گفتوگو| تعریف پروژههای اضطراری تأمین آب برای ۴ استان
اقتصاد ایران: مدیرعامل آبفای کشور گفت: برای استانهای هرمزگان، اصفهان، مرکزی و تهران طرحهای اضطراری تأمین آب برای پیک پایان سال و پیک تابستان ۱۴۰۴ آماده است و اجرای برخی پروژهها آغاز شده است.
هاشم امینی، مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در گفتوگو با خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، اظهار داشت: در یک اقلیم خشک و نیمه خشک هستیم، متوسط بارندگی کشور ما یکسوم دنیا است و این موضوع باعث میشود در تأمین آب برای کشاورزی، شرب و صنعت، با چالشهای خاصی مواجه باشیم.
وی افزود: با توجه به آنکه در حال سپری کردن دوره خشکسالی هستیم و بهمرور تحت تأثیر تغییر اقلیم و کاهش بارشها قرار داریم، سرانه آب تجدیدپذیر کشور کاهش پیدا کرده است.
کاهش 30 میلیارد مترمکعبی سرانه آب تجدیدپذیر در 28 سال اخیر
امینی با بیان اینکه "در سال 1375 سرانه اب تجدیدپذیر کشور 130 میلیارد مترمکعب بود"، گفت: سرانه آب تجدیدپذیر کشور الان حدود 100 میلیاردمترمکعب است که باید نیاز 4 بخش شرب، کشاورزی، صنعت و نیاز زیستمحیطی از این آب تأمین شود.
وی ادامه داد: در بخش آب شرب، 99.9 جمعیت شهری تحت پوشش آب شرب و بهداشتی به صورت پایدار هستند، البته در برخی سالها و برخی مواقع سال به دلیل کاهش بارشها و افت سطح منابع زیرزمینی، برخی شهرها دچار تنش آبی میشوند.
87 درصد جمعیت روستایی تحت پوشش تأمین پایدار آب شرب و بهداشتی
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور تصریح کرد: در بخش روستایی حدود 87 درصد جمعیت روستایی را تحت پوشش شبکه آب شرب و بهداشتی داریم.
امینی با بیان اینکه "سالانه 9 میلیارد و 200 میلیون مترمکعب آب شرب در شهرها و روستاها تأمین میشود"، گفت: 60 درصد از آب شرب تأمین شده از منابع زیرزمینی و 40درصد سطحی است و حدود 32 درصد از این آب، آب بدون درآمد است؛ یعنی مابهازای آن درآمدی را دریافت نمیکنیم که حدود 16 درصد از این 32 درصد تلفات واقعی است.
وی افزود: هر سال از اول سالآبی که ابتدای مهرماه است، همکاران ما در صنعتاب و فضالاب شروع به رصد و پایش کل شهرها و روستاهای کشور میکنند و میزان منابع و مصارف را ارزیابی میکنند و در شهرهایی که در بیشتر از منابع اب سطحی، تأمین آب شرب داشته باشیم، در زمانی که بارشداریم، ناترازی کمتر می شود و زمانی که بارش کمتر داشته باشیم، ناترازی بهوجود میآید.
بارشهای سال آبی جدید تا امروز مناسب نبوده است
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور با بیان اینکه "متناسب با حجم ناترازیها، پروژههایی را تحت عنوان پروژههای اضطراری تعریف میکنیم"، گفت: در سال 1403 در پیک تابستان، تقریبا همه شهرهای کشور را رصد کردیم و غیر از دو شهر که چالشهایی بهخاطر عدم وجود سامانههای انتقال و تصفیه داشتیم، بقیه شهرها به خوبی مدیریت شدند.
وی ادامه داد: دو ماه از سال آبی جاری میگذرد، بارشهای سال آبی جدید تا امروز مناسب نبوده؛ همکاران ما دست نگه نداشتند، در این دوماه اخیر، یکبار کل کشور پایش شده و درحال حاضر برای چند استان پروژههای اضطراری هم برای پیک مصرف شب عید و هم پیک تابستان تعریف شده است.
امینی خاطرنشان کرد: برای استانهای هرمزگان، اصفهان، مرکزی و تهران طرحهای اضطراری تأمین آب برای پیک پایان سال و پیک تابستان 1404 آماده است و اجرای برخی پروژهها آغاز شده است.
تلاش شبانهروزی برای گذر بدون چالش از تابستان 1404
وی افزود: امیدواریم هم بارش مناسبتری داشته باشیم تا در استانهایی که از آب سطحی استفاده میکنیم، شرایط بهتر شود و در استانهایی که از آب زیرزمینی بیشتر استفاده میشود با حفر و تجهیز چاه، ایجاد مخزن و خطوط انتقال، پایداری را در شبکه داشته باشیم و با این صورت، قطع آبی را در تابستان 1404 با انجام این پروژهها به شرط تأمین اعتبار از سازمان مدیریت و برنامه کشور نداشته باشیم.
مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور تصریح کرد: همکاران ما در سال گذشته هم با تلاش و کوشش شبانهروزی و با ایجاد دیون حدود 10 هزار میلیارد تومانی توانستند این آرامش را در شهرها و روستاها برقرار کنند تا نگرانی مردم برای تأمین آب نداشته باشند.
وی افزود: ما این تعهد را به مردم داریم که آب پایدار را به صورت کمی و کیفی در تمام کشور تأمین کنیم و هماکنون نیز اکثر پروژهها مربوطه آغاز شده و همکاران ما در صنعت آب و فاضلاب مشغول به کار هستند تا تابستان را در این استانها با کمترین تنش و عدم جیرهبندی مدیریت کنیم.
آبرسانی پایدار به 1800 روستا در هشت ماهه ابتدایی سال جاری
امینی در خصوص کاهش تنش آبی در روستاها گفت: طرح جهاد آبرسانی در سالهای اخیر مطرح شد و در مرحله اول هدفگذاری تأمین آب 10 هزار روستا در برنامه قرار گرفت که این همکاری از طرف مجموعه قرارگاه امام حسن مجتبی (ع) سپاه پاسداران، خیرین و شرکتهای بخش خصوصی قرار شد انجام شود که تا انتهای 1403 بالغ بر 2000 روستا را بهبهره برداری رساندیم و در هشت ماه اخیر نزدیک به 1800 روستای جدید، تأمین آب پایدار شدند.
وی ادامه داد: در پایشی که اخیرا انجام دادیم، 13 هزار و 700 روستا شناسایی شده که با تنش آبی مواجهاند که مقرر شده در طول برنامه هفتم توسعه به 10 هزار روستا، آبرسانی پایدار صورت بگیرد.
ویدئوی مصاحبه تسنیم با مدیرعامل شرکت مهندسی آب و فاضلاب کشور در ادامه آمده است.
انتهای پیام/