نکات مهم در ترخیص کالا که باید از آنها مطلع باشید
اقتصاد ایران: هر زمان که کالایی را از یک کشور به کشور دیگر ارسال میکنید، ترخیص کالا از گمرک، بخشی اجباری در فرآیند حمل آن است. قبل از اینکه بار شما بتواند از بندر مبدا خارج شود، باید ترخیص صادرات را دریافت کنید.
اخبار شرکتها- به همینترتیب، پیش از اینکه محموله بهطور رسمی وارد کشور مقصد شود، ترخیص واردات الزامی است. ترخیص کالا از گمرک، میتواند فرآیندی پیچیده با مشکلات فراوان باشد. اما اگر از فرآیند آن اطلاع داشتهباشید و قوانین مربوطبه آن را بدانید، به مشکل خاصی برنخواهید خورد و از تاخیر و پرداخت هزینههای اضافی جلوگیری میکنید. در اینجا قصد داریم راهنماییها و نکات مهمی را در اینباره به شما ارائه دهیم. پس تا انتها همراه ما باشید.
نکات مهم درباره ترخیص کالا از گمرک
برای ترخیص کالا از گمرک یک شرکت ترخیص کار انتخاب کنید
شرکتهای ترخیصکار، کارشناسان لجستیکی هستند که فرآیند ترخیص کالا از گمرک را تسهیل کرده و اطمینان حاصل میکنند که محموله شما با استانداردها، قوانین و مقررات واردات و صادرات کالا مطابقت دارد. آنها امور مربوط به گمرک را با تمام اسناد، عوارض، مالیات و پرداختهای مورد نیاز انجام میدهند.
محدودیتهای واردات و صادرات را بررسی کنید
قبل از اینکه کالای خود را وارد یا صادر کنید، این مسئولیت شماست که اطمینان حاصل کنید، محموله موردنظر برای این فرآیند مجاز یا غیرمجاز است.
کالاهای ممنوعه
در ایران و کشورهای دیگر، صادرات یا واردات کالاهای خاصی ممنوع است. توصیه میکنیم قبل از خرید کالای مورد نظر خود، به فهرستهای رسمی کالاهای ممنوعه آن کشور مراجعه کنید تا مطمئن شوید که محموله شما جزء کالاهای ممنوعه نیست.
البته ممکن است بتوانید برخی از محصولات ممنوعه را با مجوز کتبی صادر یا وارد کنید، مشروط بر اینکه شرایط و الزامات خاصی داشتهباشید. با اینحال، اگر صادرات و واردات کالاهای ممنوعه را بدون مجوز کتبی انجام دهید، ممکن است محموله شما توقیف شود و با جریمههای سنگین مواجه شوید.
برای اطلاع از فهرست کالاهای ممنوعه با شرکت ترخیص کالا راهکار تجارت پایا تماس بگیرید تا کارشناسان ما در این زمینه به شما کمک کنند.
محدودیتهای صادرات و واردات
کشورها همچنین به دلایل مختلف محدودیتهایی را برای صادرات و واردات کالاهای خاص اعمال میکنند. ایران نیز از چنین قاعدهای مستثنی نیست و محدودیتهایی را برای صادرات و واردات برخی از کالاها قرار داده است. قبل از ارسال محموله خود، باید از هرگونه محدودیتی که ممکن است برای شما اعمال شود، آگاه باشید. در ادامه محدودیتهای مختلف را معرفی میکنیم.
- محدودیت قدمت: بهعنوان مثال شما نمیتوانید نقاشیهای قدیمی که جزء میراث هنری کشور محسوب میشوند را صادر کنید.
- محدودیت کمیت: برخی از کالاها را فقط میتوان تا مقادیر مشخصی، صادر یا وارد کرد.
- محدودیتهای بستهبندی: فقط زمانی میتوانید کالاهای خود را صادر یا وارد کنید که شرایط بستهبندی خاصی را رعایت کنید.
- محدودیتهای صدور مجوز: واردات یا صادرات برخی از محصولات فقط برای مشاغلی که دارای مجوز لازم هستند، امکانپذیر است.
