شاعران جوان مغفول ماندهاند/ضرورت ایجاد تریبون برای شاعران واقعی
اقتصاد ایران: اردبیل ـ ترانه سرای اردبیلی گفت: در چند سال اخیر شاعران استان برای سرودن شعر به محافل و مجالس دعوت نمیشوند و به ناچار شعر را در انجمنهای ادبی برای شاعران میخوانند.
خبرگزاری مهر، گروه استانها؛ سولماز پورنعمت: دارالارشاد اردبیل از دیرباز به مهد شعر و ادب معروف بوده و شاعران توانمندی را تحویل جامعه ادبی داده است. اما امروز وزنه شعری استان جایگاه مطلوبی ندارد و محافل شعری عاری از حضور مردم است.
عرصه فرهنگ و هنر با وجود اینکه نقش غیرقابل انکاری در تربیت و تعالی جامعه دارد اما متأسفانه مظلوم واقع شده است و بودجهای برای اجرای برنامههای فرهنگی اختصاص نمییابد.
در ادامه تکمیل پرونده نشستی با اهل قلم رسیدیم به «ترانه سرای» جوان اردبیلی که سینه پردردی دارد. وی از ناملایمتهای جامعه شعری استان برای مخاطبین خبرگزاری مهر سخن میگوید.
«حسین تنگبار» در سال ۱۳۷۰ در شهر اردبیل متولد شد وی شعر را از سال ۱۳۸۵ به صورت آماتور و در سالهای بعد شعر را به طور حرفهای آغاز کرده است. وی از سال ۱۳۹۷ به ترانه سرایی روی میآورد.
کتاب «تشنه تعبیر» از وی به چاپ رسیده است که مجموعه اشعار ترکی و فارسی را در قالبهای مختلف به قلم کشیده است. از وی کتاب دیگری نیز آماده چاپ است. علاوه بر این شعرهای این شاعر جوان اردبیلی در مجموعه کتابهای شعری مختلف منتشر شده است.
حسین تنگبار در گفتوگو با خبرنگار مهر، با بیان اینکه سردبیر سرویس ادبی یکی از نشریات استان هستم اظهار کرد: از مجموعه اشعار بنده در نشریات مختلف استان به چاپ رسیده است.
وی با اشاره به اینکه در جشنواره «برترین جوان ایران زمین» مقام سوم کشوری را در بخش ادبی کسب نمودهام افزود: مقام دوم شعر دفاع مقدس، همچنین مقام اول تا دوم چندین جشنواره استانی و برون مرزی را کسب نمودهام.
این شاعر جوان اردبیلی با بیان اینکه در تیتراژ چندین برنامه تلویزیونی از جمله برنامه «یاز نغمه سی»، «یول اوزونی» از ترانههای بنده استفاده شده است ادامه داد: در یکی از برنامههای شبکه سه سیما از ترانههای بنده استفاده شده است.
وی سبک شعری خود را کلاسیک عنوان کرد و گفت: موضوع درصد بالای از شعرهای بنده اجتماعی است و بعضی مواقع هم شعرهای عاشقانه میسرایم.
حسین تنگبار بانی آشنایی خود با شعر را استاد قرآن خود «یونس افسر» عنوان و بیان کرد: در ادامه از محضر اساتید شعری چون «صدیف بختیاری»، «عسگرشاهی» و «عادل تنظیمی» کمک گرفتهام.
این غزل سرای اردبیلی بیان کرد: بنده بیشتر به طور خود خوش نوشتن شعر را آموختهام همچنین آرایههای ادبی را از کتاب استاد «علاءالدین اشرفی» یاد گرفتهام.
انجمنهای شعر استان در انحصار
حسین تنگبار با بیان اینکه انجمنهای شعری استان قربانی باند بازی است تصریح کرد: یک سری از افرادی که انجمن شعر و ادب دارند و محافل ادبی را تشکیل میدهند بیشتر اطرافیان خودشان در انجمنها حضور دارند و عملاً یار کشی میکنند.
