۱۰درصد حق بیمه شخصثالث سهم درمان رایگان مصدومان تصادفات است
اقتصاد ایران: سالانه تصادفات باعث مصدوم شدن دهها هزار نفر در کشور میشود. یکی از سوالات مهم در این زمینه این است که در صورت مصدوم شدن افراد در یک سانحه رانندگی، آیا درمان فرد مصدوم در بیمارستان رایگان خواهد بود؟ در ادامه این موضوع را بررسی میکنیم.
درمان مصدومان تصادفی در چه شرایطی رایگان است؟
براساس ماده۳۰ قانون الحاق مواد به قانون تنظیم بخشی از مقررات مالی دولت، تمامی مراکز بهداشتی و درمانی دولتی، عمومی غیردولتی، خیریه و خصوصی موظفند اقدامات لازم را برای درمان فوری و بدون قید و شرط مصدومان حوادث و سوانح رانندگی و همچنین اعزام به مراکز تخصصی و مراجعات ضروری بعدی بهعمل آورند. عدم پذیرش مصدومان مشمول این دستورالعمل توسط بیمارستانها یا مراکز درمانی و یا اجبار به پرداخت وجه هنگام پذیرش تخلف است و منجر به پیگیری حقوقی میشود.
همچنین براساس دستورالعمل اجرای این قانون، منظور از تصادف، انواع وقایع منجر به جرح، فوت، خسارت یا ترکیبی از آنهاست که در نتیجه برخورد یک یا چند وسیلهنقلیه با یکدیگر و یا انسان، حیوان و شیء به وجود میآید. این دستورالعمل مشمول مصدومان وسیلهنقلیه موتوری که به صورت ساکن و بدون اصابت وسیلهنقلیه متحرک موتوری دیگر دچار سانحه شده است (مانند انفجار و آتشسوزی) نمیشود.
همچنین براساس قانون، حوادث ناشی از وسایلنقلیه کشاورزی مانند تراکتور، ماشینهای ساختمانی و کارخانهای، ماشینآلات سنگین مانند لودر، بولدوزر، بیل مکانیکی، لیفتراک، گریدر، کمپرسی، آبپاش، جرثقیل و ... در صورتی به عنوان سوانح و حوادث رانندگی محسوب میشوند که در حال تردد و حملونقل درجادههای مواصلاتی، بزرگراهها و سایر معابر رسمی ترافیکی (برابر گزارش پلیس راهور) باشند.
از طرفی مصدوم، به فردی اطلاق میشود که در اثر حوادث و سوانح رانندگی در جادههای شهری و غیرشهری با وسایل نقلیه متحرک موتوری به خدمات تشخیصی و درمانی مرتبط با آسیب ایجادشده، نیاز پیدا میکند. حوادث و سوانح مربوط به حملونقل دریایی، هوایی و ریلی مشمول دستور العمل فوق نیست. سایر موارد ازجمله حوادث وسایل متحرک موتوری در فضاها و اماکن ورزشی و تفریحی مانند پیست و مسابقات رالی و... نیز شامل این دستورالعمل نمیشود.
اسناد موردنیاز برای تایید سانحه و حادثه رانندگی شامل یکی از این موارد است: اصل یا کپی برابر اصل کروکی، گزارش فوریتهای پزشکی اورژانس ۱۱۵ و گزارش آمبولانسهای هلالاحمر.
هرگونه اسناد به غیر از اسناد ذکرشده، حتی زمانی که ضارب فراری یا ناشناس باشد، مورد تایید نیست. همچنین در صورت عدم تحویل اسناد پرونده تا زمان ترخیص بیمار، پرونده وی به صورت آزاد محاسبه میشود و پس از تحویل اسناد، پول بیمار مسترد شده و پرونده مطابق با دستورالعمل تصادفات محاسبه میشود.