همچنین بهیاد داشتهباشید که برخی از کالاها را بدون پرداخت عوارض میتوان به یک کشور وارد کرد. بنابراین ارزش دارد که از قبل با ترخیصکار گمرک خود مشورت کنید که آیا محموله شما چنین شرایطی دارد یا خیر.
انطباق تجارت خود را با قراردادهای تجاری بررسی کنید
موافقتنامههای تجاری بر تجارت بینالمللی تأثیر میگذارند و تعرفهها و عوارض وضعشده کشورها بر واردات و صادرات را تعیین میکنند. برخی از توافقات تجاری میتوانند به نفع شما باشند، مانند یک قرارداد تجارت آزاد، اما در عینحال ممکن است باعث محدودشدن فرصتهای شما نیز شوند.
قراردادهای تجارت آزاد
کشورها با هدف تسهیل تجارت، در مورد موافقتنامههای تجارت آزاد (FTA) با سایر کشورها مذاکره میکنند. این موافقتنامهها از طریق کاهش موانع تجاری مانند کاهش تعرفهها و سایر مقررات، باعث میشوند که امکان دسترسی به بازار بیشتر شود.
در حالحاضر، ایران با کشورهایی نظیر پاکستان، ترکیه، سوریه و ... دارای قرارداد تعرفه ترجیحی است.
صادرات تحت یک FTA احتمالا به نفع شماست. بنابراین، انجام تحقیقات و مشورت با یک شرکت ترخیص کالا برای بررسی اینکه آیا کالای مورد نظر شما میتواند با توجه به موافقتنامههای تجاری مزیت داشتهباشد یا خیر، بسیار مهم است.
عوارض ضد دامپینگ
این عوارض، تعرفههای حمایتی هستند که دولت زمانی که معتقد است کالاهای وارداتی کمتر از ارزش بازار منصفانه قیمتگذاری شدهاند، اعمال میکند. با این کار دولت میخواهد از کسبوکارهای محلی خود در برابر شرکتهای خارجی محافظت کند که تا محصولی را با قیمتی کمتر از آنچه که معمولاً در بازار داخلی وجود دارد، وارد نکنند.
اگر درنظر دارید این کالاهای حمایتی را وارد کنید، باید آماده اعمال عوارض ضد دامپینگ باشید. با شرکت راهکار تجارت پایا تماس بگیرید تا راهکارهایی در مورد این موضوع به شما پیشنهاد دهیم.
عوارض جبرانی
عوارض جبرانی (CVD) که عوارض ضدیارانه نیز نامیده میشود، تعرفههایی هستند که بر کالاهای وارداتی اعمال میشوند. هدف از این کار، جبران هرگونه یارانهای است که صادرکنندگان از دولت دریافت میکند. سازمان تجارت جهانی (WTO) این تعرفهها را اعمال میکند، زیرا یارانههای صادراتی بهعنوان شیوههای تجاری ناعادلانه تلقی میشوند.
قبل از صادرات، با ترخیصکار خود تماس بگیرید و از او بخواهید بررسی کند که آیا هرگونه CVD برای کالاهای شما هنگام ورود به کشور مورد نظر اعمال میشود یا خیر. زیرا این مسئله بر نتیجه کار شما تأثیر منفی خواهد داشت.
هرگونه علائم تجاری و کپیرایت را تأیید کنید
حفاظت از مالکیت معنوی (IP) خود هنگام صادرات و اطمینان از اینکه در هنگام واردات کالاهای خود به یک کشور خارجی، IP شخص دیگری را نقض نمیکنید، بسیار مهم است.
هنگام صادرات، معمولاً از مزایای ثبت اختراع، علائم تجاری و حفاظت از حق کپیرایت کشور خود بهرهمند نمیشوید. زیرا این موارد ممکن است در کشور مقصد اهمیت کمی داشتهباشند. در عینحال نمیخواهید کالاهای شما در هنگام ورود به کشور مقصد توقیف شود، زیرا در صورت تشابه نام تجاری، محموله بهعنوان نمونه تقلبی یک محصول مشابه و محلی شناخته میشود.
