آیا با انواع صرافی ارز دیجیتال آشنا هستید؟
اقتصاد ایران: با افزایش محبوبیت ارزهای دیجیتال، تقاضا برای انواع مختلف صرافیهای کریپتو، پلتفرمهایی که به کاربران امکان خرید، فروش و معامله داراییهای دیجیتال را میدهند، افزایش مییابد.
اخبار شرکتها- اما انواع مختلفی از صرافی ها وجود دارد. برخی از معامله گران با تجربه به دنبال ویژگی های پیشرفته هستند، در حالی که هدف مبتدیان تسهیل فرآیند است. برخی امنیت را بیش از هر چیز دیگری در اولویت قرار می دهند، در حالی که برخی دیگر تجربه کاربر را در اولویت قرار می دهند. در این مقاله انواع مختلف صرافیهای کریپتو را بررسی میکنیم و از این طریق به شما کمک میکنیم تا پلتفرم مناسب را برای نیازهای خود انتخاب کنید.
صرافی ارز دیجیتال چیست؟
این شرایط را تصور کنید: یک بازار شلوغ، مملو از معامله گران از سراسر جهان، که با سرعت به خرید، فروش و مبادله دارایی های دیجیتال می پردازند. این دقیقاً دنیای صرافی های کریپتو است، یک پلتفرم آنلاین که خریداران و فروشندگان را قادر میسازد تا داراییهایی مانند سهام، کالاها، اوراق قرضه، ارز یا ارزهای دیجیتال را معامله کنند. این یک پلتفرم متمرکز است که در آن خریداران و فروشندگان می توانند دارایی های خود را بخرند یا بفروشند. علاوه بر این، صرافی ها به تطبیق سفارش خرید و سفارش فروش کمک می کنند، که به فرد کمک می کند تا قیمت دارایی معامله شده را بر اساس قیمت و تقاضا تعیین کند. در واقع صرافیهای کریپتو قلب تپنده اکوسیستم ارزهای دیجیتال هستند که تبادل داراییهای دیجیتال را تسهیل میکنند و منجر به رشد و پذیرش فناوریهای جدید مبتنی بر بلاک چین می شوند.
صرافی ارز دیجیتال چگونه کار می کند؟
آیا تا به حال فکر کرده اید که صرافی های کریپتو در واقع چگونه کار می کنند؟ عملکرد این پلت فرم ها به همان اندازه که جذاب است پیچیده نیز هست. صرافی های کریپتو در واقع به عنوان یک بازار دیجیتال عمل می کنند و خریداران و فروشندگان ارزهای دیجیتال را در سراسر جهان به هم متصل می کنند. هنگامی که از یک صرافی کریپتو مانند صرافی آنلاین نیپوتو استفاده می کنید، اساساً سفارش خرید یا فروش یک ارز دیجیتال خاص را با قیمتی مشخص می دهید. سپس صرافی سفارش شما را با شخص دیگری مطابقت می دهد و معامله انجام می شود.
در پشت صحنه، صرافیهای ارز دیجیتال به الگوریتمهای پیشرفته، موتورهای معاملاتی پیچیده و اقدامات امنیتی قوی برای اطمینان از اجرای سریع، دقیق و امن معاملات متکی هستند. از تطبیق سفارش گرفته تا مدیریت حساب تا پشتیبانی مشتری، هر جنبه ای از صرافی ارز دیجیتال به گونه ای طراحی شده است که تجربه معاملاتی یکپارچه و کارآمد را برای کاربران فراهم کند. بنابراین، برای یک مبتدی یا یک متخصص، استفاده از صرافی کریپتو میتواند راهی هیجانانگیز و مفید برای کشف دنیای ارزهای دیجیتال باشد.
انواع مختلف صرافی های کریپتو
صرافی های کریپتو در اشکال و اندازه های مختلف وجود دارند که هر کدام دارای نقاط قوت و ضعف منحصر به فرد خود هستند. از صرافی های متمرکز گرفته تا صرافی های غیرمتمرکز و صرافی های همتا به همتا.