به زبان سادهتر، درصورتی که مصدوم با آمبولانس اورژانس به بیمارستان منتقل شده باشد یا گزارش کلانتری محل یا کروکی پلیسراه داشته باشد، هزینه بیمار در بیمارستان رایگان خواهد بود. حال اگر به هر دلیلی بیمار خود به اورژانس بیمارستان مراجعه کرده باشد، اگر کروکی تصادف را از سوی کلانتری به بیمارستان تحویل دهد، دریافتی های بیمارستان عودت داده و پرونده باز هم رایگان میشود.
از طرفی اگر به هر دلیلی مصدوم، بیمارستان اول را ترک و به بیمارستان دولتی دوم واردشود، برای رایگان شدن خدمات در بیمارستان جدید، باید کپی برابر اصل شده فرم اورژانس ۱۱۵ یا گزارش کلانتری و یا گزارش پلیس راه را از بیمارستان اول گرفته و تحویل بیمارستان دوم دهد، در غیر این صورت خدمات با تعرفه آزاد محاسبه می شود.
با ۳.۲ همت نمیتوان کار درمان مصدومان سوانح ترافیکی را پیش برد!
چندی پیش معاون درمان وزارت بهداشت در این زمینه اعلام کرد: هزینههای ما برای درمان رایگان مصدومان ترافیکی در سال ۱۴۰۲ (طی ۱۰ ماه اول سال گذشته) بالغ بر ۶هزار میلیارد تومان بوده اما پولی که در این زمینه به ما پرداخت شده بالغ بر ۳.۲ همت بوده است و همین موضوع هم باعث ایجاد کسری برای وزارت بهداشت است.
معاون درمان وزارت بهداشت ضمن اشاره به درمان رایگان مصدومان تصادفات از محل ۱۰ درصد حق بیمه شخصثالث، در عین حال از پرداخت ناقص این اعتبار از سوی بیمههای تجاری انتقاد کرد و گفت: بیمه مرکزی در این باره قول پیگیری داده و امیدواریم کسری هزینهای وزارت بهداشت در این زمینه سریعتر جبران شود.
دکتر سعید کریمی درباره درمان رایگان مصدومان تصادفات و چگونگی تامین منابع آن گفت: مشخص است که اعتبار درمان رایگان مصدومان تصادفات از محل ۱۰درصد حق بیمه شخصثالث تامین میشود که متاسفانه به صورت کامل پرداخت نمیشود و وزارت بهداشت در این زمینه دچار کسریِ هزینهای است.
وی در این باره افزود: سال گذشته در این زمینه ۸همت (۸ هزار میلیارد تومان) بودجه مصوب شد که دو همت آن برای تملک دارایی و شش همت هم هزینهای بود؛ اما نهایتا آنچه که به وزارت بهداشت از این محل تحویل داده شد ۳.۲همت بود که در این باره به دستگاههای مساله هم اعتراض خود را اعلام کردهایم. کریمی همچنین ادامه داد: تعداد وسایلنقلیه بین ۲۴ تا ۳۰میلیون دستگاه عنوان میشود و حق بیمه شخصثالث هم که بالای چهار تا پنجمیلیون تومان است؛ بنابراین با محاسبهای ساده، عدد مربوطه مشخص میشود.
برآورد ما آن است که این مبلغ حدود ۱۰۰همت باشد که ۱۰درصد آن باید جهت درمان رایگان مصدومان تصادفات به وزارت بهداشت تحویل شود؛ بنابراین ۱۰همت از این ۱۰۰همت، سهم وزارت بهداشت است. باتوجه به آمار تصادفات در کشور نیز مشخص است که با ۳.۲همت نمیتوان کار درمان مصدومان سوانح ترافیکی را پیش برد. معاون درمان وزارت بهداشت با تاکید بر اینکه برای حصول ۱۰درصد حق بیمه شخصثالث سهم وزارت بهداشت جهت درمان رایگان مصدومان تصادفات، پیگیریهای لازم را انجام دادهایم؛ گفت: بیمه مرکزی هم در این زمینه قول دادهاند که پیگیری کنند و امیدواریم این کسریِ هزینهای سریعتر جبران شود.