بنابراین توصیه میکنیم برای شناسایی علائم تجاری و کپیرایت موجود و تعیین نحوه رسیدگی به مسائل مالکیت معنوی در کشور مقصد، تحقیقات خود را از قبل انجام دهید و با یک شرکت ترخیص کالا مشورت کنید.
درباره تامینکننده و خریدار خود تحقیق کنید
بسیار مهم است که همه اشخاص درگیر در زنجیره تامین، مانند تامینکنندگان و خریداران را برای فهرست اشخاص محدود بررسی کنید. اشخاص محدود، سازمانها، شرکتها یا افرادی هستند که دولتها آنها را بهعنوان نهادهایی شناسایی کردهاند که نباید با آنها تجارت کرد.
دلایل متعددی وجود دارد که شخصی به فهرست اشخاص محدود اضافه شود. بهعنوان مثال، آنها ممکن است:
- بهعنوان یک سازمان تروریستی شناسایی شده باشند یا به چنین سازمانی وابسته هستند.
- در قاچاق مواد مخدر مشارکت داشتهاند.
- فعالیتهای تجاری فاسد دارند.
آنهایی که این محدودیتها را نقض کنند، ممکن است با مجازات، تعلیق مجوز صادرات و حتی حبس مواجه شوند. خوشبختانه، اکثر شرکتهای ترخیص کار، مانند راهکار تجارت پایا، غربالگری اشخاص محدود را بهعنوان بخشی از خدمات خود ارائه میدهند.
تمام مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا از گمرک را آماده کنید
برای شروع فرآیند ترخیص بندرعباس و بنادر دیگر، شرکت ترخیص کار به یکسری مدارک نیاز دارد. آنها اسنادی هستند که معمولاً برای فرآیند گمرکی ضروری هستند و عبارتند از:
- فاکتور تجاری
- فهرست بسته بندی
- گواهی مبدا
- اعتبارنامه یا سایر شرایط پرداخت (بسته به اینکوترمهای توافق شده و قرارداد بین طرفین درگیر)
- قبض خطوط هوایی برای حملونقل هوایی و بارنامه برای حملونقل دریایی
گاهی اوقات، اسناد دیگری مانند برخی مجوزها یا گواهینامهها برای تکمیل فرآیند ترخیص کالا مورد نیاز است. شرکت ترخیص کار در این مورد میتواند شما را راهنمایی کند.
اگر میخواهید درباره مدارک مورد نیاز برای ترخیص کالا بیشتر بدانید، با شرکت راهکار تجارت پایا تماس بگیرید.
کاهش مالیات علیالحساب عملکرد
قبلا واردکنندگان در ازای کالاهایی که وارد میکردند، باید ۴ درصد از ارزش آن را بهصورت مالیات علیالحساب عملکرد، پرداخت میکردند. اما اخیرا نرخ این مالیات از ۴ درصد به ۲ درصد کاهش پیدا کرده است تا واردکنندگان، بستر مناسبتری برای فعالیت داشتهباشند.
برای ترخیص کالا از گمرک اول ثبت سفارش انجام دهید، بعد برای بارنامه اقدام کنید
یکی از قانونهایی که برای واردات وجود دارد این است که واردکنندگان، ابتدا باید ثبت سفارش خود را در سامانه جامع تجارت انجام دهند و سپس برای حمل کالا و بارنامه اقدام کنند. این قانون تا چند وقت پیش اجرا نمیشد و بسیاری از واردکنندگان، ابتدا کالای خود را حمل میکردند و بارنامه میگرفتند و سپس ثبت سفارش انجام میدادند. بهصورتیکه تاریخ بارنامه، قبل از تاریخ ثبت سفارش بود. اما اخیرا، سختگیریهای زیادی برای اجرای این قانون انجام شده است و واردکنندگان قبل از گرفتن بارنامه باید ثبت سفارش خود را انجام داده باشند. در غیراینصورت از واردات کالاهای آنها جلوگیری خواهد شد. البته این قانون تا پایان سال ۱۴۰۱ به حالت تعلیق در آمده است.
