بودجه از ۹ به ۱۸ میلیارد رسید / ۱۰ سالن میزبان موسیقی فجر
اقتصاد ایران: نشست خبری چهلمین جشنواره موسیقی فجر با چند خبر مهم برگزار شد که یکی از آنها به میزان بودجه و دیگری به افزایش تعداد سالنها اختصاص داشت.
به گزارش خبرنگار فرهنگی خبرگزاری تسنیم، چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر صبح شنبه، 6 بهمن 1403، با حضور احمد صدری، سرپرست دفتر موسیقی وزارت فرهنگ، رضا مهدوی، دبیر جشنواره، و محمدعلی مرآتی، دبیر اجرایی این رویداد، در طبقه دوم تالار وحدت آغاز به کار کرد.
در این نشست ابتدا مسئولان جشنواره به بیان توضیحاتی کلی درباره کارهای انجام شده برای برگزاری جشنواره موسیقی فجر پرداختند و در ادامه خبرنگاران پرسشهای خود را با آنها در میان گذاشتند. در ادامه گزیدهای از آنچه در این نشست گذشته را میخوانید:
گرامیداشت روز آواها و نواها
احمد صدری در ابتدای این مراسم با گرامیداشت روز آواها و نواها که مصادف با ششم بهمن است، گفت: «لازم میدانم از تمامی عزیزان حوزه اجرایی جشنواره موسیقی فجر و یاوران دفتر موسیقی وزارت فرهنگ تشکر کنم. همچنین، بر خود فرض میدانم از تمامی عزیزانی که در چهل دوره گذشته دبیر و رئیس جشنوارههای موسیقی فجر بودهاند، قدردانی کنم.»
وی افزود: «عدد 40 عددی نمادین و ویژه است که دلالت بر کثرت و کمال دارد. با وجود فراز و نشیبهای بسیار در این چهار دهه، جشنواره به قوام و جایگاهی رسیده که امیدواریم این روند را ادامه دهیم. البته تحقق این امر نیازمند آسیبشناسی دقیق است.»
تمرکز بر موسیقی جدی و ارتقای کیفیت
صدری ادامه داد: «با توجه به شرایط موجود و امکانات کشور، تمرکز ما بر ارتقای کیفیت هنری جشنواره و توسعه بخشهای مختلف آن است. در این دوره، تمرکز اصلی بر موسیقی جدی خواهد بود و هنرمندان مرتبط با این حوزه نیز دعوت شدهاند. امیدواریم در آینده، شاهد جریانسازی فرهنگی و گشایش مسیرهای جدید در تمامی حوزههای موسیقایی باشیم و به دوران طلایی دهه شصت و هفتاد نزدیک شویم.»
شب استادان
صدری گفت: «استادان و پیشکسوتان مدتی است از جشنواره باز ماندهاند و رویکرد جشنواره به جوانگرایی تمرکز داشته است. امسال برخی از استادن موسیقی ایران را دعوت کردهایم تا اجراهایی به افتخار حضورشان روی صحنه داشته باشیم.»
بالندگی موسیقی ایران در سطح جهانی
رضا مهدوی، دبیر جشنواره، با اشاره به تلاش برای ارتقای جایگاه موسیقی ایران در عرصه بینالمللی گفت: «تفکر و ایدهپردازی در سطح کلان به بضاعت و امکانات موجود بستگی دارد، اما جشنواره موسیقی فجر با تمام توان، بهعنوان رویدادی شناختهشده در سطح جهان، علاقهمندان بسیاری را به خود جذب کرده است. امیدواریم از سال آینده بتوانیم در بخش بینالملل بهترینها را میزبانی کنیم و داوران خارجی نیز در کنار هنرمندان ایرانی به قضاوت بپردازند.»
احیای بخش کودک، نوجوان و بانوان
مهدوی درباره بخشهای احیاشده این دوره بیان کرد: «بخشهای کودک و نوجوان و بانوان که در گذشته کمرنگ شده بودند، دوباره فعال شدهاند. امسال، دو سالن ویژه برای این بخشها در نظر گرفته شده است. همچنین، در بخش پایاننامهها تمرکز ویژهای بر تقویت این حوزه داریم و تلاش میکنیم موسیقی مردموار را نیز بیشتر مورد توجه قرار دهیم. علاوه بر این، نگاه جدیدی به شعر و ترانه داشتهایم که امسال در سالنهای مختلف ادامه خواهد یافت.»
گسترش جایزه باربد و توسعه رقابتها
دبیر جشنواره در مورد جایزه باربد گفت: «جایزه باربد که از دهه 90 به جشنواره بازگشت، امسال در تمامی حوزهها گسترش یافته و بخشهای جدیدی مانند صنعت، خلاقیت و ابتکار نیز به آن اضافه شده است. توسعه رقابتی جشنواره، کیفیت و جذابیت بیشتری را به این رویداد اضافه میکند.»
