دانش آموخته شریف تاثیرگذارین چهره در هوش مصنوعی
اقتصاد ایران: الهام طبسی دانش آموخته دانشگاه شریف، پژوهشگر ارشد ایرانی موسسه ملی استاندارد و فناوری (NIST) هم رده با ایلان ماسک وارد فهرست تاثیرگذارترین افراد حوزه هوش مصنوعی شد.
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران به نقل از دانشگاه صنعتی شریف، مجله تایم لیست ۱۰۰ فرد تأثیرگذار در زمینه هوش مصنوعی را اعلام کرده است که در آن نام افرادی از جمله «سم آلتمن»، مدیرعامل OpenAI، «میس حسابیس»، مدیرعامل DeepMind و ایلان ماسک به چشم میخورد. نکته قابلتوجه این لیست حضور «الهام طبسی» فارغ التحصیل دانشگاه صنعتی شریف و پژوهشگر ارشد ایرانی موسسه ملی استاندارد و فناوری (NIST) و معاون بخش فناوریهای نوظهور آزمایشگاه فناوری اطلاعات (ITL) است.
تایم در لیست خود به ۱۰۰ فرد تأثیرگذار جهان در زمینه هوش مصنوعی در دستهبندیهایی از جمله رهبران، سرمایهگذاران، شکلدهندگان و محققان اشاره کرده است. در این لیست نام افراد مختلفی از جمله «سنها روانور» ۱۸ ساله که در سال ۲۰۲۰ اولین و بزرگترین گروه فعال جوانان جهان در هوش مصنوعی با نام Encode Justice را تأسیس کرد تا «جفری هینتون» ۷۶ ساله دیده میشود.
یکی از نامهای قابل توجهی که در دستهبندی شکلدهندگان هوش مصنوعی به آن اشاره شده، «الهام طبسی» است. تایم درباره این محقق ایرانی مینویسد:
«نزدیک به پنج سال پیش، مؤسسه ملی استاندارد و فناوری ایالات متحده (NIST) شروع به ساخت برنامهای برای پیشبرد توسعه سیستمهای هوش مصنوعی قابل اعتماد و مسئولیتپذیرکرد. الهام طبسی، مهندس برق و رئیس کارمندان آزمایشگاه فناوری اطلاعات مؤسسه بود که گفتوگو درباره تأثیر هوش مصنوعی را از اصول به اجرای سیاست عملی منتقل کرد.»
طبسی که در ایران بهدنیا آمده و بزرگ شده است، همیشه آرزوی دانشمندن شدن را در سر داشته است. او لیسانس مهندسی برق را درسال ۱۳۷۱ از دانشگاه شریف دریافت کرد و در سال ۱۳۷۳ برای تحصیلات تکمیلی خود به ایالات متحده مهاجرت کرد و پنج سال بعد در NIST کار خود را روی پروژههای مختلف یادگیری ماشین و بینایی کامپیوتر آغاز کرد. وی در اوایل کار خود، معمار اصلی کیفیت تصویر اثر انگشت (NFIQ) در NIST بود که اکنون یک استاندارد بینالمللی برای اندازهگیری کیفیت تصویر اثر انگشت است و FBI و وزارت امنیت داخلی از آن استفاده میکنند.
الهام طبسی اهمیت هوش مصنوعی را بیشاز پیش جلوه داد تا مردم و سیاستمداران نگاه جامعتری به این فناوری داشته باشند. پساز شروع تحقیق روی امنیت و جانبداری هوش مصنوعی توسط تیم طبسی، کنگرهی آمریکا مؤسسه NIST (بخشی از وزارت بازرگانی این کشور) را مسئول توسعهی فریمورک مدیریت ریسک جدیدی برای سیستمهای هوش مصنوعی کرد. طبسی رهبر آن پروژه بود و نتیجه نهایی کار در اوایل سال ۲۰۲۳ به نمایش درآمد.
فریمورک ساختهشده توسط الهام طبسی و همکارانش،به کاربران و توسعهدهندگان هوش مصنوعی امکان میدهد که خطرات مربوطبه سیستمهای مبتنیبر این فناوری را تحلیل و آنها را رفع کنند.