ارزش صحیح کالای خود را به گمرک اعلام کنید
ارزش اظهارشده، یکی دیگر از عناصر کلیدی برای ترخیص کالا از گمرک است و گمرک از آن برای ترخیص کالاهای شما و تعیین عوارض و مالیات استفاده میکند. ارزش اعلامی منطبق بر ارزش معاملاتی کالاهای وارداتی است و معمولاً مبلغی است که گیرنده برای اقلام وارداتی پرداخت میکند. شما باید مبلغی را که خریدار پرداخت کرده است، اعلام کنید و در صورت درخواست، مدرک مبادله را به گمرک ارائه دهید.
ارزش اعلامی زمانی اهمیت بیشتری پیدا میکند که بدانید در صورت اعلام ارزش اشتباه، تاخیر در ترخیص شهریار و دیگر گمرکهای کشور تنها پیامد آن نخواهد بود. اگر کالاهای خود را کمتر ارزشگذاری کنید، جریمه میشوید یا مقامات گمرک میتوانند کالاهای شما را توقیف کنند. برای اطمینان از اینکه مشتریان شما کالای خود را بهموقع دریافت میکنند، همیشه به یاد داشتهباشید که گمرک به چه اطلاعاتی برای محاسبه عوارض نیاز دارد. سه عنصر مهمی که آنها نیاز دارند، شامل طبقهبندی، مبدأ و ارزشگذاری کالاها هستند.
برای آگاهی از نحوه صحیح ارزشگذاری محموله خود، کارشناسان ما در شرکت راهکار تجارت پایا میتوانند به شما کمک کنند.
از ارزشگذاری کالاها در سامانه TSC مطلع باشید
نکته دیگری که در واردات کالا وجود دارد این است که واردکنندگان باید از ارزشگذاری سامانه TSC کالاهایی که قصد واردات آنها را دارند، آگاهی داشتهباشند تا به مشکل برنخورند. بگذارید این مورد را با یک مثال توضیح دهیم. فرض کنید کالایی را به ارزش ۱۰ هزار دلار وارد کردهاید، اما در سامانه TSC ارزش این کالا ۲۰ هزار دلار اعلام شده است. در چنین شرایطی گمرک در هنگام ترخیص بوشهر و بنادر دیگر از شما میخواهد که ۱۰ هزار دلار دیگر برای مابهالتفاوت آن پرداخت کنید و بهمیزان حدود ۵ هزار دلار نیز شما را جریمه خواهد کرد.
برعکس این موضوع نیز صادق است. مثلا اگر کالایی را با پرداخت ۱۰ هزار دلار وارد کردهاید، در صورتیکه در سامانه TSC، ارزش این کالا ۵ هزار دلار اعلام شده است، باز هم جریمه بیشبود ارزش خواهید شد. بنابراین آشنایی با سامانه TSC و ارزشگذاری کالاها بسیار مهم است.
قاچاق را جدی بگیرید
یکی از قوانینی که اخیرا اعلام شده، این است که اگر وزن کالاهای وارد شده، ۱۵ درصد بیشتر از آنچه توسط واردکننده اعلام شده است باشد، مشمول قاچاق خواهد شد. بهعنوان مثال اگر وزن کالایی که وارد کردید، در اظهارنامه شما ۱۰ هزار کیلو باشد، اما هنگامی که میخواهید بار را از گمرک خارج کنید، مشخص شود که وزن آن ۱۲ هزار کیلوگرم است، تا ۱۵۰۰ کیلوگرم اضافهبار را گمرک میپذیرد و عوارض آن را از شما دریافت میکند. اما ۵۰۰ کیلوگرم دیگر بهعنوان قاچاق حساب میشود و واردکننده مشمول جریمه و مجازاتهای مربوط به قاچاق کالا خواهد شد.
فرق تخصیص ارز و تامین ارز را بدانید
تخصیص ارز و تامین ارز، دو اصطلاح مهمی هستند که هنگام واردات باید از آنها آگاهی کامل داشتهباشید. اصطلاح تخصیص ارز، زمانی بهکار برده میشود که واردکننده درخواست واردات کالا را به بانک عامل میدهد و بانک درخواست او را برای بانک مرکزی ارسال میکند. سپس بانک مرکزی با بررسی درخواست واردکننده، ارز نیمایی مورد نیاز را به او اختصاص میدهد. پس تخصیص ارز یعنی موافقت بانک مرکزی با واردات کالا با پرداخت ارز نیمایی.
