به گزارش سلامت نیوز به نقل از ایسنا،سرپرست گروه ارزیابی فناوری سلامت و مطالعات مدیریتی و اقتصادی سازمان غذا و دارو، دکتر آزیتا نبیزاده، در گزارشی از آمارنامه دارویی سال ۱۴۰۲، اعلام کرد که داروهای آنتیمیکروبیال یا ضدمیکروبی حدود ۱۳ درصد از کل گردش مالی بازار دارویی کشور را به خود اختصاص دادهاند. این آمار نشاندهنده نقش مهم این داروها در درمان بیماریها و همچنین پتانسیل بالای اقتصادی این دسته از داروها در بازار دارویی کشور است.
دکتر نبیزاده در این گزارش به مصرف غیرمنطقی داروهای ضدمیکروبی اشاره کرد و بر لزوم توجه جدی به این مسأله تأکید کرد. وی افزود که ۳۶ درصد از نسخ پزشکان در سال ۱۴۰۲ حاوی داروهای آنتیبیوتیک بودهاند که این رقم نشاندهنده روند نگرانکنندهای در استفاده از این داروها است.
بر اساس استاندارد DID (Doses per Inhabitant per Year) که میزان مصرف داروها را در هر کشور بررسی میکند، میزان مصرف آنتیبیوتیک در ایران ۳.۵ برابر میانگین جهانی است. این موضوع میتواند منجر به مشکلات جدی مانند مقاومت میکروبی شود، که یکی از چالشهای عمده بهداشت عمومی در سطح جهانی به شمار میرود.
دکتر نبیزاده همچنین به آنتیبیوتیکهای پرفروش و پرتجویز در کشور اشاره کرد. طبق آمار، پرفروشترین آنتیبیوتیکها از نظر ریالی در کشور به ترتیب آموکسیسیلین، سفکسیم، کوآموکسی کلاو، آزیترومایسین و مروپنم هستند. همچنین، از نظر تجویز پزشکان، آنتیبیوتیکهای سفکسیم، مترونیدازول، آموکسیسیلین، آزیترومایسین و سیپروفلوکساسین بیشترین تجویز را به خود اختصاص دادهاند.
در دسته آنتیبیوتیکهای تزریقی نیز، داروهای پنیسیلین ۳-۳-۶، پنیسیلین ۱.۲۰۰.۰۰۰، سفازولین و سفتریاکسون به عنوان پرمصرفترینها در کشور شناخته شدهاند.
این آمارها نشاندهنده ضرورت توجه به مصرف منطقی داروهای ضدمیکروبی و کاهش تجویز بیرویه آنتیبیوتیکها است. کارشناسان بهداشت عمومی هشدار میدهند که استفاده غیرموجه از آنتیبیوتیکها میتواند به بروز مقاومت میکروبی منجر شود و درمان بسیاری از عفونتها را پیچیده و دشوار سازد.