جزئیات و چرایی ابطال انتخابات کانون وکلای دادگستری

اقتصاد ایران: در انتخابات هیئت مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز پس از مطرح شدن شائبه‌هایی از تخلفات، دادگاه عالی انتظامی قضات انتخابات را باطل کرد؛ در همین رابطه گفتگوی مفصلی با رئیس روابط عمومی کانون وکلای مرکز داشتیم.

- اخبار اجتماعی -

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، "سی‌وسومین دوره انتخابات هیئت مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز" نوزدهم مهر ماه امسال برگزار و طی آن 12 عضو اصلی و 6 عضو علی‌البدل هیئت مدیره جدید کانون از سوی وکلای مشارکت‌کننده در انتخابات انتخاب شدند.

اما از همان زمان اعلام صلاحیت‌های داوطلبین شرکت در انتخابات، حرف و حدیث‌هایی مبنی بر برخی تحرکات غیرقانونی در فرایند برگزاری انتخابات از سوی برخی کاندیداها در محافل حقوقی و رسانه‌ای، دهان به دهان می‌چرخید و شائبه احتمالی زد و بند مطرح شد.

حساسیت‌های ایجاد شده روند را تا آنجا پیش برد که دادگاه عالی انتظامی قضات در جلسه رسیدگی خود در تاریخ 16 آبان این انتخابات را باطل اعلام کرد.

در فراز پایانی دادنامه صادره از شعبه اول دادگاه انتظامی قضات برای ابطال سی‌وسومین دوره انتخابات هیئت مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز آمده است: "من حیث المجموع تخلفات مزبور در نتیجه و صحت انتخابات مؤثر بوده و از این رو با استناد به مواد 25 و 27 آیین نامه اجرایی لایحه قانونی استقلال کانون وکلای دادگستری مصوب 1400 با اصلاحات و الحاقات بعدی 1402، ضمن نقض تصمیم معترض عنه حکم به ابطال انتخابات سی‌وسومین دوره انتخابات هیئت مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز و برگزاری مجدد انتخابات صادر می‌نماید. رأی صادره قطعی است."

در این باره گفت‌وگویی با حمیدرضا محمدی؛ وکیل عضو کانون وکلای دادگستری مرکز و رئیس روابط عمومی این کانون انجام دادیم تا ضمن بررسی علل و چرایی ابطال انتخابات، از وضع موجود کانون و برنامه‌های آینده آن برای اداره امور مربوط به وکلا، آگاه شویم. متن مصاحبه تسنیم به این شرح است:

قانون , قوه قضائیه , کانون وکلای دادگستری مرکز , دادگاه ,

تسنیم: لطفاً جزئیات ابطال دوره سی‌وسوم انتخابات هیئت مدیره کانون وکلای دادگستری مرکز و تعلیق دو نفر از اعضای دادگاه انتظامی قضات که در تأیید صلاحیت برخی کاندیداها نقش داشتند، برایمان توضیح دهید. این حاشیه‌ها چه تاثیری بر انتخابات و ساختار کانون داشته است؟

تأیید صلاحیت‌ها قبلاً در شعبه یک دادگاه انتظامی قضات انجام می‌شد و این بار استثنائاً در شعبه دوم این دادگاه انجام شد، به این جهت عزیزان یکه رأی را صادر کردند حالا یا با شناخت کامل یا بدون شناخت کامل ـ که من نمی‌دونم واقعاً به چه صورتی این کار انجام شده چون من وارد در موضوع خیلی نبودم چون کاندید نبودم توجهی به آن نکردم ـ منتها موضوعاتی حادث شد که قبلاً اتفاق نیفتاده بود و برای بار اول افرادی که شاید چندین دوره رد صلاحیت می‌شدند را تأیید صلاحیت کردند.

این موضوع مورد اعتراض بعضی قرار گرفت و قوه قضاییه هم برای رسیدگی‌ها وارد شد و در نتیجه آن تقریباً همان چیزی بود که شما فرمودید و بالاخره در نهایت هم متأسفانه به ابطال انتخابات کانون منتج شد.

تسنیم: این سؤال مطرح است که آیا تمام افراد انتخاب شده به عنوان اعضای اصلی یا علی‌البدل جزو تأیید صلاحیت‌شده‌ها هستند یا تعدادی از ‌آن‌ها؟

تا الان رد صلاحیتی رخ نداده و تا جایی که من متوجه شدم انتخابات باطل اعلام شده است؛ اصلاً ممکن است دوباره قرار باشد صلاحیت‌ها را بسنجند و همین افراد دوباره تأیید صلاحیت شوند!

