر تجزیه در محیط زیست، به این نام شناخته میشوند. این مواد در دهه 1940 تولید شدند و به دلیل خصوصیات منحصربهفردشان در بسیاری از صنایع و محصولات مورد استفاده قرار گرفتند.
این مواد در سراسر جهان پخش شدهاند و در آب آشامیدنی، غذا، و حتی بدن انسانها و حیوانات یافت شدهاند. برخی از انواع PFAS با مشکلاتی مانند سرطان، اختلالات هورمونی، کاهش ایمنی بدن، تأثیر بر رشد جنین، و مشکلات باروری مرتبط هستند.
این کشف از آن جهت هشداردهنده است که آب معدنی به طور طبیعی باید عاری از آلودگیهای شیمیایی انسانی باشد. این آلودگی به احتمال زیاد ناشی از کاربرد گسترده آفتکشهایی است که حاوی TFA یا ترکیباتی هستند که در محیط زیست به TFA تبدیل میشوند.
شبکه اقدام علیه آفتکشها در اروپا (Pesticide Action Network Europe) آلودگی TFA را در 10 نمونه از 19 نمونه آب معدنی بررسیشده شناسایی کرده است. میزان آلودگی در برخی نمونهها تا 32 برابر بیشتر از حدی بود که باید منجر به اقدام نظارتی در اتحادیه اروپا شود.
نویسندگان مقاله تأکید کردهاند که این یافتهها نشاندهنده نیاز فوری به «اقدام عاجل» است، بهویژه در شرایطی که مقامات اروپایی در حال پیشنهاد محدودیتهای جدید برای برخی محصولات آفتکش حاوی TFA هستند.
آنجلیکی لیسیماچو؛ یکی از نویسندگان مقاله و عضو شبکه اقدام علیه آفتکشها در اروپا گفت: «این آلودگی بسیار گستردهتر از چیزی است که فکر میکردیم.»
وی افزود: پژوهشگران تولیدکنندگان آب معدنی را مقصر نمیدانند، زیرا این مشکل ناشی از اقدامات آنها نیست.
این کشف در زمانی انجام شده است که پژوهشگران در تلاش هستند آلودگی TFA را در سطح جهانی بررسی کنند. هرچند از مدتها پیش مشخص شده بود که آلودگی PFAS فراگیر است، اما سطح TFA بسیار بالاتر از سایر مواد شیمیایی جاودانه (PFAS) تشخیص داده شده است.
علاوه بر کاربرد در آفتکشها، TFA یک ماده رایج در سیستمهای سرمایشی است که بهعنوان جایگزین ایمن برای گازهای گلخانهای قدیمی مانند CFCها در نظر گرفته شده بود و همچنین در تولید انرژی پاک استفاده میشود اما پژوهشهای اخیر نشان دادهاند که TFA خود یک گاز گلخانهای قوی است که میتواند تا 1000 سال در جو باقی بماند. حدود 60 درصد از PFAS تولیدشده بین سالهای 2019 تا 2022 گازهای فلورینهای بودهاند که به TFA تبدیل میشوند.
این ماده شیمیایی بهدلیل پایداری و تحرک زیاد در محیط زیست، بسیار مشکلساز است. فناوریهای فیلتراسیون که برای حذف سایر PFAS از آب مؤثرند، در مقیاس صنعتی قادر به حذف TFA نیستند.
با این وجود، صنایع مختلف استفاده از TFA یا مواد شیمیاییای که در محیط به آن تبدیل میشوند را افزایش دادهاند و مدعیاند که این مواد جایگزینی ایمن، طبیعی و غیرسمی برای PFAS و مواد سرمایشی قدیمی هستند. اما شواهد روزافزون پژوهشگران مستقل این ادعاها را رد میکند.
گاردین نوشت، در آفتکشها، TFA احتمالاً بهعنوان تثبیتکننده یا برای بهبود کارایی بهکار میرود. حدود 40 درصد از مواد فعال در آفتکشهای ایالات متحده، PFAS هستند.
این مقاله جدید در ادامه تحقیقات قبلی منتشر شده که نشان داده بود 93 درصد از بیش از 600 نمونه آب در بلژیک حاوی TFA بوده و این ماده در مناطق کشاورزی سطح بالایی داشته است. همچنین، مقامات سوئیس آلودگی گسترده آن را در آبهای زیرزمینی این کشور گزارش کردهاند. در آمریکا نیز تمامی نمونههای باران بررسیشده در ایالت میشیگان حاوی این ماده بودند.
با این حال، سازمان حفاظت از محیط زیست ایالات متحده (EPA) اخیراً TFA را از طبقهبندی PFAS حذف کرده و آن را از نظارت دقیق معاف ساخته است. گروههای بهداشت عمومی گفتهاند که این اقدام به دلیل فشارهای ناشی از سود بالای تولید این ماده برای صنایع شیمیایی صورت گرفته است.
در مقابل، کمیسیون اروپا در حال پیشنهاد ممنوعیت دو آفتکش رایج حاوی TFA است و ممکن است بهزودی این ماده بهعنوان سمی برای تولیدمثل طبقهبندی شود.
انتهای پیام/