زیرساخت فرهنگی در همدان/ لزوم ساخت تالار فرهنگی و هنری
اقتصاد ایران: همدان- مردم پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین پیشینه فرهنگی غنی دارند که لزوم توسعه زیر ساخت های فرهنگی برای بالفعل شدن ظرفیت های موجود احساس می شود.
خبرگزاری مهر، گروه استانها* محمدرضا بهرامیصفت: همدان پیشینه درخشانی در اجرای برنامههای فرهنگی و هنری دارد و مردم این شهر از قدیم مردم فرهنگ دوستی بودهاند.
چهرههای شاخصی در رشتههای فرهنگی و هنری، و مفاخر بزرگی از همدان به کشور معرفی شدهاند از مصطفی رحماندوست نویسنده، شاعر و مترجم تا بازیگرانی همچون بهرام افشاری، رابعه مدنی، هانیه توسلی از قدیم تا به امروز همدان مهد چهرههای فرهنگی و هنری بوده است.
همچنین چهره شاخص فرهنگی همدان "حمید حسام" چهره ماندگار هنر انقلاب اسلامی، او تنها نویسندهای به شمار میآید که موفق به دریافت سه تقریظ از مقام معظم رهبری شده است.
از گذشته تا به امروز میزبانیهای متعدد فرهنگی از جمله جشنواره کودک و نوجوان، جشنواره تئاتر و سایر جشنوارههای بزرگ ملی و فراملی در همدان برگزار میشده است که نشان از فرهنگ دوستی مردم دیار فرهیختگان دارد، دیار حکیم هزارهها ابوعلی سینا، دیار شاعر عریان باباطاهر همدانی، میرزاده عشقی و عینالقضات همدانی که اینها تنها بخش کوچکی از مفاخر علمی، فرهنگی و هنری همدان هستند.
اما همدان با داشتن ظرفیت بسیار بالا در فرهنگ و هنر متأسفانه در زیرساختهای فرهنگی ضعف دارد.
نیاز امروز همدان وجود یک تالار و پردیس بزرگ فرهنگی و هنری در تمامی زمینههای فرهنگی، سینما، تئاتر، نمایشگاه و کتابخانه است.
امروز جوانان همدانی بستری برای نمایش آثار هنری خود ندارند و لزوم تقویت زیرساختهای فرهنگی و هنری به شدت در شهر همدان احساس میشود.
استان همدان با پیشینه فرهنگی و تاریخی غنی، زیرساخت لازم برای برگزاری رویدادهای هنری را ندارد
بنیامین قوامپور در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به اینکه یکی از مهمترین دلایلش کمبود حمایت مالی و زیرساختی به طوری که بودجه کافی و فضاهای استاندارد برای برگزاری نمایشگاهها، ورکشاپها و ارائه آثار هنری در سطح استان وجود ندارد اظهار کرد: بخشی از مسئولین و مدیران دستگاههای فرهنگی، شناخت کافی با هنرهای تجسمی و ارزش آن ندارند، بنابراین نمیتوانند بودجه و زیرساختهای موردنیاز را برای این امر فراهم کنند.
وی افزود: یک رویه غلط و نادرستی که در خیلی از ادارات و نهادهای فرهنگی رواج دارد، تأمین اعتبار برای خلق آثار هنری ضعیف توسط افراد آماتور و عدم توجه و جذب هنرمندان زبده و توانمند استان است.
وی بیان کرد: یکی دیگر از موانع، نبود بسترهای مناسب برای خرید و فروش آثار هنری، از جمله نمایشگاههای محلی و فروشگاههای آنلاین که بخش قابل توجهی از آن، نیازمند حمایت شهرداریها و ادارات فرهنگ و ارشاد اسلامی از برپایی بازارچههای فرهنگی هنری است.
وی با بیان اینکه متأسفانه ضعف جدی در برگزاری دورههای تخصصی و عدم حمایت کافی، بسیاری از هنرمندان همدان را به مهاجرت به شهرهای بزرگتر سوق داده است افزود: اگر هنرمندی به طور خودجوش فعالیت میکند، آثارش بهطور مؤثر در فضای رسانهای و شبکههای اجتماعی بازتاب داده نمیشود.
قوامپور گفت: برای بهبود این شرایط، نیازمند اجرای دو کار ویژه هستیم. ابتدا جذب و تشکیل نشستهای مشورتی هنرمندان متخصص با دستگاههای مربوط و دوم تخصیص بودجه مناسب برای اجرای مصوبات این نشستها به طوری که تمامی برنامههای هنری سطح استان صرفاً توسط هنرمندان برنامهریزی و اجرا شود.
وی بیان کرد: در کنار این برنامهها میتوان برنامههای آموزشی هنری در مدارس و برگزاری کارگاهها و رویدادهای عمومی برای آشنایی مردم با هنرهای تجسمی را اجرا کرد.
این فعال رسانه و هنر با اشاره به اینکه راهاندازی بازارهای هنری محلی و دیجیتال برای خرید و فروش آثار، یکی دیگر از راهکارهای حمایتی است اظهار کرد: یکی دیگر از خلاءهای موجود، نبود حمایت و بازتاب رسانهها و شبکههای اجتماعی برای معرفی هنرمندان و آثار آنهاست که میتوان با برگزاری نمایشگاههای هنری در مکانهای تاریخی و گردشگری همدان، اتفاقات خوبی را رقم زد، همدان به عنوان یکی از قطبهای تاریخی و فرهنگی ایران میتواند با اجرای این راهکارها به جایگاه شایسته خود در عرصه هنر دست یابد.
تالار بزرگ فرهنگی و هنری در همدان احداث شود
علیرضا یاسینی در گفتگو با خبرنگار مهر با اشاره به پیگیری احداث تالار بزرگ فرهنگی و هنری شهر همدان اظهار کرد: در گذشته قرار بود با حمایت شهرداری همدان و نمایندگان در مجلس شورای اسلامی با بودجه ملی تالار بزرگ فرهنگ و هنر در همدان احداث شود.
وی افزود: حتی زمینی مدیران وقت برای احداث این تالار در نظر گرفتند که متأسفانه دیگر به کلی رها شد و هیچ مدیری این موضوع مهم را پیگیری نکرد.
این فعال فرهنگی با بیان اینکه باید به دنبال تقویت زیرساختهای فرهنگی در همدان باشیم، گفت: امروز مسائل فرهنگی و هنری لازمه زندگی شهری است و جامعهای زنده و پویا بوده که در آن فرهنگ زنده باشد.
یاسینی خاطرنشان کرد: سینما، سالن تئاتر، کتابخانه، نمایشگاه محل عرضه محصولات فرهنگی و هنری و غیره نیاز یک شهر پویا و زنده است.
وی با بیان اینکه همدان در تمام شاخههای فرهنگی و هنری دارای سبک و هنرمند است، بیان کرد: در تمام رشتههای بازیگری، نویسنده، شاعر، خطاط، نقاش، خواننده، ساخت آثار هنری همدان صاحبنامان و مفاخر بزرگی دارد.
این فعال فرهنگی و هنری عنوان کرد: امروز بستر در همدان برای رشد هنرمندان جوان وجود ندارد و این باعث دلسردی هنرمندان جوان و تازهکار شده است.
در پایان گفتنی است؛ امروز نه تنها همدان بلکه شهرهای همدان مانند جورقان، قهاوند و مریانج هم از زیرساختهای فرهنگی محروم هستند و لزوم تقویت زیرساختهای فرهنگی در پایتخت تاریخ و تمدن ایران زمین به شدت احساس میشود.