من خبر قطعی نمی‌توانم ارائه بدهم چون نظر، نظر دادگاه قضات است و آن‌ها ممکن دوباره نظری بدهند که برای ما مانند نظر اولیه‌شان کمی تعجب‌برانگیز باشد. با این حال فعلاً کسی رد صلاحیت نشده بلکه انتخابات ابطال شده تا شاید بخواهند دوباره به صلاحیت‌ها رسیدگی کنند یا دوباره بخواهند هیئت نظارت جدیدی بگمارند و از اول انتخابات را برگزار کنند. تا الان چیزی بیان نکرده‌اند و فعلاً بازار شایعه داغ است و هر کس نظر خودش را بیان می‌کند و منتظریم در تعاملات بین مدیران کانون با دادگاه انتظامی قضات و مدیران قوه قضاییه ببینیم چه اتفاقی رقم می‌خورد.

امیدواریم کانون بتواند با تعامل با مجموعه قوه قضاییه منافع صنف و منافع خود کانون را لحاظ کند و امتیازاتی بگیرد به‌گونه‌ای که به شأنیت گذشته‌اش بازگردد و این اتفاقاتی که جدیداً در حال رقم خودرن است را دیگر مشاهده نکنیم.

تسنیم: این وضعیت چه تبعاتی برای کانون داشته است؟

فقط موضوع ابطال انتخابات به این سادگی نیست که انتخاباتی باطل شده است؛ این تبعاتی دارد و اگر بخواهیم نگاه کنیم، اولین و ساده‌ترین آن به‌هم ریختگی مجموعه کانون وکلاست، کارآموزها تا اندازه‌ای سردرگم خواهند شد و پذیرفته‌شدگان تکالیف خودشان را به‌خوبی نخواهند دانست، به‌هم ریختگی و آشفتگی در کانون وکلایی که قدیمی‌ترین سازمان مردم ‌نهاد (NGO) ایران است و این درخت تناوری که سال‌های سال، خادم مردم بوده و همین الان، این همه پرونده‌هایی که به صورت معاضدتی و تسخیری انجام وظیفه می‌کنند، نیازمند مدیریت قوی منسجم و قوی است.

این ابطال انتخابات و تبعاتی که دارد حالا هیئت رئیسه‌ای که الان دوباره باید به فعالیت خود ادامه دهد تا به این نتیجه برسیم که انتخابات بالاخره مجدداً برگزار خواهد شد، هیئت رئیسه چطور و از این جهت ممکن است با بحران مشروعیتی همراه شود و این سختی‌های است که از تبعات ابطال انتخابات حاصل می‌شود و این به‌هم ریختگی واقعاً شایسته قانون وکلای بزرگ ایران که ده‌ها سال در حال خدمت به مردم است، نیست.

تسنیم: آیا فرایند انتخابات جدید مشخص شده است؟

خیر! متأسفانه هنوز هیچ اطلاع‌رسانی در این زمینه نشده که به چه صورت و چه زمانی و با چه ترکیبی خواهد بود. عرض کردم با رایزنی‌هایی که مدیران کانون باید اول بین خودشان به تفاهم مشترکی برسند بعد با قوه قضاییه همفکری بیشتری کنند و إن‌شاءلله به نتیجه مطلوبی برسند.

آیا کانون وکلای دادگستری مرکز ابطال انتخابات سی‌وسوم را بر مدار قانون می‌داند؟

کانون که باید از قانون تبعیت کند و نمی‌تواند خارج از مدار قانون حرکت کند؛ البته ممکن است بعضی از اعضا نوع عملکرد در این ابطال را به دلایلی صحیح ندانند، منتها کانون مجبور است تبعیت کند چون تصمیم، تصمیم دادگاه انتظامی قضات است و باید متناسب با آن پیش برود.

کانون وکلا درست است که مستقل از نظام است و استقلال آن باید حفظ شود اصلاً این استقلال ضرورت دارد برای پیگیری منافع ملی. در دنیا، کانون وکلا را به رسمیت می‌شناسند از جهت اینکه مستقل از حاکمیت است و اگر قرار است منافع ملی ما پیگیری شود، نباید یکی از اجزای نظام دنبال احیای منفعت‌ها باشد، بلکه یک ارگان مستقلی که در دنیا شناخته شده است مثل کانون وکلای ایران، بیاید از منافع ملی دفاع کند و از این رو حیف است که این درخت کهنسال آسیب ببیند.

به‌نظرم تعامل صحیحی که مدیران کانون می‌توانند با قوه قضاییه برقرار کنند، میتواند سبب قوی‌تر شدن درخت تنومند شود و بتواند به تکالیف و وظایف خود در راستای اهدافی که برای آن در نظر گرفته شده، بیشتر بکوشند و خدای ناکرده تقابل با قوه قضاییه نه‌تنها به منفعت نخواهد بود بلکه آسیب‌های جدی هم به کانون و هم به ساختار و نظام حقوقی ما وارد خواهد کرد که شایسته نظام حقوقی ایران نیست که خدای نکرده کانون وکلای ضعیفی داشته باشد.

