اجرای طرح های کلان درحوزه انرژی های تجدیدپذیر
اقتصاد ایران: تفاهم نامه همکاری در زمینه قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی، قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق و اجرای طرحهای کلان در حوزه انرژی تجدید پذیر بین سازمان پژوهش های علمی ایران و ساتبا منعقد شد.
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران، تفاهم نامه همکاری و مشارکت آموزشی، پژوهشی، ارائه خدمات علمی، مهندسی و مشاورهای و استفاده از امکانات، ظرفیتها بین دکتر حسن زمانیان معاون وزیر علوم، تحقیقات و فناوری و رئیس سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران و دکتر محمود کمانی معاون وزیر نیرو و رئیس سازمان انرژیهای تجدیدپذیر و بهرهوری انرژی برق (ساتبا)، به امضا رسید.
دکتر زمانیان در این مراسم، ضمن تسلیت ایام شهادت سید و سالار شهیدان و خوشامدگویی به دکتر کمانی و مدیران و معاونین وی بیان داشت: سازمان پژوهشها از بدو تاسیس دو ماموریت رفع مشکلات و موانع و تولید محصولات صنعتی مورد نیاز کشور را به عهده داشته است. این سازمان در حال حاضر دارای دو رکن اساسی است که سازمان پژوهشها را از سایر نهادهای پژوهشی و آموزشی کشور متمایز میکند.
وی افزود: ما یک رکن اساسی به اسم پژوهشکده ها داریم با ۹ پژوهشکده و از طرفی دیگر دارای ۱۵۰ واحد فناور که تعداد۷۰ واحد از آنها بین المللی هستند.
وی از راه انداری دو مرکز ملی در سازمان پژوهشهای علمی و صنعتی ایران خبرداد و گفت: مرکز ملی گرافین و مرکز سوخت پاک هیدروژن در سازمان پژوهشها در حال راهاندازی است و از آنجایی که گرافین آینده صنعت دنیا و سوخت پاک هیدروژن آینده انرژی دنیا را در بردارد، برای ما حائز اهمیت است و ۱۳۰ کشور و۱۷۰ نهاد پژوهشی در دنیا در حال فعالیت در این زمینه هستند.
دکتر محمود کمانی ضمن تشکر برای راه اندازی آزمایشگاه سیستمهای تهویه مطبوع کشور در سازمان پژوهش های علمی و صنعتی ایران گفت: کار بزرگی در کشور انجام گرفته است زیرا اگر ما حدودا ۳۰ هزار مگاوات توان مصرفی در حوزه سرمایش را در نظر بگیریم حدود ۵ تا ۷ هزار مگاوات آن مصرف چیلر است که اگر استاندارد گذاری شود پیش بینی میکنیم حدود ۳۰ مگاوات سالانه از افزایش مصرف برق جلوگیری میشود.
کمانی گفت: موضوع اصلی مورد بررسی در این جلسه موضوع بهینه سازی انرژی است ما مسأله ناترازی انرژی را در کشور داریم که این ناترازی در بخش خانگی به طور محسوس مشهود نیست اما در بخش های دیگر مقداری نیاز به برنامه ریزی دارد. در سال گذشته پیک مصرف شبکه برق حدود ۶۹۵۰۰ مگاوات بوده است که این مقدار در سال ۱۴۰۲ تاکنون به ۷۲۵۰۰ مگاوات در چندروز اخیر افزایش پیدا کرده است.
وی افزود: یکی از راهکارهای این مسئله موضوع استفاده از انرژیهای تجدیدپذیر و احداث نیروگاه های جدید است اما راهکار مفیدتر که سرمایه گذاری کمتری را می طلبد پرداختن به موضوع بهینه سازی است. ما سالانه حدود ۱۰۰ میلیارد دلار مصرف انرژی داریم که عدد قابل توجهی است و این در حالی است که حدود ۳۰ میلیارد دلار امکان بهینه سازی در مصرف انرژی داریم که این مسئله از دید فعالان اقتصادی و سرمایه گذاران دور بوده است.
