به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه ایران، خبر تلخی که چند روز پیش تیتر رسانهها شد دردناک بود. مهسا گلستانی، دختر ۱۱سالهای که با هزاران آرزوی رنگارنگ به عنوان فرزندخوانده وارد خانوادهای شده بود، بر اثر آزار و اذیت آن خانواده به قتل رسید.
مهسا و برادر ۵ سالهاش هر دو به عنوان فرزندخوانده دوره شش ماهه آزمایشی فرزندخواندگی را طی میکردند. بر طبق نظر اعلام شده از سوی پزشکی قانونی آثار کودک آزاری در پسربچه به اثبات رسیده اما هنوز نظر قطعی این مرجع در مورد مهسا اعلام نشده است. این در حالی است که در همان روزها در گزارشی به انتقادهایی که از طرحهای فرزندخواندگی میشود، پرداخته بود.
در سهل انگاری این پرونده شکی نیست اما نکته مهم نحوه برخورد رئیس جدید سازمان بهزیستی با این ماجراست. اولین بار نیست که در سازمان بهزیستی شاهد چنین ماجرایی هستیم، پیش از این هم فیلمهای دردناکی از نحوه برخورد کارکنان مراکز نگهداری معلولان افکار عمومی را جریحهدار کرده بود ولی نحوه برخورد سازمان با موضوع تنها جوابیهای چند خطی بود و موضوع به فراموشی سپرده میشد اما در ماجرای مرگ مهسا بعد از مدتها رئیس سازمان بهزیستی کشور به جای اتکا به جوابیهای چندخطی، در مقابل نمایندگان رسانهها حاضر شد و با پذیرش قصور اتفاق افتاده از برکناری مدیران متخلف استانی خبر داد.
رویکرد بهزیستی خانواده محوری است
سیدجواد حسینی در پاسخ مبنی بر اینکه تصور نمیکنید میزان جلسات روانشناسی و فرزندپروری برای متقاضیان کافی نیست و باید روشهای تشخیصی مستند و دقیقتری را به کار بگیرید، با اشاره به اینکه سال گذشته دو هزار و ۵۵۰ کودک واگذار شدهاند، گفت: رویکرد ما خانوادهمحوری است. سال گذشته شش هزار ورودی کودک بیسرپرست و بدسرپرست داشتیم.
اگر در مواردی خانواده زیستی صلاحیت نداشت به خانواده جایگزین سپرده میشوند. رویکرد دیگر فرزندخواندگی است که مهسا به فرزندخواندگی سپرده شده بود. وی با تشریح روند فرزندخواندگی که شامل ثبت نام در سامانه، انجام مصاحبه، بازدید منزل و شرکت در جلسات فرزندپذیری، گرفتن سوءپیشینه، سلامت روانی و جسمانی گفت: بعد از تشکیل کمیتهای کودک و خانواده با هم آشنا میشوند بعد به دادگاه ارجاع داده میشوند و صدور حکم شش ماهه آزمایشی صورت میگیرد و در این مدت شش ماه مددکاران از خانواده بازدید میکنند.
سامانه جامع کودک برای بچههای بهزیستی
وی با پذیرش قصور درون سازمانی در پاسخ به سؤال دیگر که چه تدابیری برای جلوگیری از اتفاقات مشابه اندیشیدهاید؟ از برگزاری نشستی با دستگاه قضایی برای بررسی فرایندهای واگذاری فرزندان بهزیستی خبر داد و گفت: فرایند کارهای درونسازمانی ما یک بار دیگر با مهندسی مجدد فرایند بررسی خواهد شد تا در صورت نیاز روند اصلاح شود. طی چهار ماه آینده نیز نظارتها به سمت الکترونیکی شدن حرکت میکند و سامانه جامع کودک رونمایی خواهد شد.