تزریق روح تازه در کالبد کارخانه روغن نباتی شیراز
اقتصاد ایران: شیراز- کارخانه ۷۰ساله روغن شیراز که روزی یکهتاز تولید روغن در جنوب کشور بود طی سالهای اخیر شرایط خوبی را تجربه نکرده؛ اما همدلی و حمایت می تواند کارخانه را به روزهای خوب خود برگرداند.
خبرگزاری مهر، گروه استانها: کارخانه روغن نباتی شیراز یکی از قدیمی ترین واحدهای تولیدی در کشور است که در سال ۱۳۳۳ در حومه شهر شیراز تأسیس شد.
روزگاری محصول این کارخانه، برند جهانی بود و تأمین کننده روغن استانهای فارس، کرمان، خوزستان و بخشی از تهران بود و روغن را به کشورهای حوزه خلیج فارس، آسیای میانه، افغانستان و پاکستان صادر میکرد.
این برند رقیب سرسخت تمام کارخانجات دوران خودش بود که با واگذاری به بخش خصوصی وارد روزهای سخت شد.
پس از خصوصی سازی کارخانه رفته رفته از رونق افتاد و تولیداتش کاهش یافت، کارگران کم کم بیکار شدند و معوقات شأن انباشته شد. حالا پس از گذشت ۷۰ سال از تأسیس این کارخانه و تغییر مدیران، امروز هم شرایط خوبی را شاهد نیستیم،
واگذاری کارخانه به بخش خصوصی غیرقانونی بود
احمد علی روشن نماینده بازنشستگان و سهامداران کارخانه روغن نباتی در گفتگو با خبرنگار مهر به واگذاری کارخانه به بخش خصوصی به صورت غیر قانونی اشاره کرد و گفت: در سال ۷۲ کارخانه بدون حق تقدم سهامداران، به کسانی واگذار شد که فاقد صلاحیت، سرمایه و تجربه بودند که در همان زمان این افراد با فروش اموال کارخانه صاحب املاک در بهترین نقاط شدند.
وی با اشاره به اینکه در زمان واگذاری شرکت به بخش خصوصی کارخانه دارای هزار و ۶۰۰ کارگر رسمی با تمام مزایا و امکانات رفاهی بود ادامه داد: در حال حاضر با ۱۷۰ کارگر به صورت کارمزدی برندهای دیگر روغن تصفیه و برگردانده میشود.
روشن از عقد قرارداد با یکی از شرکتهای وارد کننده روغن به کشور خبر داد و افزود: در شهریور سال گذشته این شرکت که وارد کننده روغن خام است ۱۰ هزار تن روغن خام به صورت کارمزد و مبلغ ۶ میلیارد تومان برای تصفیه به شرکت تحویل داد که چهار هزار تن در کارخانه، تصفیه و به فروشگاهها داده شد اما به دلیل مشکلات مالی آنها نیز هزینهای پرداخت نکردند.
نماینده بازنشستگان و سهامداران کارخانه روغن نباتی شیراز گفت: مابقی روغن خام برای تصفیه به یک شرکت در سیرجان تحویل داده شد که صاحب آن کارخانه فوت کرد و با پایان قرارداد بدون نتیجه، آن شرکت با حکم قضائی اقدام به پلمب انبارهای کارخانه و مصادره روغنهای موجود در کارخانه کرد که با ممانعت کارگران شرکت مواجه شد و با واسطه مدیر کل دادگستری فارس جلسهای بین مالک شرکتها برای توافق برگزار شد.
روشن با بیان اینکه در حال حاضر تولید این کارخانه به صورت ناچیز است گفت: این شرکت بهصورت کارمزد روغن برندهای دیگر را تصفیه میکند اما بازهم به دلیل عدم مطابقت هزینه و درآمد حقوق کارگران کارخانه به تعویق میافتد.
