محمد علایی در نشست خبری روز ملی آب با اشاره به فعالیتهای انجام شده برای انتقال آب از دریای عمان به استانهای خراسان گفت: مجوزهای لازم برای این کار توسط وزارت نیرو و محیط زیست انجام شده است و مطالعات انتقال آب هم به انتها رسیده و تکمیل شده و حتی تصفیه خانهای هم که باید در چابهار ساخته شود، جانمایی شده است، اما پیمانکار متولی ساخت با وجود گذشت ۹ ماه از جانمایی، بدون دلیل قانع کنندهای کار را آغاز نمیکند.
کاهش ۶۱ درصدی بارشها
وی در ادامه از کاهش ۶۱ درصدی بارش در استان خبر داد و افزود: بارشها در سال گذشته حدود ۱۲۰ میلی متر بود که امسال با کاهش ۶۱ درصدی به ۴۳.۵ میلی متر رسیده و این وضعیت هشدار شروع یک خشک سالی است؛ وضعیتی که حدود ۱۳ سال قبل نیز به آن دچار شده ایم. علایی ادامه داد: در حوزه سدها وضعیت استان بهتر است و اکنون در سدهای استان چیزی نزدیک به ۷۴۵ میلیون مترمکعب آب ذخیره شده است و طبق برآوردها، حدود ۴۸ درصد از سدها آب دارد.
در سد دوستی هم ۴۶۴ میلیون مترمکعب آب ذخیره شده است که در مقایسه با سال گذشته ۱۲ درصد بیشتر است، بااین حال، سد دوستی امسال آورد آبی شایان توجهی نداشته است و از آنجا که پیش بینی میشود در سال ۱۴۰۰ هم وضعیت آبی خوبی نداشته باشیم، باید استفاده از آب سد را تا سال ۱۴۰۱ مدیریت کنیم.
مدیرعامل شرکت آب منطقهای استان تصریح کرد: امسال ۱۵۰۳ حلقه چاه غیرمجاز پلمب و حدود ۴۰ میلیون مترمکعب صرفه جویی شده و با ۶۰۰ میلیون مترمکعب اضافه برداشت از چاههای مجوزدار هم برخورد قانونی شده است.
طرح مشترک ۲ شرکت برای مدیریت کشف رود
مشکلات چندین ساله و حل نشده کشف رود هم موضوع دیگری بود که علایی به آن اشاره کرد و با انتقاد از بهره برداری نشدن از تصفیه خانه چرم شهر در کشف رود گفت: یکی از کارهایی که باید در حوزه کشف رود انجام میشد، ماجرای رفع تصرف هاست. نزدیک به ۱۱۰ کیلومتر از این رودخانه آزادسازی شد و هم اکنون از بولوار شاهنامه تا کنارگذر شمالی هیچ برداشت فاضلابی انجام نمیشود. آب و فاضلاب مشهد نیز در این محدوده برای تأمین آب کشاورزی ۲ تصفیه خانه احداث کرده است. وی با اشاره به طرح مشترک آب و فاضلاب مشهد و شرکت آب منطقهای استان، اظهار کرد: برخلاف اعلام محیط زیست استان، ما و آب و فاضلاب در حال مدیریت فاضلاب رهاشده در کشف رود هستیم و قرار نیست در جریان اجرای آن نیز هیچ آسیبی به محیط زیست برسد.
تصفیه خانههای نیمه تمام!
مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب مشهد هم در این نشست گفت: ۸۰ درصد از شبکه فاضلاب شهر مشهد اجرا شده است و به تازگی ۶۵۰ کیلومتر از این شبکه در حاشیه شهر مشهد و به ویژه شهرک شهید رجایی و باهنر به اتمام رسیده است. مجموع فاضلاب موجود شهر که به تصفیه خانهها میرسد، ۲۵۰ هزار مترمکعب است، درحالی که ظرفیت بالفعل ما ۲۳۰ هزار مترمکعب است.
حسین اسماعیلیان با اشاره به هزینه ۱۰۰۰ میلیاردی ساخت هرتصفیه خانه و اعتبار ۸ میلیاردی مشهد برای این کار، ادامه داد: برای ساخت تصفیه خانه مدلی طراحی کردیم که به نفع شهر مشهد باشد. احداث تصفیه خانه سپتاژ در کشف رود به شهرداری سپرده شد که در بهار سال آینده به بهره برداری میرسد. پرونده تصفیه خانه خین عرب ۲ هم بعد از مخالفت شورای اقتصاد برای سرمایه گذاری خارجی با دستور معاون اول رئیس جمهور دوباره به این شورا ارسال شد و امیدواریم به نتیجه برسد. ارتقای تصفیه خانه پرکندآباد ۲ هم به بخش خصوصی واگذار شده و اکنون این پروژه فقط ۳۵ درصد پیشرفت فیزیکی دارد.
ضرورت اصلاح سرانه مصرف آب
اسماعیلیان سرانه مصرف آب برای هرنفر در شهر مشهد را به طور متوسط ۱۲۰ لیتر بیان کرد و افزود: این عدد باید اصلاح شود و با توجه وضعیت کم آبی باید به ۹۰ لیتر و حتی کمتر برسد. الگوی مصرف آب هم طبق آن چیزی که شرکت آبفا اعلام کرده است، برای مشهد ۱۵ مترمکعب است و تنها ۲ تا ۳ درصد از مشترکان مشهدی بیش از الگوی مصرف، آب مصرف میکنند.
تنش آبی در ۲۳ شهر استان
پاییز و زمستان کم بارش امسال آن طور که مدیرعامل شرکت آب و فاضلاب استان اعلام کرد ۲۳۰ روستا و ۲۳ شهر را دچار تنش آبی خواهد کرد. سیدابراهیم علوی با تأکید بر اتمام برخی از پروژههای آب رسانی برای حل مشکلات آبی این شهرها و روستاها تصریح کرد: برای تأمین آب پایدار به این روستاها و شهرهای دارای تنش آبی استان باید ۷۰ حلقه چاه در استان حفر، ۱۵۰ کیلومتر شبکه اجرا و ۲۷ هزار مترمکعب مخزن احداث شود که اجرای همه این پروژهها ۳۵۰ میلیارد تومان اعتبار نیاز دارد و در حال تأمین آن از منابع مختلف هستیم تا حداقل قبل از تابستان بخشی از این پروژهها افتتاح و مشکلات شهرها و روستاها کاهش پیدا کند.
وی همچنین از ممنوعیت صیفی کاری و باغچه کاری گسترده منازل در شهرهای کوچک استان در سال آینده خبر داد و افزود: در شهرهای کوچک صیفی کاری و باغچه کاری را ممنوع اعلام کردیم و با متخلفان برخورد لازم انجام میشود.
فرسودگی نیمی از شبکه آب رسانی
علوی همچنین با اشاره به فرسودگی بیش از ۵۰ درصد ۳۰ هزار کیلومتر شبکه آب رسانی در شهرهای استان و هدررفت ۱۵ درصدی آب به همین دلیل نیز گفت: با توجه به بودجهای که داریم سالانه میتوانیم ۴ درصد از این شبکه را اصلاح و نوسازی کنیم.