این شرایط مطلقاً منافع ملی ما را تأمین نمی‌کند و تمام کسانی که تصمیم‌گیری می‌کنند باید هر دو جنبه رو ببینند، حفظ استقلال کانون که می‌تواند در مجامع بین‌المللی حافظ منافع ملی ما باشد ضرورت دارد، از آن طرف هم کانون باید تعامل مناسبی با مدیران کشورمان به‌خصوص قوه قضاییه داشته باشد برای حفظ اعضای شکل منافع کانون و إن‌شاءلله جمع هر دو اتفاق می‌افتد.

تسنیم: الان هیئت مدیره سی‌ودوم با همان اختیارات و قدرت سابق به وظایف خود ادامه می‌دهد؟

باید ادامه بدهند و اینطور نیست که کانون بدون مدیر باشد. باید ادامه دهند تا وضعیت روشن شود.

تسنیم: به هر حال بین اعضای هیئت مدیره سی‌ودوم اعضایی هستند که در انتخابات مهر ماه رأی نیاوردند. آیا این افراد مقبولیت و مشروعیت لازم را بین وکلا دارند؟

همه اعضای هیئت مدیره حال حاضر بالاخره یک روزی به وسیله وکلا انتخاب شدند حالا ممکن است بین افرادی که شرکت کردند، آرای کمتری داشته باشند اما اینطور نیست که مطلقاً مقبولیت نداشته باشند، پس مقبولیت را داشتند و دارند هر چند بین آقای فلانی و آقای فلانی، ممکن است فردی در بین وکلا محبوب‌تر باشد، ولی سبب نیمشود که بگوییم از شما محبوب‌تر وجود دارد پس اقدامات شما مشروع نیست، نه بالاخره هیئت حاکم هستند و تا وقتی هم که هیئت بعدی نیاید و حاکم نشود و بین آن‌ها رئیس انتخاب نشود، کارها باید پیش برود.

الان این همه پرونده در حال انجام است؛ چه پرونده‌های معاضدتی و چه پرونده‌های تسخیری که باید مدیریت شوند. کانون وکلا باید با قدرت کار خودش را ادامه دهد و مدیرانش در جهت حل مشکلات تعامل صحیحی با قوه قضاییه داشته باشند تا به فهم و نکته مشترکی برسند تا هم کانون و استقلال کانون را حفظ کنند و در راستای منافع وکلا و همکارهای معزز حرکت کنند.

تسنیم: آیا در این فرصت کم موضوع را ریشه‌یابی کرده‌اید که چرا روند انتخابات طوری بود که به حکم ابطال آن منجر شد؟

این موضوع دلایل متعددی دارد و من می‌توانم نظر خودم را در این خصوص بیان کنم اما نمی‌خوام بگوم هر آنچه من گفتم صحیح است و غیر از این نیست. ما تعامل مطلوبی که می‌توانستیم با قوه قضاییه برقرار کنیم به آن حالتی که بتوانیم منفعت صنف و استقلال کانون را حفظ کنیم شاید به اندازه مکفی نداشتیم و در طول این سال‌ها رابطه ما شاید آنطور که باید و شاید نبود.

اختلافاتی که در خود کانون وکلا وجود دارد و عدم اتحاد و یکپارچگی بین وکلای معزز به اندازه‌ای رسید که این اختلافات به مجموعه کانون وکلا آسیب زد.

این وضعیت ناخوشایند، عوامل متعددی دارد و یکی دو مورد نیست؛ اگر بخواهیم روی تک‌تک آن‌ها کار کنیم و نام ببریم، زمان می‌برد اما به‌نظرم حفظ وحدت و تعامل با قوه قضاییه است که می‌تواند کانون وکلای دادگستری مرکز را به قدرت سابق آن برگرداند.

انتهای پیام/

نظرات کاربران

  • دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تایید توسط خبرگزاری در وب منتشر خواهد شد.
  • پیام هایی که حاوی تهمت یا افترا باشد منتشر نخواهد شد.
  • پیام هایی که به غیر از زبان فارسی یا غیر مرتبط باشد منتشر نخواهد شد.

نرخ ارز

عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار خرید 24759 0 (0%)
یورو خرید 28235 0 (0%)
درهم خرید 6741 0 (0%)
دلار فروش 24984 0 (0%)
یورو فروش 28492 0 (0%)
درهم فروش 6803 0 (0%)
عنوان عنوان قیمت قیمت تغییر تغییر نمودار نمودار
دلار 285000 0.00 (0%)
یورو 300325 0.00 (0%)
درهم امارات 77604 0 (0%)
یوآن چین 41133 0 (0%)
لیر ترکیه 16977 0 (0%)
ﺗﻐﯿﯿﺮات ﺑﺎ ﻣﻮﻓﻘﯿﺖ اﻧﺠﺎم ﺷﺪ