بررسی تفاوت سنی زوجین در ازدواج از نگاه مشاوران
اقتصاد ایران: وقتی حرف از تفاوت سن در ازدواج به میان می آید منظور فقط تفاوت سنی شناسنامه ای نیست؛ زیرا سن عقلی و شناختی هر فرد از اهمیت بیشتری برخوردار است، همچنین قرار دان یک سن به عنوان معیار کار درستی نیست، زیرا سن عقلی افراد نیز به عوامل متعددی مانند شرایط اجتماعی، فرهنگی و... بستگی دارد.
به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران،ازدواج یکی از مهمترین مراحل زندگی هر فردی است که برای موفقیت در آن باید فاکتورهای مهمی در نظر گرفته شود که یکی از این فاکتورها تفاوت سنی میان زوجین است.
در گذشته غالبا شاهد فاصله سنی زیاد بین زوجین بوده ایم و زوجین نیز کمتر از این مسئله اظهار مشکل می کردند؛ اما امروزه با افزایش این فاصله سنی زوجین مسئله هم نسل نبودن، نداشتن درک متقابل و... بیان می کنند و همچنین باور سنتی درجامعه ایرانی این بوده که به دلایل بلوغ عاطفی، عقلانی، سریع تر بودن روند پیری در زنان و... برای ازدواج پسر باید از دختر بزرگ تر باشد که امروزه شاهد زیر سوال رفتن این باور نیز هستیم.
سمانه با ۱۲ سال اختلاف سنی با همسر اش که ۱۷ از زندگی مشترک شان میگذرد، عنوان کرد: من از این فاصله ی سنی زیاد راضی هستم؛ زیرا در اوایل ازدواج که من کم سن و سال بودم همسرم و رفتارهای بچگانه مرا درک و زندگی را مدیریت میکرد، شاید اگر فردی جوان تر بود در بسیار از مواقع با مشکل مواجهه می شدیم؛ اما او با درک و تجریه ی خود زندگی را سامان بخشید.
اما فرد دیگری که با همسرش ۷ سال اختلاف سنی دارد بیان کرد: فاصله سنی که با همسرم دارم واقعا در برخی از شرایط آزار دهنده است؛ به ویژه در اوایل زندگی مشترک که من در اوایل جوانی به سر می بردم و به دنبال هیجانات دوره جوانی بودم؛ اما همسرم از این مراحل عبور کرده بود و بیشتر به دنبال آرامش و سکون بود.
اما به راستی اختلاف سنی زوجین تا چه اندازه مهم است و میتواند مشکل آفرین شود؟
مرضیه مدنی فر در این رابطه عنوان کرد: عوامل موثر در انتخاب موفق در ازدواج به چند دسته سلامت روان، رشد و بلوغ اعم ازعاطفی، هیجانی، عقلی و...، یکسانی و توافق در نگرش، سلایق، آرمان وهدف اصلی زندگی تقسیم می شود که نقش زیادی در موفقیت ازدواج دارند.
این روانشناس با بیان اینکه سن نقش مستقیمی در موفقیت ازدواج ندارد و به عنوان عامل مداخله گر در فاکتور اصلی تاثیرگزار است، اظهار کرد: مثلا فردی که در دوره نوجوانی که دوران بی ثباتی هیجانی است ازدواج میکند، این بی ثباتی هیجانی در عدم موفقیت در ازدواج تاثیر میگذارد و یا زمانی که زوجین در دو دوره ی رشدی متفاوت قرار دارند مثلا خانم در دوره نوجوانی و اقا در دوره جوانی است به دلیل تفاوت در نگرش ها و اهداف با مشکل مواجه میشوند.
وی با اشاره به اینکه وقتی تفاوت سنی در یک ازدواج معمولی بیشتر از ۱۰ سال می شود مشاورین ازدواج بیشتر حساس میشوند و آن را جز ازدواج های با ریسک بالا قلمداد میکنند، افزود: البته این حساسیت در سنین عادی ازدواج مانند جوانی و زیر ۴۰ سال است؛ اما وقتی ازدواج در سنین بالا اتفاق می افتد، ریسک بالایی ندارد.
وی با تاکید براینکه برای تفاوت سنی ایده ال، عددی ثابتی را نمی توان مشخص کرد، ادامه داد: تفاوت سنی مناسب، مسئله ای کاملا منحصر به فرد است و مواردی هستند که با وجود تفاوت سنی کم و یا زیاد به دلیل همسانی در فاکتورهای اصلی انتخاب درستی بوده است.
این مشاور خانواده در رابطه با فاصله سنی معکوس در زوجین بیان کرد: از نظرعلمی مرجع ای برای اثبات عدم موفقیت در ازدواج های با فاصله ی سنی معکوس وجود ندارد؛ اما به دلیل غیر متداول نبودن این امر در جامعه، زوجین مشکلاتی که در رابطه با سایر عوامل در زندگی پیدا میکنند را ناخودآگاه به فاصله سنی معکوس نسبت می دهند و جملاتی مانند قدرت طلب بودن زن و کودک بودن مرد را بیان میکنند.
مدنی فر خاطر نشان کرد: این امر که اگر فاصله سنی معکوس منجر به تغییر جایگاه و نقش ها شود و مرد در جایگاه اقتدار در خانواده و زن در جایگاه مهرطلبی قرار نگیرد، چالش آفرین میشود، انکار ناپذیر است؛ اما معمولا زوجین با فاصله سنی معکوس مانند همه افراد تعارضات عادی دارند اما به دلیل افکار غیر منطقی در جامعه و پس زمینه ذهنی به فاصله ی معکوس نسبت میدهند.
وقتی حرف از تفاوت سن در ازدواج به میان می آید منظور فقط تفاوت سنی شناسنامه ای نیست؛ زیرا سن عقلی و شناختی هر فرد از اهمیت بیشتری برخوردار است، زیرا با توجه به نکاتی که مطرح شد قرار دادن یک سن به عنوان معیار کار درستی نیست و سن عقلی افراد نیز به عوامل متعددی مانند شرایط اجتماعی، فرهنگی و... بستگی دارد.