با تفاهم وزارت جهاد کشاورزی و آستان قدس انجام می شود؛
اجرای کشت مشارکتی در۴۰هزار هکتار از اراضی ۵ استان کشور
اقتصاد ایران: مشهد-به دنبال اجرای موفق کشت مشارکتی در ۴ استان که با حمایت آستان قدس رضوی صورت گرفت، حالا توسعه آن در دستور قرار گرفته و طی تفاهمنامه وزارت جهاد کشاورزی و شرکت کشاورزی رضوی، این طرح امسال در ۴۰ هزار هکتار از اراضی ۵ استان اجرایی خواهد شد.
به گزارش خبرگزاری اقتصادی ایران، در سال 1399 و برای نخستین بار، طرح کشت قراردادی دانه روغنی کلزا به دنبال انعقاد تفاهمنامهای میان وزارت جهاد کشاورزی و شرکت کشاورزی رضوی اجرایی شد و حالا با توجه به نتایج مثبت آن، توسعه این طرح در دستور کار گرفته است.
در گردهمایی سراسری آغاز سال زراعی ۱۴۰0-۱۴۰1 که ابتدای هفته جاری در وزارت جهاد کشاورزی برگزار شد، با توجه به اجرای موفق طرح کشاورزی قراردادی توسط شرکت کشاورزی رضوی، به عنوان شرکت زیرمجموعه بنیاد بهرهوری موقوفات آستان قدس رضوی، قرارداد توسعه 40 هزار هکتاری کشت دانههای روغنی در پنج استان کشور بین معاون امور زراعت وزارت جهاد کشاورزی و مدیرعامل شرکت کشاورزی رضوی امضاء شد.
دفاع وزیر از توسعه کشت قراردادی
سیدجواد ساداتی نژاد وزیر جهاد کشاورزی در این گردهمایی، اجرای الگوی کشت با توسعه کشاورزی قراردادی را راهکار تحقق کشاورزی تجاری عنوان کرد و گفت: برای رسیدن به الگوی کشت مناسب، نیازمند عزم جدی در این بخش هستیم.
وی ادامه داد: از نظر فنی، تکنیکی و علمی در تعیین الگوی کشت در استانها مشکلی وجود ندارد اما در اجرا دچار مشکل هستیم و برای این که بتوانیم الگوی کشت را اجرا کنیم باید به سمت کشاورزی قراردادی برویم که مسئله بسیار مهمی است.
وزیر جهاد کشاورزی افزود: طبق آمار موجود، میزان کشاورزی قراردادی در کشور فقط یک درصد است درحالی که متوسط آن در دنیا ۴۰ درصد و در کشورهای پیشرو تا ۸۰ درصد است.
وی ادامه داد: این امر نشان میدهد ایران راه طولانی در این مسیر دارد و اگر الگوی کشت در کشور اجرا نمیشود، به این دلیل بر میگردد که بسترها را آماده نکردهایم، از همین رو باید به سمت بسترهای مهم آن از جمله کشاورزی قراردادی برویم.
راهکاری برای حمایت مالی از کشاورزان
ساداتینژاد، کشاورزی قراردادی را تامین کننده نیاز مالی کشاورزان دانست و تصریح کرد: صنایع از طریق انعقاد قرارداد با کشاورزان و همچنین حمایت مالی، ترویجی و تامین منابع، آنها را توانمند میکنند و باعث ایجاد منابع درآمدی بیشتر برای کشاورزان خواهند شد.
خرید 7500 تن کلزا از کشاورزان در سال اول
به دنبال امضای این تفاهمنامه، محمود صادقی مدیرعامل شرکت کشاورزی رضوی نیز در گفتگو با آستاننیوز توضیحات تکمیلی را ارائه و اظهار کرد: طی سالهای اخیر و با هدف سامان دادن به مدیریت زنجیرههای تامین و ارزش، موضوع کشاورزی قراردادی به جد در دستور کار شرکت کشاورزی رضوی قرار گرفته است و در همین راستا سال گذشته طرح کشاورزی قراردادی در استانهای خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی و سیستان و بلوچستان در سطح حدود 12 هزار هکتار از اراضی کشاورزی اجرا شد و در نهایت در نخستین سال اجرای طرح، بالغ بر 7500 تن از محصولات کلزا از کشاورزان خریداری شده است.
اضافه شدن استان گلستان به محدوده اجرای طرح
صادقی با بیان اینکه شرکت کشاورزی رضوی در صدد است امسال نیز همانند سال گذشته و در راستای تحقق شعار «تولید؛ پشتیبانیها، مانع زداییها» و انجام مسئولیتهای اجتماعی خود، گامهایی را در این عرصه بردارد، گفت: در طرح جدید که در سال 1400 اجرا خواهد شد، علاوه بر چهار استان خراسان رضوی، خراسان شمالی، خراسان جنوبی و سیستانوبلوچستان، بخشی از استان گلستان نیز زیر پوشش این طرح در مجموع به مساحتی بالغبر 40 هزار هکتار قرار خواهد گرفت.
از تامین بذر تا بیمه محصول و خرید محصول
وی ادامه داد: در چهارچوب این طرح، از همان مرحله ابتدای شروع به کار کشاورزان مورد حمایت شرکت کشاورزی رضوی قرار میگیرند.
به گفته صادقی، خرید بذر، تامین نهادههای کشاورزی، بیمه کشت و در نهایت خرید محصول از کشاورزان مهمترین حمایتهایی است در قالب این طرح ارائه میشود و بستر مناسبی را برای توسعه این فعالیتها و تامین نیاز داخلی فراهم میکند.
هدایت کشاورزان به سمت کشاورزی پایدار
صادقی با اشاره به دانش فنی کسب شده در شرکت کشاورزی رضوی طی سالیان گذشته افزود: این شرکت در کشاورزی قراردادی و در راستای سیاستهای کلی ابلاغی رهبر معظم انقلاب در حوزه کشاورزی پایدار ضمن کنترل مصرف نهادهها از طریق مشاوره تخصصی کمک به کشاورزان، به دنبال حفظ محیط زیست نیز بوده است.
وی ادامه داد: تحقق این هدف، توامان توجیه اقتصادی تولید محصولات استراتژیک برای کشاورز را نیز در راستای سیاستهای کلی اقتصاد مقاومتی و امنیت غذایی کشور میسر میسازد.
مدیرعامل شرکت کشاورزی رضوی، یکی از اهداف طرح کشاورزی قراردادی را کمک به کشاورزان و هدایت آنها به سمت کشاورزی پایدار عنوان کرد.
وی ادامه داد: این رویکرد منافعی را نیز برای کشاورزان به دنبال دارد که از جمله آن میتوان به تضمین بازار و قیمت، ورود فناوریهای جدید، تامین نهادهها، دسترسی به بازار قابل اتکا، ثبات درآمدی کشاورز، کاهش هزینههای مبادله و... اشاره کرد.