با درک انواع مختلف صرافی ها و آنچه که آنها را متمایز می کند، می توانید تصمیمی آگاهانه در مورد پلتفرم مورد نیاز خود بگیرید.
3 نوع صرافی ارز دیجیتال عبارتند از:
صرافی متمرکز (Centralized Exchange)
صرافی غیرمتمرکز (Decentralized Exchange)
صرافی همتا به همتا (Peer-to-Peer Exchange)
صرافی متمرکز
صرافی های متمرکز پلتفرم های پر جنب و جوش دنیای ارزهای دیجیتال هستند، جایی که معامله گران برای خرید، فروش و معامله دارایی های دیجیتال گرد هم می آیند. یک صرافی متمرکز متعلق به یک فرد/سازمان واحد است و مسئولیت کلیه عملیات در آن صرافی را بر عهده دارد.
نگاهی عمیق به صرافی متمرکز
صرافیهای متمرکز، مرکز کلیدی بازار ارزهای دیجیتال هستند، مکانی که قیمتها در آن تعیین میشوند و ثروت به دست میآید (و گاهی اوقات از دست میرود). در این نوع صرافی، کاربران مجبور نیستند نگران جنبه های فنی دارایی یا بلاک چینی باشند که با آن معامله می کنند، زیرا صرافی متمرکز به عنوان یک لایه انتزاعی بین بلاک چین و کاربران عمل می کند. برخی از صرافیهای متمرکز خدمات دیگری مانند استیکینگ، وامدهی و فیات on-ramp را نیز ارائه میدهند.
در یک صرافی متمرکز، کاربران ارزهای دیجیتال یا ارزهای فیات خود را به حساب واریز میکنند و سپس از آن موجودی برای ثبت سفارش در دفتر سفارش صرافی استفاده می کنند. صرافیها سفارشهای خرید و فروش کاربران مختلف را انجام میدهند و آنها را قادر میسازند تا یک ارز دیجیتال را با ارز دیگری مبادله کنند یا ارز فیات را به کریپتو تبدیل کنند و بالعکس.
اما صرافیهای متمرکز فراتر از تریدینگ عمل میکنند. این پلتفرم ها اغلب طیف گسترده ای از ویژگی ها و ابزارها را برای کمک به معامله گران در تصمیم گیری آگاهانه و به حداکثر رساندن سود ارائه می دهند. از نمودارهای پیشرفته و ابزارهای تحلیل تکنیکال گرفته تا ویژگیهای معاملات اجتماعی که به کاربران امکان میدهد معاملات معاملهگران با عملکرد برتر را دنبال کنند. تعدادی از انواع محبوب پلتفرم های کریپتو عبارتند از بایننس، کوین بیس ، کراکن و کوکوین.
البته، صرافیهای متمرکز در طول سالها با چالشها، نقضهای امنیتی و حملات هک تا فشارهای نظارتی مواجه بودهاند. اما با وجود این موانع، همچنان بخشی جدایی ناپذیر از اکوسیستم کریپتو هستند.
مزایا:
- امکان تبدیل فیات به کریپتو
- کاربر پسند
- تامین نقدینگی
- برخی از CEX ها در برابر سرقت وجوه نگهداری شده در صرافی بیمه دارند
معایب
- کارمزد تراکنش دریافت می کنند
- همه CEX ها از سرقت یا هک مصون نیستند
- ممکن است در برابر هک آسیب پذیر باشند
صرافی غیرمتمرکز
در حالی که صرافی های متمرکز برای اداره و مدیریت وجوه کاربران به یک مرجع مرکزی متکی هستند، DEX ها کاملاً غیرمتمرکز هستند، به این معنی که بر روی یک شبکه همتا به همتا از کاربران کار می کنند و برای عملکرد به هیچ مرجع مرکزی متکی نیستند. یونی سواپ Uniswap در اتریوم Ethereum، پنکیک سواپ Pancakeswap در BSC، Orca در سولانا Solana و بسیاری موارد دیگر نمونههایی از صرافیهای غیرمتمرکز هستند.
