اوج گیری اختلافات داخلی در کابینه نتانیاهو
اقتصاد ایران: همزمان با فشارهای معترضان و اپوزیسیون، احزاب عضو ائتلاف حاکم بر اسرائیل نیز دچار اختلافات شدیدی با یکدیگر شده اند و ممکن است حیات کابینه به مخاطره بیفتد.
به گزارش گروه بینالملل خبرگزاری تسنیم، بار دیگر اختلافات میان احزاب عضو ائتلاف حاکم بر سرزمینهای اشغالی اوج گرفته است. ایتمار بن گویر، وزیر امنیت داخلی که از آغاز جنگ در غزه خواستار مشارکت در تصمیمات مربوط به جنگ بوده، روز گذشته اعلام کرد تا زمانی که به عضویت کابینه جنگی درنیاید حاضر نیست، در هیچ یک از رأی گیریها به نفع ائتلاف حاکم به رهبری بنیامین نتانیاهو رأی دهد.
این امر باعث شد «اوفیر کاتس»، از اعضای فراکسیون ائتلاف حاکم (عضو حزب لیکود) اعلام کرده به دلیل رفتار غیرمسئولانه حزب «قدرت یهودی» رأی گیریهای امروز در کنست کاملاً لغو و به زمان دیگری موکول شده است. طبق برنامه کنست امروز قرار بود لایحه پیشنهادی حزب مذهبی شاس برای افزایش بودجه شوراهای مذهبی به رأی گذاشته شود.
در نتیجه این اختلاف رهبران دو حزب شاس و قدرت یهودی روز دوشنبه دچار جنگ لفظی شدیدی شدند و یکدیگر را به مخاطره انداختن حیات کابینه ائتلافی متهم کردند.
عصر دیروز همچنین بن گویر در بیانیه ای دو حزب لیکود و شاس را به کمک گرفتن از احزاب عربی برای جلوگیری از حضور وی در کابینه جنگی متهم کرد. او همچنین در انتقادی تند از نتانیاهو او را به استبداد «تکنفره» اداره کردن دولت متهم کرد.
حزب قدرت یهودی که گرایش راست افراطی دارد اعلام کرده از این به بعد به صورت مشروط در رأیگیریها به نفع ائتلاف حاکم شرکت خواهد کرد. درخواست بن گویر برای عضویت در کابینه جنگی در حالیست که در پی استعفای بنی گانتس و گادی آیزنکوت از کابینه جنگی، نتانیاهو این کابینه را منحل کرد.
حزب راست افراطی قدرت یهودی در ادامه بیانیه خود آورده: «معاملهای بین لیکود، آریه درعی، رهبر حزب شاس و حامیان ترور (منظور نمایندگان عرب) انجام شده است. هدف این معامله جلوگیری از ورود بن گویر به کابینه محدود (جنگ) است. این معامله شرم آور است.» در بیانیه مذکور اشارهای به توافق ادعایی، نشده است.
حزب مذهبی شاس که در هفتههای اخیر به شدت از تصویب قانون جدیدی برای اعزام حریدی ها به خدمت نظامی خشمناک بود با بروز این اختلاف بار دیگر نسبت به آینده ائتلاف بیاعتماد شده است. برخی از نمایندگان این حزب پس از اینکه اوفیر کاتس، رهبر فراکسیون ائتلاف حاکم از لغو رأیگیری به دلیل کارشکنی بن گویر خبر داد، با ناراحتی از صحن کنست خارج شدند.
در پی نزاع عصر دوشنبه، یعقوب مارگی، وزیر رفاه از حزب شاس، در توییتی نوشت «رفتار غیرمسئولانه بن گویر» به عنوان «مسبب سرنگونی دولت دست راستی در طول یک جنگ» در اذهان باقی خواهد ماند. از سوی دیگر سخنگوی این حزب با انتشار یک استاتوس در واتس اپ اعلام کرد وقتی بن گویر را داریم، نیازی به ارتشیهای معترض که هر روز خیابانها را مسدود میکنند، نیست.
در ماههای اخیر همگام با افزایش فشارها به ائتلاف حاکم از سوی اپوزیسیون و نیز معترضان، اوضاع داخلی ائتلاف نیز بی ثبات شده است.
در دو ماه اخیر بن گویر دست کم سه بار تهدید به خروج از ائتلاف کرده و دو بار نیز تداوم حمایت از کابینه را مشروط به یک موضوع جدید کرده است. سابقه کابینههای قبلی در اسرائیل نشان میدهد وقتی ائتلاف حاکم، دچار یک چنین وضعیتی میشود، ظرف چند ماه به آستانه فروپاشی خواهد رسید.
مدتی قبل و بر سر موضوع قانون سربازی نیز وقتی «یولی ادلشتین»، رئیس کمیته دفاعی کنست از تصویب معافیتهای جدید برای حریدیان سر باز زد و آن را به توافق با اپوزیسیون کرد، احزاب شاس و یهودیت متحد توراه اعلام کردند، ممکن است ضمن باقی ماندن در ائتلاف حاکم، از کلیه سمتهای دولتی استعفا کنند.
همچنین «موشه گفنی»، رهبر پیشین و نماینده حزب مذهبی شاس پس از درگیری اخیر با بن گویر از افزایش احتمال انحلال کنست و برگزاری انتخابات زودهنگام خبر داده است. حزب شاس اعلام کرده بن گویر با ایجاد شکاف در دولت به نفع اپوزیسیون و در راستای سرنگونی ائتلاف حرکت میکند.
به نظر میرسد ائتلاف حاکم بر رژیم صهیونیستی به رهبری بنیامین نتانیاهو، همزمان با اینکه تحت فشار شدید از ناحیه سران اپوزیسیون، معترضان در خیابانها و متحدان غربی اسرائیل است، در درون نیز دچار وضعیت بیثباتی شدیدی شده است. هر روز یکی از اعضای ائتلاف به خروج از کابینه تهدید میکند و این امر نشان می دهد وضعیت برای نتانیاهو اصلاً خوب نیست.
در این شرایط اگر نتانیاهو با خواسته بنگویر موافقت کند، با سیل خواستههای او در مدیریت جنگ (مثل ساخت مجدد شهرکهای صهیونیستنشین در غزه) روبهرو خواهد شد و از سوی دیگر مقاومت در برابر او ممکن است کابینه را به طور کامل فلج کرده و در آستانه فروپاشی قرار دهد.
انتهای پیام/