اکو نیوز گزارش می دهد
فصل بهار زمان " زاد و ولد " جانداران در حیات وحش گلپایگان
اقتصاد ایران: گلپایگان _ در مجموع ۴۷۸ گونه گیاهی متعلق به ۲۴۰ جنس و ۵۳ خانواده در شهرستان گلپایگان شناسایی شده است که به عنوان مثال درمه ، گون ، خارشتر ، بادام کوهی و انجیر وحشی را می شود نام برد.
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران ، شهاب برهانی گفت : محدوده گشت زنی اداره حفاظت محیط زیست شهرستان گلپایگان شامل، سدهای عباس آباد و کوچری تا روستای هنده و همچنین محدوده روستاهای در و تیکن و غرغاب، دشت شمال و اطراف گلشهر می باشد، که با ۳ نفر نیروی محیط بان و ۲ کارشناس حفاظت و مورد پایش قرار میگیرد.
پوشش گیاهی در منطقه نیز شامل، انواع گیاهان بوتهای و درختچهای به ویژه درمنه، گون، خارشتر، جاشیر، بادام کوهی، پسته کوهی و انجیر وحشی است و در مجموع ۴۷۸ گونه گیاهی متعلق به ۲۴۰ جنس و ۵۳ خانواده شناسایی شده است.
همچنین از گونه های جانوری می شود به قوچ ومیش، کل و بز، پلنگ، گربه وحشی، کفتار، گرگ، شغال، روباه، گراز، انواع جوندگان، انواع خزندگان، انواع پرندگان از جمله کبک، تیهو، کوکر شکم سیاه، انواع چکچک، انواع چکاوک، شاهین، بالابان، دلیجه و کرکس اشاره کرد.
رئیس حفاظت محیط زیست شهرستان گلپایگان بیان کرد : انسان های متفكر و آينده نگر و دوست دار حيات وحش، از زمان های گذشته تا کنون، تلاش وافری انجام داده اند تا استفاده از طبيعت، به حالت تعادل توأم با تعامل گردد و در اِزای استفاده از طبيعت، نيازهای اساسی آن را نيز برآورده سازند تا ادامه آن ميسر گردد.
وی افزود ؛ با افزايش توان فن آوری ها در بهره برداری از منابع طبيعی، تعادل زيست محيطی، در دو قرن اخیر به زيان طبيعت بر هم خورده است، كه پديده ای اسفبار و گاه جبران ناپذير بوده و در ربع قرن اخير از مرز فاجعه گذشته است.
واقعيت امر اين است كه امروزه گذار به شيوه مشاركتی در تصميم گيری ها ، برنامه ريزی و اداره امور ، گريز ناپذير و ضروري به نظر مي رسد، زيرا از يك سو ظرفيت ها جهت جلب مشاركت و حضور مردم بالا رفته است و از سوی ديگر مسائل پيچيده تر از آن هستند كه توسط تعداد معدودی قابل حل باشند. امروزه ارتباط مردم با حكومت و دولت ها و جلب مشاركت هر چه بيشتر مردم در امور مختلف از طريق نهادهايی صورت می گيرد، كه به سازمان های مردم نهاد معروف شده اند و به عنوان نهادها و موسساتی كارآمد و مكمّل بخش دولتی در تأمين اهداف توسعه، از جايگاه ويژه ای برخوردار می باشند.
شهاب برهانی رئیس حفاظت محیط زیست گلپایگان در پایان توضیح داد : سازمان های مردم نهاد(سمن) يا NGO سازمان های غيردولتی و غيرانتفاعی هستند كه نه به دولت وابسته هستند و نه اثری از حاكميت دولتی درون آن ها به چشم می خورد و بودجه ای نیز از دولت به صورت رسمی دریافت نمی کنند.
اين سازمان ها دارای اساسنامه مكتوب و مدون می باشند وتشكيلات آنها نیز، از قبل ثبت شده است.
يكی از مهمترين خصوصیت های سمن ها، داوطلبانه بودن عضويت در آنها می باشد كه با توجه به نياز جامعه ايجاد می شود. امروزه سازمان های غيردولتی با تكيه بر حمايت و توانمندی های مردم، بازوی قدرتمند دولت در جهت اجرای طرح ها و فعاليت های منابع طبيعی و محيط زيستی به شمار می روند.
در ادامه حسین عبیری گلپایگانی تاکید کرد : فصل بهار زمان زادآوری حیات وحش است و با توجه با اینکه شهرستان گلپايگان در مجاورت پناهگاه حیات وحش موته قرار گرفته است، مسئولان و دوستداران محیط زیست گلپایگان تلاشهای خود را در جهت حفظ گونه های جانوری و توسعه فرهنگ سازی در این باره آغاز کرده اند.
این فعال محیط زیست کشوری با توجه به این مهم اظهار داشت ؛ کوهنوردان ،گردشگران و علاقهمندان به محیط زیست در حین گشت و گذار در طبیعت می بایست به توصیههای زیر توجه کنند :
۱ ) طبیعت گردان تا جایی که ممکن است در زمان زاد و ولد حیات وحش، در طبیعت از مسیرهای اصلی تردد کنند.
با توجه به آنکه رَدهای زیادی از انسان در مناطق طبیعی بوجود آمده، که بسیاری از آنها به علت راحت طلبی افراد بوده ، در فصل بهار از تردد در جاده های فرعی و ایجاد رَدهای غیر اصولی در مناطق طبیعی خودداری کنند، زیرا حیات وحش نوزادان خود را در مکان های خلوت و پرت از حضور انسان ها زایمان کرده و در آن مکان ها از آنها نگهداری می کنند، لذا وجود افراد در این مکانها باعث وحشت و استرس مادر نوزادان خواهد شد.
۲ ) مادر نوزادان حیات وحش جهت تغذیه معمولا در روز چند ساعت، نوزادان خود را تنها می گذارند، پس با دیدن چنین صحنه ای ابتدا درنگ و صبر کنید، چند ساعتی در منطقه ای دورتر از نوزاد به طوریکه دیده نشوید منتظر بمانید تا اگر مادر به سمت نوزاد برگشت، شما نیز به راه خود ادامه دهید، اما اگر مادر به سمت نوزاد بازنگشت، باز هم خودتان به نوازد دست نزنید بلکه با نزدیک ترین پاسگاه محیط بانی تماس بگیرند و موضوع را به آنها اطلاع دهید.
۳ ) با توجه به آنکه بسیاری از گونه های حیات وحش در هنگام زایمان چند قلو زایمان می کنند و برای جابجایی آنها مجبور هستند برای چند دقیقه یکی از نوزادان را تنها بگذارند، لذا با دیدن انسان در منطقه احساس خطر می کنند، پس بهتر است محل را ترک کنید.
گزارش : مهدی یاوری