نگاهی عمیق به صرافی های غیرمتمرکز
صرافی غیرمتمرکز یک کد مستقل است و زمانی عمل می کند که شرایط خاصی به نام قراردادهای هوشمند برآورده شود. سپس این کد در دسترس عموم قرار خواهد گرفت و هر کسی که دانش داشته باشد می تواند صحت آنها را بررسی کند. بنابراین این روش شفافیت و اعتماد زیادی را به کاربران ارائه می دهد. کنترل بیشتری بر وجوه شما نسبت به صرافی های متمرکز فراهم می کند زیرا برای هر بلاک چین یک صرافی غیرمتمرکز وجود خواهد داشت.
در یک صرافی غیرمتمرکز کاربران کنترل کاملی بر دارایی خود دارند و مستقیماً با سایر کاربران معامله میکنند و واسطهها حذف میشوند و معاملات همتا به همتای واقعی را امکانپذیر میسازند. این امر نه تنها DEX ها را در برابر هک ها و حملات ایمن تر و مقاوم تر می کند، بلکه به کاربران حریم خصوصی و استقلال بیشتری در تراکنش هایشان می دهد.
این صرافی ها همچنین امکانات جدید و هیجان انگیزی را به دنیای معاملات ارزهای دیجیتال ارائه می دهند. با ظهور اپلیکیشن های دیفای (DeFi)، صرافی های غیرمتمرکز به بخش مهمی از اکوسیستم تبدیل شدهاند و کاربران را قادر میسازند تا به طیف وسیعی از ابزارها و خدمات مالی دسترسی داشته باشند که قبلاً فقط از طریق مؤسسات متمرکز در دسترس بودند.
از پلتفرمهای وامدهی و استقراض غیرمتمرکز گرفته تا بازارهای پیشبینی و بازارسازان خودکار، DEXها در خط مقدم انقلاب DeFi قرار دارند و به کاربران اجازه میدهند کنترل امور مالی خود را در دست بگیرند و در یک سیستم مالی بازتر، شفافتر و عادلانهتر مشارکت کنند.
با این حال، DEX ها بدون چالش نیستند و هنوز در مراحل اولیه توسعه هستند. اما با فناوری نوآورانه، تعهد به تمرکززدایی و پتانسیل بیپایان برای رشد و نوآوری، واضح است که DEXها آینده مالی را به روشهای جدید و هیجانانگیزی شکل میدهند.
مزایا
امنیت بهتر از CEX
حریم خصوصی پیشرفته
هزینه های کمتر از CEX
معایب
از تبدیل ارز فیات به ارز مجازی پشتیبانی نمیکند
عدم پشتیبانی مشتری
برای مبتدیان سخت است
نقدینگی کمتر از CEX
صرافی همتا به همتا
صرافی همتا به همتا یا P2P پلتفرمی است که در آن کاربران میتوانند به صورت خصوصی داراییهای دیجیتال را بدون نیاز به واسطه با یکدیگر مبادله کنند. در اینجا اسکرو (escrow) به عنوان اعتماد بین خریدار و فروشنده عمل می کند. با این حال، یکی از معایب استفاده از صرافیهای P2P این است که تنها زمانی میتوانید خرید کنید که فروشندهای حاضر باشد دارایی خود را به همان قیمت بفروشد. برخی از نمونههای صرافی های P2P عبارتند از Binance، WazirX، OkX و Huobi.
