خبرگزاری مهر، گروه استانها: صدای پای بهار به گوش میرسد و شالیکاران مازندران دل به شالیزار زدند تا فصل جدیدی از کشت و کار را در دل زمستان شروع کنند.
کار شخم و شیار زمستانه شالیزارها در مناطق شرقی و مرکزی مازندران آرام آرم شروع شده و شالیکاران اقدام به آماده سازی مزارع برای کشت برنج کردند. آماده سازی مزارع و شالیزارها چند روزی در سایه گرانی قیمت برنج از یکسو و افزایش هزینههای تولید از سوی دیگر شروع شده است.
شخم زمستانه شالیزارها یکی از مهمترین اقداماتی است که در افزایش تولید محصول برنج تأثیرگذار است و کارشناسان بر اجرای به موقع آن با روشهای صحیح تاکید دارند.
این کار منجر به زیر و رو و نرم کردن خاک و همچنین خرد کردن کلوخها میشود و بر اساس نظر کارشناسان کشاورزی این عملیات نفوذ پذیری خاک نسبت به هوا و آب، افزایش توان ذخیره آب، از بین رفتن بذر علفهای هرز به دلیل قرار گرفتن در معرض دید پرندگان و تأثیر سرما بر آنها، زیر خاک کردن بقایای گیاهی فصل قبل و از بین بردن آفت کرم ساقه خوار را که به صورت زمستان گذران در بقایای گیاهی وجود دارد، به همراه خواهد داشت.
افزایش تولید محصول، استفاده بهینه از نزولات جوی، کاهش مصرف سموم شیمیایی و در نتیجه ارتقای سلامت محصول از مزیتهای مهم مهم شخم زمستانه است. افزایش قیمت برنج در ماههای اخیر، رغبت کشاورزان و شالیکاران را برای کشت این محصول استراتژیک در استان افزایش داده است و پیش بینی میشود سطح کشت در سال زراعی جدید افزایش داشته باشد.
هادی باقری معاون بهبود تولیدات گیاهی جهاد کشاورزی مازندران با بیان این نکته که شخم زمستانه علاوه بر استفاده از آب فراوان، بهترین روش مبارزه با کرم ساقه خوار برنج برای کاهش جمعیت انتقالی آفت به سال بعد است، ادامه داد: شخم و شیار شالیزارها و آب تخت کردن در فصول سرد سال در مرگ و میر لاروهای باقی مانده در ساقه و پوشال برنج مؤثر است.
وی تصریح کرد: بررسیهای میدانی و آمار بارشها نشان میدهد که در حال حاضر تمامی رودخانههای اصلی و فرعی استان مازندران پر از آب است و هدایت آب به زمینهای شالیزاری به راحتی قابل انجام است.
معاون سازمان جهاد کشاورزی مازندران بر لزوم لایروبی انهار و رودخانههای فرعی منتهی به شالیزارها تاکید کرد و گفت: با توجه به تغییر شرایط آب و هوایی و طبق پیش بینیها امسال نیز همانند چند سال اخیر زمان نشا کاری برنج هر سال به جلو بیفتد.
گشتی در بازار برنج مازندران نشان میدهد نرخ برنج از کیلویی ۱۱۰ به ۱۵۰ هزار تومان افزایش یافته و این وضعیت در حالی است که برنج کمتر در دست کشاورز بوده و بیشتر در دست بنکداران و واسطهها قرار دارد.
یک کشاورز مازندرانی که در حال آماده سازی مزرعه اش برای کشت در سال جدید است، میگوید: پاییز امسال برنج را کیلویی ۷۰ هزار تومان به فروش رساندیم در حالی اکنون همان برنج کیلویی ۱۴۰ تا ۱۵۰ هزار تومان در بازار است.
قاسم نظری در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه دولت باید از کشاورزان در تأمین نهادههای کشاورزی شامل بذر و سم حمایت داشته باشد، افزود: هزینههای کارگری، ماشین آلات و تبدیل شلتوک به برنج هرسال افزایش مییابد در حالی نرخ برنج متناسب با این تورم و گرانی نیست.
هزینههای کارگری، ماشین آلات و تبدیل شلتوک به برنج هرسال افزایش مییابد
به گفته سید تقی جعفریان شالیکوبی دار و فعال اقتصادی و تولیدکننده برنج در مازندران با تاکید بر اینکه آمارهای درستی از میزان تولید برنج ارائه نمیشود، گفت: باید آمار درستی ارائه دهیم و تدابیری به کار گرفته شود تا مصرف کننده و تولید کننده دچار آسیب نشوند.
وی در گفتگو با خبرنگار مهر با اظهار اینکه میزان تولید برنج در سال جاری حدود ۳۰ درصد کاسته شده است، افزود: این در حالی که متولیان بخش کشاورزی و وزارت جهاد کشاورزی میزان تولید را دو میلیون ۷۰۰ هزار تن اعلام میکنند.
وی با بیان اینکه انبارهای برنج طی سه ماه گذشته خالی شده است، این در حالی است که برخی نمایندگان مردم استان در مجلس اعلام میکنند ۸۰۰ هزار تن برنج در انبارها است اما حدود یک ماه است برنج در انبار پیدا نمیشود.
این تولید کننده با اظهار اینکه دولت و متولیان امر باید برای جلوگیری از سوءاستفاده ورود کنند، گفت: باید ببینم برنج موجود کجاست و چرا عرضه نمیشود.
وی گفت: ادامه این روند به ضرر تولیدکننده و مصرف کننده خواهد بود.
مازندران ۲۱۵ هزار هکتار شالیزار دارد و ۴۰ درصد برنج کشور را تأمین میکند. و افزایش نرخ برنج درپی هزینههای تولید دست مصرف کننده و اقشار کم درآمد را از این ماده غذایی کوتاه میکند.