اما تامین ارز چیست؟ اصطلاح تامین ارز وقتی بهکار میرود که واردکننده حواله خرید کالا را به بانک عامل ارسال میکند و بانک باید ارز اختصاص داده شده را در اختیار او قرار دهد تا بتواند صورتحساب کالای خریداری شده را پرداخت کند.
اگر از روند تخصیص و تامین ارز اطلاعات کمی دارید با شرکت راهکار تجارت پایا تماس بگیرید تا در این زمینه شما را راهنمایی کنیم.
الزامات بستهبندی را رعایت کنید
بستهبندی مناسب برای اطمینان از اینکه کالای شما سالم و بدون آسیب به دستتان میرسد مهم است. همچنین باید مراقب شرایط بستهبندی برای کالاهای خاص (مانند آئروسل، اسپری ها، داروها) باشید که در کشور مبدا یا مقصد اعمال میشود.
گاهی اوقات، مقامات گمرک تقاضای بازرسی از محموله شما را دارند. اگر بستهبندی محموله مطابق استاندارد نباشد، ممکن است با تاخیر و هزینههای اضافی مواجه شوید.
در مورد بستهبندی، باید هرگونه محدودیت واردات و الزامات قرنطینه کشور مقصد را درنظر داشتهباشید. بستهبندیهای چوبی مورد استفاده، باید با علامت ISPM 15 برچسبگذاری شوند تا ثابت کنند که دارای هیچگونه آفاتی نیستند.
برخی از کشورها بهعنوان بخشی از مدارک اجباری برای ترخیص کالا از گمرک، نیاز به اظهارنامه بستهبندی دارند. این سند جزئیات دقیقی از مواد بستهبندی ارائه میدهد و مشخص میکند که آیا از چوب و کاه بهعنوان مواد بستهبندی استفاده شده است یا خیر.
از انواع مختلف فاکتورها آگاه باشید
هنگام تهیه مدارک حملونقل خود، باید تفاوت بین انواع فاکتورها را بدانید تا بتوانید مدارک ترخیص کالا را به درستی آماده کنید.
فاکتور تجاری یا invoice
فاکتور تجاری یک سند قانونی است که توسط فروشنده کالا برای خریدار صادر میشود و بهعنوان سند فروش بین دو طرف عمل میکند. این فاکتور، سند اصلی است که گمرک از آن برای محاسبه و ارزیابی عوارض و مالیاتهای متعلقه استفاده میکند. در اینجا برخی از جزئیات مهمی که باید در فاکتور تجاری ذکر شود، آورده شده است:
- شماره فاکتور و تاریخ
- قیمتها، مقادیر، توضیحات و کدهای HS محصولات
- اطلاعات فروشنده و خریدار (شامل شماره شناسایی مالیاتی آنها)
- اینکوترمز توافق شده
پیشفاکتور یا پروفرما
پیشفاکتور یک فاکتور اولیه است که تامینکنندگان در صورت تایید سفارش و قبل از ارسال یا تحویل کالا برای خریداران ارسال میکنند. پیشفاکتور یک توافق الزامآور بین طرفین است، اگرچه برخی از جزئیات ممکن است همچنان تغییر کند. تفاوت اصلی بین فاکتور تجاری و پیشفاکتور در این است که فاکتور تجاری یک صورتحساب نهایی است.
برخی از کشورها ممکن است اجازه دهند از پیشفاکتورها به جای یک فاکتور تجاری برای تعیین عوارض و مالیات واردات استفاده شود. شرکت ترخیص کار میتواند توضیحاتی بیشتری در اینباره به شما ارائه کند.
فاکتور گمرکی
فاکتور گمرکی همان فاکتور تجاری است، اما در قالب مشخصی که توسط مقامات گمرک در کشور صادرکننده یا واردکننده دیکته میشود. در صورت نیاز به پر کردن فاکتور گمرکی، شرکت ترخیص کار، فرم صحیح آن را در اختیار شما قرار می دهد.