بررسی صرافی های همتا به همتا
وقتی صحبت از خرید و فروش ارزهای دیجیتال مانند خرید اتریوم به میان می آید، بسیاری از مردم ترجیح می دهند امور را خودشان به دست بگیرند. صرافیهای P2P به کاربران این امکان را میدهند تا بدون نیاز به واسطه مستقیماً با یکدیگر معامله کنند. این می تواند حریم خصوصی و امنیت بیشتر و همچنین کنترل بیشتر بر فرآیند خرید و فروش را فراهم کند.
صرافی های P2P با اتصال مستقیم خریداران و فروشندگان، معمولاً از طریق یک پلت فرم آنلاین، کار می کنند. خریداران می توانند به دنبال فروشندگانی بگردند که ارز دیجیتالی را که می خواهند بخرند ارائه می دهند و سپس در مورد قیمت و روش پرداخت مستقیماً با فروشنده مذاکره کنند.
هنگامی که پرداخت انجام شد و تأیید شد، فروشنده ارز دیجیتال را برای خریدار آزاد می کند. در حالی که کار با صرافی های P2P ممکن است برای کاربر سخت تر باشد، اما همچنین می توانند انعطاف پذیری بیشتر، کارمزد کمتر و تجربه شخصی تری را ارائه دهند. بنابراین اگر به دنبال رویکرد عملی تری برای خرید و فروش ارزهای دیجیتال هستید، صرافی P2P میتواند برای شما گزینه مناسبی باشد.
مزایا
دسترسی نامحدود به بازارهای جهانی
روش های پرداخت چندگانه
کارمزد پایین تراکنش
معامله امن
معایب
نقدینگی کم
سرعت معاملات آهسته
خطر تقلب بالا
بیشتر بخوانید: مقایسه بیت کوین با دلار آمریکا و طلا
معماری صرافی ارز دیجیتال چیست؟
معماری اصلی یک صرافی ارز دیجیتال دارای موارد زیر است:
فرانت اند Frontend
بک اند Backend
موتور معاملاتی
مدیریت کیف پول
درگاه پرداخت
فرانت اند: فرانت اند مکانی است که کاربران برای خرید و فروش دارایی های خود در تعامل هستند. از این رو باید کاربر پسند و آسان برای استفاده با طراحی مینیمالیستی و متن واضح باشد. فرانت اند می تواند یک برنامه وب یا یک برنامه تلفن همراه باشد، اگرچه اکثر صرافی ها هر دو را دارند.
بک اند: بک اند جایی است که اعتبارسنجی ها، جزئیات کاربر و جزئیات معاملات در آن مدیریت و ذخیره می شود. بک اند باید به گونه ای طراحی شود که مقیاس پذیر و امن باشد و معمولاً به یک پایگاه داده برای ذخیره اطلاعات کاربر و معاملات متصل است.
موتور معاملاتی: موتور معاملاتی یکی از موارد اصلی است که وظیفه تطبیق سفارش های خرید و فروش ارسال شده توسط کاربران را بر عهده دارد. این موتور باید به گونه ای طراحی شود که حجم زیادی از تراکنش ها را انجام دهد و باید اجرای سریع را ارائه دهد. در صرافی های غیرمتمرکز، موتورهای معاملاتی با قراردادهای هوشمند جایگزین می شوند.
مدیریت کیف پول: مدیریت کیف پول مکانی است که به طور کلی وجوه کاربران در آن ذخیره می شود. با این حال، تنها صرافی های متمرکز نیاز به پیاده سازی این گزینه را خواهند داشت. در صرافی های غیرمتمرکز، قرارداد و کیف پول ها مبتنی بر بلاک چین هستند.
درگاه پرداخت: درگاه پرداخت به کاربران کمک می کند تا با استفاده از کارت و روش های دیگر، ارزهای دیجیتال را در ازای ارزهای فیات بخرند و بفروشند.
معماری انواع مختلف صرافیهای ارز دیجیتال به طور مداوم در حال تغییر و بهبود است، از افزایش سرعت تراکنش ها گرفته تا الگوریتم های پیشرفته هوش مصنوعی.