به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایرنا،تغذیه مناسب و سالم یکی از ارکان اصلی در مدیریت بیماریهای مزمن و بهویژه بیماریهایی چون اچ آی وی است. مینا کاویانی، مسئول آموزش همگانی انستیتو تحقیقات تغذیهای و صنایع غذایی کشور، به تشریح اصول تغذیهای مناسب برای مبتلایان به اچ آی وی پرداخت و گفت: رژیم غذایی این افراد باید شامل مواد غذایی کمچرب، کمسدیم (نمک)، و بدون قند و شکر افزوده باشد. تغذیه سالم نه تنها به حفظ سلامت کلی بدن کمک میکند، بلکه نقش مهمی در تقویت سیستم ایمنی، جذب داروهای تجویز شده و حفظ وزن مناسب دارد.
اهمیت تغذیه در تقویت سیستم ایمنی بدن مبتلایان به اچ آی وی
وی با تأکید بر اهمیت تغذیه صحیح در تقویت سیستم ایمنی، افزود: «اچ آی وی» به سیستم ایمنی بدن آسیب میزند و بدن مبتلایان را مستعد ابتلا به عفونتهای مختلف میکند. تغذیه مناسب میتواند به مقابله با این مشکلات کمک کرده و توانایی بدن در مقابله با عفونتها را افزایش دهد. به همین دلیل، رژیم غذایی مناسب برای مبتلایان به اچ آی وی باید مواد غذایی مختلف از تمام گروههای غذایی شامل میوهها، سبزیجات، غلات سبوسدار، پروتئینهای کمچرب و لبنیات کمچرب را شامل شود.
نکات کلیدی در تغذیه مبتلایان به اچ آی وی
کاویانی تأکید کرد که اصول رژیم غذایی سالم برای همه افراد، از جمله مبتلایان به اچ آی وی یکسان است. با این حال، مبتلایان به این بیماری باید مصرف برخی مواد غذایی را با دقت بیشتری انجام دهند:
- تنوع و تعادل در مصرف مواد غذایی: بیماران باید همه پنج گروه غذایی را به میزان مناسب مصرف کنند تا نیازهای تغذیهای بدن تأمین شود.
- حفظ وزن سالم: از آنجا که داروهای ضد ویروس میتوانند تأثیرات جانبی چون کاهش اشتها یا تهوع ایجاد کنند، مبتلایان باید حتماً به مقدار کافی غذا بخورند تا وزن خود را حفظ کرده و از مشکلات تغذیهای جلوگیری کنند.
عوارض داروهای ضد ویروس و مشکلات تغذیهای
کاویانی همچنین به عوارض داروهای ضد ویروس اچ آی وی اشاره کرد و گفت: «داروهای ضد ویروس ممکن است مشکلات تغذیهای در مبتلایان به ایدز ایجاد کنند.» از جمله این مشکلات میتوان به بیاشتهایی، حالت تهوع، اسهال و مشکلات بلع اشاره کرد که میتواند به راحتی رژیم غذایی این بیماران را مختل کند. در این شرایط، مشاوره با پزشک و متخصص تغذیه برای مدیریت بهتر مشکلات تغذیهای بسیار ضروری است.
ایمنی مواد غذایی و پیشگیری از بیماریهای عفونی
کاویانی همچنین بر اهمیت توجه به ایمنی مواد غذایی در مبتلایان به اچ آی وی تأکید کرد و افزود: «آلودگی مواد غذایی میتواند منجر به بیماریهای ناشی از غذا یا مسمومیت غذایی شود که برای مبتلایان به ایدز بسیار خطرناکتر از افراد سالم است.» وی به مبتلایان توصیه کرد که باید مراقبت بیشتری از مراحل انتخاب، آمادهسازی و نگهداری مواد غذایی داشته باشند تا از ابتلا به عفونتهای غذایی جلوگیری کنند.
چه مواد غذایی برای مبتلایان به اچ آی وی مضر است؟
مینا کاویانی در ادامه، به بیماران مبتلا به اچ آی وی توصیه کرد که از مصرف برخی مواد غذایی خطرناک پرهیز کنند:
- تخممرغ خام یا غذاهای حاوی تخممرغ خام
- مرغ، گوشت و غذاهای دریایی خام یا نیمپز
- شیر یا لبنیات غیرپاستوریزه
- آبمیوههای غیرپاستوریزه
چه اقداماتی برای ایمنی مواد غذایی باید رعایت شود؟
برای حفظ ایمنی مواد غذایی و جلوگیری از بیماریهای ناشی از غذا، کاویانی چهار اصل اساسی را برای مبتلایان به اچ آی وی ذکر کرد:
- تمیز کردن: شستن دستها، وسایل آشپزی و سطوح کار با دقت پیش از تهیه غذا.
- جدا کردن: تفکیک مواد غذایی خام از سایر مواد غذایی بهویژه گوشت خام، مرغ و تخممرغ از میوهها، سبزیها و نان.
- پختن کامل: اطمینان از پخت کامل مواد غذایی، بهویژه گوشت و مرغ، با استفاده از دماسنج مواد غذایی برای بررسی دمای ایمن پخت.
- سرد کردن: نگهداری گوشت، مرغ، تخممرغ و غذاهای دریایی در یخچال یا فریزر تا زمان مصرف.
تغذیه مناسب در بیماران مبتلا به اچ آی وی نهتنها به حفظ سلامت جسمی آنها کمک میکند، بلکه در تقویت سیستم ایمنی و کاهش عوارض داروهای ضد ویروس نقش مهمی دارد. مبتلایان به این بیماری باید بهطور ویژه به ایمنی مواد غذایی توجه کرده و از مصرف مواد غذایی خام یا غیرپاستوریزه پرهیز کنند. همچنین مشاوره با پزشک و متخصص تغذیه برای رعایت رژیم غذایی مناسب ضروری است.