رونق «انرژی تجدید پذیر» رویکرد جدید دولت در استان سمنان
اقتصاد ایران: سمنان- همزمان با روی کار آمدن دولت چهاردهم و نخستین استاندار این دولت در سمنان، به نظر میرسد رونق انرژی خورشیدی و تولید انرژیهای تجدید پذیر رویکرد جدید دولت شده است.
خبرگزاری مهر، محمد حسن مقدمنیا؛ دولت چهاردهم در شرایطی روی کار آمد که استان سمنان مانند دیگر نقاط کشورمان، با ناترازیهای انرژی روبرو بود و دولت سیزدهم هم با دشواری و با استفاده از آخرین توان نیروگاهها توانسته بود تا حدودی جلوی قطعیهای برق و گاز را بگیرد.
دو نیروگاه شهید بسطامی و شهید باکری در شاهرود و سمنان، سوخت مورد نیاز خودشان را در راستای تولید برق نداشتند و استفاده از مازوت هم در کنار فشار مضاعفی که به این نیروگاهها میآورد، سبب فرسودگی قطعات شده است که در دراز مدت میتواند حتی به تعطیلی موقت بخشی از این نیروگاهها برای تعمیر و یا تعویض قطعات منجر شود.
۳۱۰ روز آفتابی در استان سمنان
یکی از کارکنان نیروگاههای مذکور که البته نخواست نام خود را فاش کند در گفتگو با خبرنگار مهر، و در توضیحی بسیار کوتاه اعلام کرد: «فشار مضاعفی که در دو سال اخیر به این نیروگاهها وارد شده، سبب بروز خسارات میلیاردی شده است و امروز هر دو نیروگاه استان با کمبود گاز روبرو هستند زیرا گاز مورد نیاز آنها تأمین نمیشود در دولت قبل فشار مضاعفی بر این نیروگاهها آمد تا برق تولید کنند و در دولت جدید هم اصلاً امکان وارد آوردن فشار بیشتر نیست زیرا قطعات همین حالا هم با مشکل روبرو هستند»
شگفت آور اینکه چهار سال قبل در شاهرود کنفرانسی درباره معدن با حضور جمعی از اساتید دانشگاههای دنیا مانند انگلستان و روسیه و برزیل و… را برگزار کرد و در آن اساتید دانشگاه انگلستان اعلام داشتند که در اروپا برای ۱۶۰ روز آفتابی نیز میلیونها دلار هزینه انرژی خورشیدی میشود و چطور در استانی مانند سمنان با عدد باور نکردنی ۳۱۰ روز آفتابی از چنین امکانی بهرهگیری نمیشود!
پس باید چه کرد؟ آیا باید دست روی دست گذاشت تا شاید عسلویه برای نیروگاه شهید باکری سمنان گاز بفرستند و این نیروگاه برای مردم برق تولید کند؟ جالب اینجا است که بیش از دو دههای میشود که در استان سمنان صحبت از نیروگاههای تجدید پذیر مانند خورشیدیها، مطرح میشود اما هنوز هم نتوانستهایم شاهد تولید برق قابل ملاحظهای از این طریق باشیم.
وجود ۲ نیروگاه خورشیدی در استان سمنان
رضا نیک سرشت کارشناس اقتصاد و انرژی در گفتگو با خبرنگار مهر، میگوید: دو نیروگاه خورشیدی یک دهه است که در سمنان و دامغان در حال ساخت هستند و در مجموع یک فاز از نیروگاه دامغان به بهره برداری رسیده اما میزان تولید برق این نیروگاه آنقدر ها نیست که بتواند نیاز مهمی از استان سمنان را برطرف کند مضافاً بر اینکه قرار بود تا برنامه هفتم توسعه ۱۰ درصد از برق استان سمنان از طریق نیروگاههای تجدید پذیر و طبیعی تأمین شود اما آنطور که برخی کارشناسان بیان میکنند حتی نیمی از این هدفگذاری هم محقق نشده است.
نیک سرشت ابراز کرد: این مسائل نشان میدهد که به خصوص در دو دهه اخیر نگاه درستی به استفاده از نیروگاههای خورشیدی و انرژی تجدید پذیر در بین مسئولان استان سمنان وجود نداشته و ظرفیتهای سرمایه گذاری هم یکی پس از دیگری طبیعتاً از دست رفتهاند.
وی با بیان اینکه استان سمنان دارای ظرفیتهای عظیم سرمایه گذاری انرژی خورشیدی با توجه به ۳۱۰ روز آفتابی و کویرهای متنوع و همچنین انرژی بادی به خصوص در شمال شهرستان دامغان و همچنین شاهرود و مهدیشهر دارد که از آن. ها بهره برداری درستی نشده است، افزود: تأمین انرژی طبیعی و خدادادی حلقه مفقوده استان سمنان محسوب میشود.
گام رو به جلوی دولتیها
حالا اما دولت جدید با توجه به ناترازیهایی که موجود است، عزم جدی را برای بهرهگیری از ظرفیت نیروگاههای طبیعی دارد. چندی قبل استاندار سمنان به همراه نمایندگان استان در مجلس شورای اسلامی با مسعود پزشکیان دیدار کردند و یکی از مباحث مهم مطروحه در آن دیدار مقوله انرژی بود.