وی با بیان اینکه مدیران یک این از انجمنها در بیشتر جشنوارههایی که برگزار میشود اطرافیان خود را بر میگزینند افزود: ای کاش به جای دهها انجمن چند تا انجمن کارآمد و دارای خروجی در استان وجود داشت.
این ترانه سرای جوان با تاکید بر اینکه در اکثر انجمنهای استان آموزش نداریم و به همین دلیل انجمنها تأثیری در پیشرفت شعری استان ندارند اظهار کرد: در انجمنهای استان برای هر شعری به به و احسنت گفته میشود در حالی که خیلی از این اشعار حتی در وزن همخوانی ندارند.
لزوم توجه به شاعران جوان
وی با اشاره به اینکه اساتید بزرگ استان باید زکات علم خود را پرداخت کنند افزود: برای درخشیدن شعر استان و حضور در جشنوارههای کشوری و برون مرزی باید اساتید شاگردپروری کنند و شاعران جوان را پرورش دهند.
تنگبار با بیان اینکه جوانان از محافل ادبی استقبال نمیکند تصریح کرد: چندین سال است در استان شاعر جوانی که شعر شاخص بسراید ندیدهام.
وی افزود: به غیر ماه محرم آن هم شعر آئینی بقیه طول سال محفلی برای شعر خوانی در سطح استان ایجاد نمیشود تا شاعر، شعر خود را بسراید. در واقع شاعران شعر را در محافل ادبی برای شاعران میسرایند نه برای مردم و غیر شاعر.
این ترانه سرای اردبیلی با تاکید بر اینکه باید در مکانهای عمومی و در مراسم مختلف شرایط فراهم شود تا شاعران به خواندن شعر بپردازند ادامه داد: در اندک محفلی هم که تشکیل میشود به شاعران جوان فضا داده نمیشود.
این شاعر جوان با بیان اینکه مخالف حضور پیشکسوتان و اساتید شعری استان در محافل نیستم بیان کرد: در کنار اساتید شعری استان به جوانان نیز فضا داده شود در غیر این صورت در آینده شاعر توانمند برای عرضه نخواهیم داشت.
ضرورت تقویت بار علمی شعرای جوان / عدم تخصیص بودجه فرهنگی
وی یکی از معضلات شعری استان اردبیل را ضعف علمی نفرات اصلی انجمنهای ادبی عنوان و افزود: کسی که خود نه ردیف میداند و نه قافیه نقش کارشناس را در انجمن بازی میکند با این اوصاف نباید انتظار داشت شاعران توانمند در این انجمنها حضور یابند.
تنگبار با بیان اینکه چند انجمن خوب هم در استان داریم از طرف مردم و مسئولان حمایت نمیشوند خاطر نشان کرد: با کمترین هزینه میتواند محافل ادبی برگزار کرد اما انجمنهای ادبی فاقد بودجه فرهنگی هستند.
وی با بیان اینکه شعر در حال فراموش شدن است افزود: از مسئولان استان میخواهیم تدابیری بیاندیشند تا شاعران توانمند و پرچمدار که برای ادبیات استان زحمت کشیده اند به چشم بیایند.
حسین تنگبار در پایان بیان کرد: شعر و ادب دیگر صاحب ندارد و هزینههای اخذ مجوز و چاپ کتاب فوقالعاده بالا است و دیگر کتاب جایی در سبد خرید خانوارها ندارد.
مشکلات و هنجارهای که جامعه امروزی با آن مواجه است و تبلیغات وسیع دشمن در فضای مجازی زنگ خطر جدی و بیدارباش برای مسئولان است که باید برای پیشرفت جامعه فرهنگی برنامهریزی داشته باشند و همچنین با اختصاص بودجه بتوانند شعر و ادبیات استان را از پریشان حالی نجات دهند.