بودجه جشنواره به ارگانها داده نشود
در بخشی از این نشست، خبرنگار تسنیم نکتهای در کار کرد، او گفت: در مهرماه امسال بودجه جشنواره فقط 9 میلیارد تومان بود. علت این امر هم به گفته دبیر جشنواره، گویا این بوده که معاونت سابقِ هنریِ وزارت فرهنگ، به موقع از بودجه دفاع نکرده است. اما امروز شاهدیم که با همت معاون هنری وزیر(نادره رضایی) میزان بودجه جشنواره به 18 میلیارد تومان رسیده است. چرا باید اینگونه باشد؟ چرا بودجه جشنواره نباید به طور مستقل در اختیار جشنواره قرار بگیرد که دیگر شاهد چنین مشکلاتی نباشیم!
مهدوی در پاسخ به پرسش خبرنگار تسنیم گفت: بودجه جشنوارههای مهم نباید در اختیار ارگانها و وزارتخانه باشد و مجلس باید اختصاصا به دبیرخانه جشنوارهها بودجه دهد که آن پول مستقیم برای این حوزهها هزینه شود. اینگونه دیگر به دنبال افزایش بودجه نمیرویم. اگر بودجه بیشتری داشتیم جایزه بهتری میدادیم و استقبال بیشتری در بخش مسابقه باربد از ما میشد، ولی الآن چندان این جایزه را جدی نمیگیرند.
افزایش آمار هنرمندان و اجراها
محمدعلی مرآتی، دبیر اجرایی جشنواره، نیز در این نشست گفت: «اقبال هنرمندان به جشنواره امسال سبب افزایش تعداد سالنها از هفت به 10 شد. در این دوره، 12 اجرای بانوان، 106 گروه موسیقی و شش گروه بینالمللی حضور خواهند داشت. تعداد هنرمندان نیز با افزایش 40 درصدی به هزار و 464 نفر رسیده است.»
مرآتی افزود: «بخش بینالملل با وجود تحریمها توانسته گروههایی از کشورهای ترکیه، هلند، اسپانیا، تونس و ارمنستان را دعوت کند. همچنین، برای دانشجویان و هنرستانیها تخفیف 50 درصدی در نظر گرفته شده است. از نوازندگان درجه یک دنیا دعوت به حضور کردیم. امسال سراغ شاخصترینها رفتیم و خوشبختانه هر کسی را دست گذاشتیم مشکلی برای حضور نداشتند.»
بودجه از 9 میلیارد به 18 میلیارد رسید
مرآتی گفت: «بودجه کل جشنواره، 18 میلیارد تومان است که نسبت به پارسال رشد 40 درصدی داشتیم. قیمت بلیت کنسرتهای فجر با توجه به کیفیت اجراها و توجه به موسیقی کلاسیک ایرانی و از منظر کیفیت هنری، نهایی خواهیم کرد. البته دانشجویان و هنرستانیها با تخفیف میتوانند حضور داشته باشند. این قیمتگذاری بر اساس کیفیت اجرا و هنرمندان گذارده میشود که تا هفته آینده اطلاع رسانی خواهیم کرد.»
نکته: رضا مهدوی در گفتوگویی که در مهرماه سال جاری با خبرگزاری تسنیم داشت، اعلام کرد که بودجه این جشنواره در آن زمان فقط 9 میلیارد تومان است. اما گویا در ماههای گذشته و به همت نادره رضایی معاون هنری وزیر فرهنگ، این بودجه به 18 میلیارد تومان افزایش یافته است.
موسیقی رپ در جشنواره
مهدوی در خصوص اضافه شدن موسیقی اعتراضی (رپ) به جشنواره گفت: «موسیقی رپ، معادل بحر طویل در فرهنگ ایرانی است و ظرفیتهایی دارد که میتوان از آن برای اعتراضِ سالم و بدون استفاده از الفاظ رکیک استفاده کرد. با این حال، اگر این گونه موسیقی با الفاظ زشت همراه باشد، نمیتواند در جشنواره جایگاهی داشته باشد. هدف ما این است که این گونه موسیقی را با رویکردی سازنده و منطبق با فرهنگ ایرانی ارائه دهیم.»
تشکیل دبیرخانه دائمی جشنواره
مهدوی درباره لزوم ایجاد دبیرخانه دائمی جشنواره موسیقی فجر گفت: «تشکیل دبیرخانه دائمی، یکی از پایههای هر جشنواره است. خوشبختانه این موضوع در اولویت کاری قرار گرفته و امیدواریم با تثبیت شرایط مدیریتی، این ساختار تقویت شود. با دستور شخص معاون هنری وزیر، اتاقی در انجمن موسیقی ایران به دبیرخانه دائمی جشنواره موسیقی فجر اختصاص داده شده است.»
رونمایی از پوستر جشنواره
در پایان نشست، از پوستر چهلمین جشنواره بینالمللی موسیقی فجر با طراحی انوشیروان مانی رونمایی شد. این پوستر با طرحی از عندلیب بلبل هزار داستان، طراحی و اجرا شده است.
محل برگزاری اجراها و اختتامیه
اجراهای جشنواره در سالنهای تالار وحدت، تالار رودکی، برج آزادی، سالن میلاد نمایشگاههای بینالمللی تهران، فرهنگسراهای بهمن، نیاوران و ارسباران، سالن وزارت کشور و حوزه هنری برگزار خواهد شد. مراسم اختتامیه نیز روز دوشنبه، 29 بهمنماه، در تالار وحدت برگزار میشود.
انتهای پیام/