مقایسه سهم دولت و شرکتهای دولتی بورس آمریکا و چین با ایران
اقتصاد ایران: فعال بازار سرمایه با بررسی سهم دولت و شرکتهای دولتی بورس آمریکا و چین، اعلام کرد: متوسط سهام بخش حقیقی و سهام شناور در بورس ایران ۲۰ درصد است.
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، فرهنگ حسینی با انتشار مطلبی با عنوان "تفاوت زمین و آسمان بورس ایران و جهان" در دنیای اقتصاد، اعلام کرد: جایگاه دولت با مفهوم عام آن در اقتصاد یکی از چالشبرانگیزترین و قدیمیترین بحثها بین نظریهپردازان اقتصادی و سیاسی در طول تاریخ است. نظام های سرمایهداری قائل به دولت کوچک و کمترین دخالت ممکن در اقتصاد از سوی دولت هستند. در طرف مقابل، دیدگاه سوسیالیستی است که قائل به دخالتهای حداکثری در اقتصاد است.
بازار سرمایه از دیرباز یکی از مظاهر اقتصادهای سرمایهداری است که سابقهای بیش از ۳۰۰ سال دارد و اولین بورس دنیا در شهر آمستردام ایجاد شد. بازار سرمایه و بدهی فعال تقریبا در همه کشورهای مهم وجود دارد و جایگاه دولت و شرکتهای دولتی در کشورهای مختلف بسته به قوانین و جایگاه دولت در اقتصاد متفاوت است.
مطالعه ترکیب سهامداری کشورهای مختلف بیانگر آن است به صورت متوسط بیش از ۴۰ درصد بازار سرمایه جهان در اختیار سرمایهگذاریهای نهادی (صندوقهای بازنشستگی و بانکهای سرمایهگذاری) است که در این بین سهم این بخش در بورس آمریکا ۷۲ درصد اما در اقتصاد چین ۹ درصد است.
سهم بخشهای عمومی اعم از دولتهای محلی، شهرداریها و دولتهای فدرال نیز به صورت متوسط ۱۴ درصد است و سهم این بخش در بورسهای آمریکا و چین ۲۳ و ۳۸ درصد است. شرکتهای خصوصی و سرمایهگذاران استراتژیک وزن ۱۸ درصدی دارند و سهام شناور در بورسهای جهانی به صورت متوسط ۲۷ درصد است.
در ایران هم با ابلاغ سیاستهای اصل ۴۴، واگذاری بخش قابلتوجهی از مالکیت دولت به آحاد جامعه و براساس قانون خصوصیسازی انجام شد اما در عمل عمده واگذاریها به بخش عمومی و سهام عدالت بود. بنابراین بیش از دو سوم بازار در اختیار این دو بخش است. همچنین دولت همچنان در شرکتهای اصل ۴۴ سهامدار است و بدین واسطه ۱۰درصد مالکیت بازار را در اختیار دارد.
سهام در اختیار بخش حقیقی و سهام شناور در بازار سرمایه بطور متوسط ۲۰ درصد است. هر چند این نصابها با متوسط دنیا انطباق دارد اما به دلیل تفاوت ساختاری نحوه مدیریت داراییها توسط سهامداران نهادی در جهان با ایران، حاکمیت شرکتی و مدیریت شرکتها در ایران متفاوت از بازارهای جهانی است.
تلگرام اصلی بورس پرس : t.me/boursepressir
انتهای پیام