وی با تاکید بر اینکه سهامداران کوچک کارخانه از سال ۷۲ هیچ سودی دریافت نکردهاند گفت: متأسفانه کارگرهایی که دچار نقص عضو و بیماریهای ناشی از شرایط سخت کار شدهاند خانه نشین هستند و کسی به آنها توجهی نمیکند.
دوراهی مالک جدید بر سر پیدا کردن راه حل یا مصادره شرکت
نماینده بازنشستگان و سهامداران کارخانه روغن نباتی به ابهام پیدا کردن راه حل توسط مالک یا مصادره شرکت اشاره کرد و گفت: ۲ سرمایه گذار که صاحب پروژههای بزرگ در داخل و خارج از کشور هستند پیشنهاد خرید و یا سرمایه گذاری کارخانه جدید و استخدام کارگران را مطرح کردهاند که به دلایل نامعلوم این پیشنهادات رد شد.
وی در ادامه از آلایندگی کارخانه و پیگیر بودن شهرداری، بهداشت و محیط زیست برای انتقال کارخانه در منطقه ویژه اقتصادی خبر داد و افزود: عمر دستگاههای کارخانه به ۷۰ سال میرسد و انتقال کارخانه مستلزم هزینههای کلان برای بهروز شدن دستگاهها با توجه به تحریم است که مالک جدید تاکنون حاضر به انجام این کار نشده است.
روشن گفت: ۲ مهندس از شرکت رقیب به عنوان متخصص برای تعمیرات دستگاهها به این کارخانه آمدند که جز هزینهتراشی ۳۰ میلیارد تومانی نتیجه دیگری نداشت و مالک جدید نسبت به برکناری فوری این ۲ نفر اقدام کرد.
وی در پایان از پرداخت حقوق معوقه کارگران کارخانه در چند روز آینده طبق نتیجه جلسهای که بین مسئولین و مالک کارخانه انجام گرفت خبر داد و نسبت به رسیدن به روزهای خوب ابراز امیدواری کرد.
بیشتر بدهی کارخانه به کارگران آن پرداخت شده است
مجید کشاورز معاون امور معادن و صنایع معدنی ادارهکل صنعت، معدن و تجارت فارس در گفتگو با خبرنگار مهر با بیان اینکه از بهمن ۱۴۰۱ که مدیرعامل جدید به کارخانه آمده یکی یکی مشکلات برطرف شده است، گفت: این کارخانه سرشار از مشکلات و بدهی بود اما مدیرعامل جدید کم کم بدهیها را پرداخت کرد و از ۷ ماه بدهی کارگری تنها یک ماه باقی مانده است.
وی با بیان اینکه موضوع کارت بازرگانی هم حل شده است، ادامه داد: با بررسیهای مدیرکل اقتصادی فارس مشکل روغن هم حل و بنا شد روغن خام تحویل بدهند تا تصفیه شود.
کشاورز همچنین به برخی مطالبات این شرکت اشاره کرد و گفت: یکی از فروشگاههای معروف کشور بیش از ۴۰ میلیارد تومان روغن خریداری کرده اما هنوز پولی پرداخت نکرده است، البته شاید این مبلغ در مقابل مقدار بدهیهای کارخانه مبلغ قابل توجهی نباشد اما میتواند مشکل کوچکی را رفع کند.
معاون صمت فارس همچنین از تصفیه روغن برای یک گروه بازرگانی به میزان ۶ هزار و ۵۰۰ تن خبر داد و گفت: این قرارداد در تیرماه سال گذشته انجام و بنا شد روغنها تصفیه و کار انجام شود که اکنون هم در حال انجام است.
کشاورز تصریح کرد: این شرکت باید حمایت شود تا دوباره به روزهای خوب برگردد، چنانچه برای انتقال به شهرک صنعتی هم برنامه دارد و هشت و نیم هکتار زمین برای انتقال این واحد تولیدی در شهرک صنعتی آماده شده است.
حال باید منتظر ماند و دید با همراهی مسئولان ارشد استان در کالبد این کارخانه قدیمی روح تازه دمیده میشود یا مصادره سرنوشت نوستالژی خوب شیرازیها خواهد بود.