محمد جواد کولیوند استاندار سمنان در گفتوگو با خبرنگار مهر، درباره ثمرات این دیدار بیان کرد: یکی از مباحثی که در این دیدار مطرح شد، مقوله انرژی خورشیدی و نیروگاههای طبیعی بود طبق اعلام شرکت برق هم اکنون ما در استان ۳۵ مگاوات انرژی از طریق نیروگاههای خورشیدی تأمین میکنیم و لذا نیاز است که این میزان ظرفیت تولیدی افزایش پیدا کند زیرا استان سمنان ظرفیتهای عظیمی در این زمینه دارد.
کولیوند با بیان اینکه خوشبختانه در دیدار با رئیس جمهور مجوز ۵۳۵ مگاوات تولید انرژی خورشیدی در استان سمنان صادر شد، که این امر میتواند تحول عظیمی را در زمینه انرژی خورشیدی در استان ایجاد کند، ابراز داشت: سقف تولید انرژی خورشیدی استان سمنان نیز در این دیدار که وزیر نیرو نیز در آن حضور داشت به دو هزار و ۴۰۰ مگاوات رسید.
وی با بیان اینکه این افزایش ظرفیت با توجه به اینکه استان سمنان بیش از ۳۰۰ روز آفتابی دارد یک امکان بزرگ برای ما محسوب میشود، افزود: به دنبال تأمین زمین و همچنین جذب سرمایه گذاران مناسب برای راه اندازی نیروگاههای خورشیدی در استان سمنان هستیم و از این امر حمایت میکنیم.
راه اندازی کارگروه جدید برای پیگیری امور
یکی دیگر از اتفاقات خوبی که در استان سمنان رخ داده کارگروه ویژه احداث نیروگاههای تجدید پذیر با دستور استاندار سمنان است آنطور که محمد رضا صادقی معاون اقتصادی استاندار به خبرنگار مهر، میگوید: این کارگروه به صورت تخصصی احداث نیروگاههای تجدید پذیر بادی و خورشیدی در استان را دنبال و در صدد رفع موانع آن نیز است.
صادقی با بیان اینکه شرکت برق و برق منطقهای، منابع طبیعی، اقتصاد دارایی، سازمان مدیریت، شهرکهای صنعتی، محیط زیست، امور اراضی، اتاق بازرگانی و … اعضای این کارگروه هستند که به دستور استاندار سمنان راه اندازی شده است، ابراز داشت: تسریع در روند ایجاد نیروگاهها و تهیه طرحهای مناسب برای پیشنهاد به سرمایه گذاران و ارائه مشوقهای احتمالی در این زمینه و… در زمره وظایفی است که بر عهده این کارگروه گذاشته شده است.
دولتیها از بروکراسی دوری کنند
به نظر میرسد که استانداری سمنان عزم جدی را برای سرانجام رساندن سرمایهگذاریها در احداث نیروگاههای بادی و خورشیدی به کار بسته و این همان موضوعی است که در سالهای اخیر مدیران ما کمتر به آن توجه داشتند و شاید یکی از دلایل این کم توجهی نیز دیر بازده بودن طرحهای مرتبط با انرژی باشد زیرا مدیران ارشد غیربومی استان دست کم در دو دهه اخیر بیشتر اهل کارهایی بودند که در دوران مدیریتی آنها جواب دهد تا بتوانند به عنوان عملکرد خودشان بیان کنند.
اما باید به این نکته هم اشاره کرد که نباید عزم خوبی که حالا بر روی انرژیهای طبیعی پدید آمده در سیکل بوروکراتیک گرفتار شود. متأسفانه تجارب مردم استان سمنان نشان میدهد که هر وقت برای هر پدیدهای کارگروهی تشکیل شد، یعنی قرار است ماهها و ماهها مدیران ده ارگان دولتی گرد هم بیایند و در جلسات دور میز بر ضرورت یک امر تاکید کنند و بروند در نتیجه بهتر است دولت بدون معطلی به دنبال جذب سرمایه گذار داخلی و خارجی باشد.
حالا که سمنان به عنوان پایتخت جاده ابریشم ایران هم در کنسرسیوم گردشگری با حضور ۲۰ کشور دنیا از جمله چین و قزاقستان و… حضور دارد بهترین فرصت است تا ظرفیتهای سرمایه گذاری را با سرمایه گذاران خارجی در میان بگذارد و بتوان از این ظرفیت به نوعی بهره کافی را برد.
مجمع نمایندگان استان سمنان نیز به شدت به دنبال جذب سرمایه گذار و تسهیل در ایجاد نیروگاههای خورشیدی و بادی در استان سمنان است اما مشکل اینجا است که در برخی موارد شاهد بروز برخی رقابتها در بین نمایندگان هستیم که میتواند ضربه زننده باشید و لذا باید توجه به وفاق و همدلی را در اولویت قرار داد تا در نهایت بتوانیم استان سمنان را به صورت یکپارچه و متوازن توسعه دهیم.