بازرسیهای قبل از حمل کالا را انجام دهید
بازرسی قبل از حمل کالا، بخش مهمی از کنترل کیفیت شما است و اطمینان حاصل میشود که قبل از خروج کالا از کشور، همه چیز مرتب است. این کار میتواند از هرگونه تاخیر در بندر مقصد جلوگیری کند.
الزامات بهداشتی
اگر مواد خطرناکی را حمل میکنید (که گاهی بهعنوان کالاهای خطرناک نیز شناخته می شود)، باید مطمئن شوید که این مواد بهدرستی حمل و بستهبندی شدهاند.
الزامات برچسب
قبل از اینکه کالاهای خود را ارسال کنید، در مورد الزامات برچسبزنی محصول در کشور مقصد تحقیق کنید. برچسبها باید به راحتی قابل خواندن و باکیفیت باشند تا در حین حمل پاره نشوند.
الزامات کیفیت
قبل از اینکه کالاهای شما در کانتینرهای حملونقل قرار بگیرد، باید آخرین بررسی کیفیت آنها را انجام دهید تا از بروز مشکل در سمت گیرنده جلوگیری کند.
توضیحات دقیق کالا را در فاکتور تجاری خود درج کنید
ارائه توضیحات نادرست یا ناقص کالا در فاکتور تجاری، یکی از دلایل اصلی تاخیر در ترخیص کالا است. این امر یک مسئله حیاتی است. برخی از صادرکنندگان، اطلاعات کافی در مورد نحوه نوشتن توضیحات مناسب کالا ندارند. این مسئله باعث میشود که کارگزاران گمرکی قادر به طبقهبندی کالاها نباشند و محمولهها با تأخیر مواجه شوند یا توسط مقامات گمرکی توقیف شوند. مقامات گمرکی در واقع طبقهبندی صحیح کالاها را بر اساس یک توصیف واضح انجام میدهند. آنها برای ارزیابی مالیات و عوارض به این اطلاعات نیاز دارند. همچنین برای بررسی اینکه آیا کالای شما میتواند وارد کشور مقصد شود، باید توضیحات کامل و دقیقی داشتهباشد.
اما چگونه میتوان بهترین توضیحات را ارائه داد؟ هیچ فرمول خاصی برای آن وجود ندارد. شما باید تا حد امکان دقیق باشید. باید مطمئن شوید که هنگام توصیف کالا از زبان ساده استفاده میکنید. برای انجام این کار، بهتر است خود را به جای شخص دیگری قرار دهید. آنچه را که از توضیحات خود میفهمید، بدون هیچ دانش و اطلاعات پس زمینهای ارزیابی کنید. همچنین پرسیدن این سه سوال از خود میتواند مفید باشد:
- کالاها چه هستند؟
- از چه موادی ساخته شدهاند؟
- هدف آنها چیست؟
برای مثال، اگر تیشرت صادر میکنید، توضیحات شما نباید صرفاً کلمه «تیشرت» باشد. به جای آن باید بنویسید تیشرت مردانه، سایز XL و ۱۰۰٪ پنبه باشد. برای اجناس برند باید برند و شماره مدل را هم درج کنید.
سخن پایانی
ترخیص کالا از گمرک باید بهصورت دقیق و اصولی انجام شود تا کالای شما بدون مشکل و در کوتاهترین زمان از گمرک خارج شود. بنابراین آگاهی از قوانین و مقررات گمرکی و رعایت برخی نکات میتواند در این امر به شما کمک کند. اگر فرصت کافی برای یادگیری قوانین و مقررات گمرک ندارید، توصیه میکنیم از یک شرکت ترخیص کار که دارای سابقه و اعتبار لازم در این زمینه باشد کمک بگیرید. شرکت راهکار تجارت پایا آماده است تا در کلیه مراحل ترخیص در کنار شما باشد تا بتوانید کالای خود را بدون دردسر و در کوتاهترین زمان از گمرک ترخیص کنید.