آموکسی سیلین، صدرنشین داروهای پرفروش!

اقتصاد ایران: سازمان غذا و دارو اسامی 10داروی پرفروش نیمه نخست سال 1403را اعلام کرده و رتبه نخست برای یکی از شناخته‌شده‌ترین آنتی‌بیوتیک‌هــاست؛ یعنی آموکسی‌سیلین! به‌گفته سید حیدر محمدی، رئیس سازمان غذا و دارو:«در نیمه نخست امسال کپسول آموکسی‌سیلین ۵۰۰ میلی‌گرم از لحاظ تعداد و مبلغ پرفروش‌ترین داروی بازار بوده و از فهرست ۱۰موردی داروهای پرفروش 4مورد مربوط به آنتی‌بیوتیک‌هاست که نشان می‌دهد باید در حوزه تجویز و مصرف خودسرانه این دارو اقدامات فرهنگی بیشتری صورت بگیرد.»

به گزارش سلامت نیوز به نقل از روزنامه همشهری، تا همین چند ‌ماه پیش پرفروش‌ترین داروی کشور متفورمین بود (براساس آمارنامه دارویی 1402) و پس از آن ادالت‌کلد، آسپیرین و لووتروکسین جایگاه‌های بعدی را در اختیار داشتند. اما حالا یک داروی خطرناک و پرعارضه صدرنشین داروهای پرفروش شده است.

سازمان غذا و دارو اسامی 10داروی پرفروش نیمه نخست سال 1403را اعلام کرده و رتبه نخست برای یکی از شناخته‌شده‌ترین آنتی‌بیوتیک‌هــاست؛ یعنی آموکسی‌سیلین! به‌گفته سید حیدر محمدی، رئیس سازمان غذا و دارو:«در نیمه نخست امسال کپسول آموکسی‌سیلین ۵۰۰ میلی‌گرم از لحاظ تعداد و مبلغ پرفروش‌ترین داروی بازار بوده و از فهرست ۱۰موردی داروهای پرفروش 4مورد مربوط به آنتی‌بیوتیک‌هاست که نشان می‌دهد باید در حوزه تجویز و مصرف خودسرانه این دارو اقدامات فرهنگی بیشتری صورت بگیرد.»


مصرف بی‌رویه و غیرمنطقی آنتی‌بیوتیک‌ها در ایران به‌عنوان یکی از معضل‌های مهم نظام سلامت همیشه مطرح بوده و است. پزشکان طی سال‌های اخیر بارها نسبت به مصرف خودسرانه دارو به‌ویژه آنتی‌بیوتیک‌ها هشدار داده‌اند، اما به‌نظر می‌رسد که نه‌تنها تغییری در رویکرد مصرف در بازار دارویی کشور به‌وجود نیامده که حالا به یکی از داروهای پرفروش و پرمصرف هم بدل شده‌اند.

بررسی‌ها نشان می‌دهد با وجودی که آنتی‌بیوتیک‌ها جزو داروهای بدون نسخه (OTC) نیستند، اما بدون هیچ نظارت خاصی در داروخانه‌ها به راحتی در اختیار بیماران قرار می‌گیرند و با وجود تمام مخاطرات هیچ دستگاهی هم به این روند نظارت ندارد. چند نکته مهم درباره پرفروش‌ترین داروی سال 1403در نیمه نخست سال را در ادامه بخوانید.
 

آموکسی سیلین، صدرنشین داروهای پرفروش!



مبارزه آنتی‌بیوتیکی با ویروس ساده

بررسی بازار دارویی کشور در نیمه نخست سال 1403نشان می‌دهد که پرمصرف‌ترین و پرتعدادترین رده‌های دارویی، آنتی‌بیوتیک‌هایی هستند که بخش عمده مصرف آنها خودسرانه و برای بیماری‌های ویروسی ساده است. نکته‌ای که دکتر بابک پورقلیچ، پزشک عمومی هم آن را تأیید می‌کند و می‌گوید: «بهبود یک بیماری ویروسی ساده معمولا 3تا 5روز زمانبر است و پس از آن علائم از بین می‌رود. اما برخی بیماران از همان ابتدا اقدام به مصرف آنتی‌بیوتیک می‌کنند که باعث می‌شود میکروب‌های ساده از بین رفته و نوع خطرناک‌تر و مقاوم‌تر فرصت جولان پیدا کنند.

