مزایا و معایب لایحه بودجه ۱۴۰۳ / کاهش هزینه‌ها و حذف سفرهای بی حاصل!

اقتصاد ایران: یک اقتصاددان با اعلام مزایا و معایب لایحه بودجه سال آینده، پیشنهاد کاهش هزینه‌های غیر ضروری و حذف ماموریت‌های موازی سفرهای بی حاصل مسئولان داد.

به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، وحید شقاقی شهری با بیان اینکه از جمله نکات مثبت بودجه سال آینده، نگاه واقع بینانه به میزان فروش و قیمت نفت است درباره، مزایا و معایت و ویژگی های لایحه بودجه سال بعد به ایسنا، اعلام کرد: پیش بینی می‌شود قیمت نفت سال آینده کاهش یابد که در بودجه هم گنجانده شده است.

برنامه‌ریزی دولت برای افزایش سهم مالیات در بودجه عمومی به عنوان، درآمد پایدار، بودجه انقباضی با هدف مهار کسری بودجه یا کاهش، سیاست‌های انقباضی و سختگیرانه و کاهش مبلغ درآمد حاصل از مولدسازی دارایی‌های دولت و از ۱۰۸ به ۶۲ هزار میلیارد تومان از دیگر نکات مثبت است.

نقاط ضعف لایحه بودجه ۱۴۰۳

ابهاماتی نیز در بودجه سال آینده وجود دارد که باید پاسخ داده شود. اولین موضوع این است که دولت در برنامه هفتم توسعه وعده داده بودجه‌های سالانه برنامه محور و عملیاتی خواهد بود و تخصیص، مبتنی بر پیشرفت برنامه دستگاه‌های اجرایی انجام خواهد شد اما بودجه سال آینده همچنان به روش سنتی است.

اگر بودجه ریزی، برنامه‌ای باشد مردم می‌دانند دولت با پول مالیات خدمات با کیفیت می دهد و هزینه تمام شده را پایین و بهره‌وری را افزایش و به آنها برمی‌گرداند اما در غیر این صورت، حیف و میل و عدم شفافیت بودجه حل نخواهد شد.

نقطه ضعف دوم مربوط به بخش مالیات است. هرچند باید مثل تمام دنیا بخش عمده بودجه دولت از مالیات باشد اما اقتصاد ایران در ۱۲ سال گذشته حدود ۴۰ درصد کوچک‌تر شده و تولید ناخالص داخلی از حدود ۶۴۰ میلیارد دلار سال ۹۰ به ۳۸۰ میلیارد دلار رسیده است. از طرف دیگر طی ۶ سال گذشته میانگین تورم ۴۰ درصد و رشد دستمزدها کمتر ار ۲۰ درصد و رشد قیمت در دارایی‌ها و کالاهای با دوام هم بسیار زیاد بوده و باعث شده قدرت خرید به ویژه در طبقات متوسط بسیار کاهش یابد. 

حال سوال این است که افزایش حدود ۵۰ درصدی درآمد مالیات با چه مبنایی در نظر گرفته شده و چطور قرار است در شرایطی که اقتصاد کوچک‌تر و قدرت خرید مردم کمتر شده، مالیات بیشتر دریافت کرد؟

افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده می‌تواند منجر به افزایش تورم شود و بر قیمت همه اقلام مصرفی خانوار اثر بگذارد. صحبت از مالیات یعنی مالیات بر ثروت و شامل طبقات دارای ثروت‌های بسیار زیادی است اما این رویکرد مالیاتی مانند افزایش یک درصدی مالیات بر ارزش افزوده، بیشتر دهک‌های میانی و پایین جامعه را تحت تاثیر قرار می‌دهد.

پیشنهاد می شود دولت در شرایط سخت اقتصادی و برای تامین هزینه‌ها از درآمدهای مالیاتی، هزینه‌های غیر ضروری را کاهش دهد.بسیاری از سازمان‌ها، ماموریت‌های موازی دارند و دارای هزینه تمام شده و خدمات بالایی هستند. همچنین بسیاری از سفرهای مسئولان، حاصلی نداشته و منافعی را تضمین نکرده است.

نمی‌توان در این شرایط سخت اقتصادی، مالیات را اضافه کرد و مردم ۴۰ درصد مالیات را هم به عنوان مالیات پنهان تحمل کنند اما در طرف مقابل شفافیت و بهره‌وری ارتقا پیدا نکند.

خدمات در کشورهای حوزه اسکاندیناوی که مردم مالیات سنگین و بیش از ۴۰ درصد درآمد پرداخت می‌کنند با کیفیت و رایگان بوده و محل مصرف درآمدهای مالیاتی هم بسیار شفاف اعلام و حیف و میل و فساد هم به حداقل می‌رسد.

تلگرام اصلی بورس پرس : t.me/boursepressir

انتهای پیام

 

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