نرخ رشد اقتصادی فصل پاییز بدون نفت مثبت شد
اقتصاد ایران: نرخ رشد اقتصادی بدون نفت در فصل پاییز ۱۳۹۸ بر اساس اعلام رئیس مرکز آمار ایران، به عدد ۰،۹ درصد رسید.
وی با بیان اینکه میزان محصول ناخالص داخلی به قیمت ثابت سال 1390 در نه ماهه اول سال 1398 به حدود 500 هزار میلیارد تومان (با نفت) و 430 هزار میلیارد تومان (بدون نفت) رسیده است، گفت: رشد اقتصادی 9 ماه امسال (بدون نفت) نسبت به دو فصل قبل بهبود یافته و به عدد صفر درصد و در فصل پاییز سال 1398 به عدد مثبت 0،9 درصد رسیده است. همچنین رشد اقتصادی در 9 ماهه سال 1398، در گروه کشاورزی، مثبت 3.2 درصد، در گروه صنایع و معادن (بدون نفت) مثبت 2 درصد، خدمات منفی 0.2 درصد و بخش ساختمان مثبت 9.6 درصد بوده است.
حسین زاده در پاسخ به این سوال که در محاسبه رشد اقتصادی با نفت در مقایسه با رشد اقتصادی بدون نفت، چه عواملی مد نظر قرار میگیرد؟ پاسخ داد: در محاسبات رشد اقتصادی با نفت، استخراج نفت خام و گاز طبیعی به عنوان یکی از زیر بخشهای اقتصادی منظور میشود و باید به این نکته نیز اشاره کنم که در فصل پاییز 1398، رشد اقتصادی با نفت با بهبود قابل توجهی نسبت به فصول قبل از خود، به عدد منفی 1،7 در صد رسیده است.
رییس مرکز آمار ایران در ادامه با اشاره به اینکه در زمینه نرخ رشد بخش کشاورزی در فصل پاییز، در دو فصل بهار و تابستان با رشدهای مثبت نسبتا بالایی مواجه بوده ایم، گفت: در فصل پاییز امسال به دلیل خسارتهای حاصل از سیل و تاثیر آن بر بخش کشاورزی، این بخش با رشد منفی مواجه بوده، اما در مجموع در 9 ماهه سال 1398، نرخ رشد گروه کشاورزی رشد مثبت 3،2 درصدی داشته است.
وی در تشریح روند رشد بخش صنایع و معادن (بدون نفت) افزود: در کلیه فصلهای سال 1397 و دو فصل اول سال 1398، رشد این بخش بی سابقه بوده و در نهایت، رشد اقتصادی بخش صنایع و معادن (بدون نفت) پس از گذشت بیش از 6 فصل به عدد مثبت 7،5 درصد رسیده که این رشد عمدتا از زیر بخش ساختمان و بخش تامین آب، برق و گاز طبیعی حاصل شده است. همچنین رشد اقتصادی گروه خدمات با ثبت رشد اقتصادی منفی 0.1، 0.1 و منفی 0.7 درصد در فصلهای بهار، تابستان و پاییز، در نه ماهه سال جاری به رشد اقتصادی منفی 0.2 رسیده است.
حسین زاده ضمن تشریح وضعیت رشد اقتصادی کشور (با نفت) گفت: رشد اقتصادی با نفت به عدد منفی 1،7 رسیده که نسبت به چهار فصل اخیر از وضعیت بهتری برخوردار بوده است. وی در پاسخ به این سوال که کدام یک از زیر بخشهای اقتصادی سهم بیشتری در رشد اقتصادی کشور داشته اند؟ گفت: گروه صنایع و معادن (بدون نفت)، بخش ساختمان، بخش مستغلات، کرایه و خدمات کسب و کار و بخش کشاورزی بیشترین سهم را در ایجاد رشد اقتصادی کشور داشته اند. در 9 ماهه سال جاری مهمترین عامل کاهنده رشد اقتصادی کشور نیز بخش نفت بوده است.
وی در رابطه با وضعیت سرمایه گذاری در سال جاری افزود: سرمایه گذاری متشکل از تشکیل سرمایه در ماشین آلات و تشکیل سرمایه در ساختمان است و در فصل پاییز سال جاری پس از گذشت بیش از 6 فصل به رشد مثبت 0،9 درصد رسیده که عمدتا ناشی از تشکیل سرمایه در بخش ساختمان بوده است.