۱۸ دستگاه درجهت مراقبت از خاک موظف شدهاند/خاک با دو تهدید مواجه است
اقتصاد ایران: زنجان-معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی گفت: طبق قانون ۱۸ دستگاه در جهت مراقبت و حفاظت از خاک موظف شده اند.
به گزارش خبرنگار مهر، صفدر نیازی شهرکی ظهر پنجشنبه در آئین بزرگداشت روز جهانی خاک در زنجان با بیان اینکه در قانون برنامه هفتم تاکید شده که سالانه ۱۰۰ هزار هکتار مطالعه خاکشناسی انجام شود، گفت: بر این اساس در راستای تحقق اهداف برنامه هفتم توسعه در بخش خاک در طی ۲ سال گذشته برنامههای متنوع انجام شده است.
وی با بیان اینکه امسال این مطالعات در سطح بیش از ۳۰۰ هزار هکتار انجام میشود، افزود: فعالیتهای صورت گرفته در کشور برای مطالعه خاک طی سال جاری روند خوبی داشته و بیشتر از برنامه است.
نیارکی شهرکی با بیان اینکه در آئین نامه این قانون وظایفی بر دوش ۱۸ دستگاه در جهت مراقبت و حفاظت از خاک گذاشته شده است، ادامه داد: سال گذشته ایران به واسطه فعالیتهای گفتمان سازی و فرهنگ سازی در حوزه خاک، رتبه نخست را در ارزیابی فائو کسب کرد.
معاون آب و خاک وزیر جهاد کشاورزی با بیان اینکه در حوزه فعالیت علمی مربوط به خاک در کشور مشکلی نداریم، گفت: در کنار مراکز دولتی، ۲۰۰ آزمایشگاه خاک شناسی بخش خصوصی در کشور فعال است.
نیارکی شهرکی با بیان اینکه روز جهانی خاک به عنوان نماد حفاظت از خاک است، افزود: گفتمان سازی حفاظت و مراقبت از خاک را در راستای تأمین امنیت غذایی باید به شدت توسعه دهیم.
وی ادامه داد: خاکورزی و حفاظت از خاک در راستای تأمین امنیت غذایی است و خاک با ۲ تهدید آلودگی و تخریب مواجه است و متأسفانه در کشور این منبع مهم حیاتی مورد بی مهری قرار گرفته است.
مطالعات آلودگی خاک در استان زنجان در حد مطلوب نیست
دبیر انجمن علوم خاک ایران در استان زنجان، بر لزوم کنترل آلودگی خاکها در استان تاکید کرد و گفت: مطالعات آلودگی خاک در استان در حد مطلوب نیست.
علیرضا واعظی گفت: تخریب و افت باروری خاک جزو تهدیدات پیرامون این منبع مهم حیاتی است و امروز به دلیل استفاده بی رویه از منابع آب شاهد فرونشست زمین در اقصی نقاط کشور هستیم.
وی ابراز کرد: صدای فرو نشست زمین در استان زنجان هم به گوش میرسد و باید نسبت به این موضوع و پیشگیری از آن توجه داشته باشیم. دبیر انجمن علوم خاک ایران در استان زنجان، به وضعیت چمن سلطانیه اشاره کرد و گفت: این محدوده امروز به واسطه از بین رفتن پوشش گیاهی به کانون گرد و خاک در استان تبدیل شده است.
واعظی، به اهمیت و جایگاه خاک به عنوان یکی از منابع طبیعی حیاتی اشاره کرد و بیان داشت: بر خلاف آب، خاک منبع غیر قابل تجدید نسبت به عمر انسان نیست و برای تشکیل ۲۵ میلی متر خاک ۱۰۰ تا ۳۰۰ سال زمان نیاز است.
وی به لزوم کنترل آلودگی خاکها در استان تاکید کرد و گفت: مطالعات آلودگی خاک در استان در حد مطلوب نیست.
دبیر انجمن علوم خاک ایران در استان زنجان، تاکید کرد: ایجاد بندهای حفاظتی، تراس آبراههای، جلوگیری از تغییر کاربری، اصلاح جهت خاک ورزی و توسعه خاک ورزی حفاظتی، جلوگیری از تخریب جنگلها، اجرای طرحهای آبخیزداری، جلوگیری از توسعه چاههای غیرمجاز، مدیریت دفع زباله و صرفهجویی در مصرف آب از جمله اقدامات مورد نیاز است.
واعظی به موضوع فرسایش خاک اشاره کرد و گفت: ایران به واسطه پوشش گیاهی ضعیف از کشورهای فرسایش خیز است و این چالش در استان زنجان نیز وضعیت نگران کنندهای دارد.