معاون وزیر نیرو بیان کرد: واقعیت این است که از لحاظ استاندارد سازی برای مصرف انرژی راهکارهای زیادی داریم که سالهاست مورد غفلت واقع شده است. به طور مثال در زمینه وسایل سرمایشی میتوانستیم ارتقای بهره وری در حوزه کولرهای آبی را که ۵۰ سال رها شده بود، در مدت زمان کمتری حل کنیم. همچنین در حوزه روشنایی در سال گذشته ۱۶ میلیون لامپ رشته ای با کمترین راندمان و بهرهوری در کشور تولید شده است که متاسفانه این یک فاجعه است.
دکتر مجید جوانمرد معاون ارتباط با صنعت و تجاری سازی سازمان گزارشی از حوزه های مختلف پژوهشکدههای سازمان که مرتبط با انرژی بوده و در این زمینه طرح و فعالیت داشته اند ارائه نمود.
در پایان این نشست تخصصی تفاهم نامه همکاری و مشارکت آموزشی، پژوهشی، ارائه خدمات علمی، مهندسی و مشاورهای و استفاده از امکانات، ظرفیتها و تواناییهای طرفین، فی ما بین سازمان پژوهشها و ساتبا توسط حسن زمانیان و محمود کمانی امضا شد.
شایان ذکر است؛ این انعقاد تفاهم نامه به منظور تحقق مفاد مرتبط با ارتقاء بهره، وری انرژی برق در خط مشی، های مصوب از جمله سیاستهای کلی اصلاح الگوی مصرف، قانون اصلاح الگوی مصرف انرژی، قانون مانع زدایی از توسعه صنعت برق، و برنامه های وزارت نیرو برای کاهش تقاضای مصرف برق کشور طی چهار سال آتی به میزان ۳ هزار مگاوات از طریق ارتقای استانداردهای انرژی صورت گرفت.
از موضوعات این تفاهم نامه می توان به موارد ذیل اشاره نمود:
- همکاری در ایجاد و توسعه آزمایشگاههای آزمون تجهیزات انرژی برقی در کشور به ترتیب با اولویت
دستگاههای تهویه مطبوع، فنهای خانگی و صنعتی، کولر گازی، کولر آبی (براساس استاندارد اشری ۱۳۳)، برج خنک کن
- اجرای پروژههای تحقیقاتی مشترک در خصوص بکارگیری روشهای نوین کاهش مصرف انرژی در تجهیزات انرژی بر برقی با اولویت دستگاههای تهویه مطبوع و سیستمهای سرمایشی
- همکاری در اجرای پروژههای کلان ملی در حوزه سوخت پاک هیدروژن
- همکاری و مشاوره در تدوین، بازنگری و اجرای استانداردهای تعیین معیار مصرف انرژی در تجهیزات انرژی بر برقی شامل: چیلر تراکمی آب خنک و هواخنک، پکیج تهویه مطبوع یکپارچه هوا خنک، هواساز، فن کویل، فن های خانگی و صنعتی، کولر گازی، کولر آبی، برج خنک کن
-برگزاری نشستهای علمی، دورهها، همایشها وکارگاههای آموزشی در خصوص آشنایی با استانداردهای تعیین معیار مصرف انرژی و آزمایشگاههای آزمون دستگاههای تهویه مطبوع و فنها و روشهای نوین کاهش مصرف انرژی
- همکاری متقابل در بهرهمندی از امکانات و توانمندیهای طرفین نظیر خدمات مشاورهای و پژوهشی، کتابخانهای، تجهیزات آزمایشگاهی و غیره در چارچوب همکاریهای مشترک
- همکاری و بهرهمندی از ظرفیتهای اطلاعرسانی و تبلیغاتی یکدیگر در راستای ارتقاء سطح فرهنگی جامعه
- تهیه مقالات علمی و تخصصی برای ارائه در کنفرانسهای معتبر ملی و بینالمللی
- همکاری جهت اجباری شدن استانداردهای تعیین معیار مصرف انرژی و برچسب انرژی فنهای صنعتی برای اولین بار در دنیا