به همین دلیل یک بیماری ویروسی کوتاه‌مدت طول درمان بیشتری پیدا می‌کند.» به‌گفته این پزشک، آنتی‌بیوتیک‌ها جزو داروهای بدون نسخه یا به‌اصطلاح  OTC‌ها نیستند اما با وجود این آمار فروش و مصرف آنها بالاست؛ درحالی‌که بسیاری از مصرف‌کنندگان از خطرات آن آگاه نیستند. او تأکید می‌کند: «مصرف خودسرانه آنتی‌بیوتیک برای بیماری‌های ساده باعث می‌شود که اگر فرد در آینده دچار برخی عفونت‌ها در روده، گوش، سینوس و... شود، دیگر بدن به آن آنتی‌بیوتیک جواب ندهد و مقاومت خواهد داشت. به همین دلیل مصرف آنتی‌بیوتیک قوی‌تری ضرورت پیدا می‌کند که همان هم عوارض خاص خودش را دارد.»‌



۶۰میلیون

آنتی‌بیوتیک سالانه در ایران مصرف می‌شود و بخش عمده‌ای از آنها به‌اصطلاح صرف بهبود بیماری‌های تنفسی عفونی و ویروسی می‌شود که به‌گفته متخصصان ،‌نه تنها درمان این بیماری‌ها نیست که در نهایت منجر به بروز عوارض شدید در مصرف‌کنندگان می‌شود.


%90

بیماری‌های تنفسی عفونی و ویروسی فصل سرما مثل سرماخوردگی، کرونا و آنفلوآنزا نیازی به مصرف آنتی‌بیوتیک ندارند، ولی ۹۰ درصد ایرانی‌ها برای درمان این بیماری‌ها آنتی‌بیوتیک مصرف می‌کنند؛ از جمله  آزیترومایسین، سفکسیم، مترونیدازول،  سیپروفلوکساسین، سفازولین و  ...


6عارضه

جدی مصرف غیراصولی آنتی‌بیوتیک‌ها از بین رفتن باکتری‌های مفید بدن، افزایش ریسک عفونت‌ها، تضعیف سیستم ایمنی، افزایش طول بیماری، افزایش ریسک ابتلا به عفونت‌های بیشتر، بروز آلرژی‌ (حساسیت‌های دارویی) است. متخصصان تأکید می‌کنند که مصرف بی‌رویه می‌تواند منجر به خونریزی دستگاه گوارش، نارسایی کلیه و افزایش فشارخون در مصرف‌کنندگان شود. تداوم این مصرف بی‌رویه و غیرمنطقی هم پس از مدتی باکتری‌های مفید بدن را از بین می‌برد و منجر به التهاب روده بزرگ می‌شود.



2شرط مصرف

آنتی‌بیوتیک به دارویی گفته می‌شود که عفونت ناشی از باکتری‌ها را از بین می‌برد.


1.  اگر در دستگاه گوارش، سیستم تنفسی، پوست، گردش خون و حتی سیستم ایمنی بدن عفونت باکتریایی رخ داده باشد، با تجویز پزشک می‌توان آن را مصرف کرد.
2.  اگر بدن با عفونت باکتریایی مواجه شود، اندام‌های دیگر بدن هم به سرعت درگیر می‌شوند و بدن را ضعیف‌تر می‌کنند. در چنین مواقعی مصرف داروهای آنتی‌بیوتیک مانع از گسترش بیماری به نقاط مختلف بدن و اصطلاحا کهنه شدن بیماری در بدن می‌شود.

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