سخنگوی وزارت خارجه:
به مذاکره پایبندیم اما تلاش خود را به برجام گره نمی زنیم
اقتصاد ایران: سخنگوی وزارت خارجه ایران گفت: ایران به روند دیپلماسی و مذاکره پایبند است اما در عین حال تلاشهای خودش را صرفا به برجام گره نمیزند.
کنعانی درباره مذاکرات رفع تحریمها و ابتکار عمان گفت: در این زمینه آقای امیرعبداللهیان توضیح داد. بارها اعلام شد که به روند مذاکره برای بازگشت همه طرفها به برجام پایبندیم و روند مذاکره را روند مناسبی میدانیم، در این رابطه مذاکرات مختلفی انجام شد. در همین راستا برخی از دولتهای دوست ابتکار عملهایی را برای نزدیک کردن دیدگاه طرفها بیان کردند.
توافق موجودی که برای بازگشت همه طرفها مذاکره میشود همان توافق برجام است و در سال 2015 میلادی امضا شد و ایران به تعهداتش عمل کرد و متاسفانه آمریکا و دولتهای آمریکایی از انجام تعهدات خود شانه خالی کردند. ابتکار عملهای پیشنهادی از جمله طرح دولت عمان، نه یک توافق جدید یا طرح جدید بلکه ابتکار عملهایی برای نزدیک کردن دیدگاه و بازگشت همه طرفها است.
در این زمینه ایران از تلاشهای توام با حسن نیت کشورهای دوست برای بازگشت همه طرفها به برجام استقبال میکند. روندی است که ایران تاکنون با حسن نیت عمل کرده است. تاکید آقای وزیر هم برای این بود که اگر طرف مقابل برای بازگشت به توافق آمادگی داشته باشد ایران هم آمادگی دارد که کمک کند همه به توافق برگردند. ایران به روند دیپلماسی و مذاکره پایبند است اما در عین حال تلاشهای خودش را صرفا به برجام گره نمیزند. به روند تلاشها برای خنثی سازی تحریمها هم پایبندیم.
روند دیپلماسی و تبادل پیامها همچنان باز است
وی در خصوص طرحهای مطرح شده برای مذاکرات و واکنشهای آمریکا به آن گفت: روند دیپلماسی و تبادل پیامها همچنان باز است و از مسیرهای محتلف ادامه دارد. طرحها به معنای طرحی برای یک توافق جدید تلقی نشود بلکه ایده برای کمک به بازگشت همه طرفها است. ایران بارها اعلام کرده به رغم برخی ملاحظات نسبت به برخی بندهای برجام، به آن پایبند است و برخلاف طرف مقابل پایبندی نشان دادیم.
از ابتکار عملهایی که توسط کشورهای دوست مطرح میشود استقبال کردیم. روند جاری نتیجه عدم پایبندی طرف مقابل به ویژه آمریکا است. وضعیت موجود هم ناظر به عدم جدیت آمریکا برای بازگشت به توافق است. ایران بارها اعلام کرده که به مسیر دیپلماسی پایبند است. ما این مسیر را دنبال میکنیم اما معطل هم نمیمانیم، مسیر توافق یک مسیر دو طرفه است.
سخنگوی وزارت خارجه در خصوص غروب برجام و قصد کشورهای غربی برای نگه داشتن تحریمها گفت: عدم پایبندی به برخی از مفاد برجام هیچ تاثیری بر احقاق حقوق قانونی ایران نخواهد داشت و ایران از حقوق خودش برای مراودات بینالمللی استفاده میکند.
وی درباره مذاکرات مستقیم با آمریکا تصریح کرد: هرگونه مذاکره مستقیم را تکذیب میکنیم.
مخالف تغییر مرزهای بینالمللی و ژئوپلیتیکی هستیم
سخنگوی وزارت خارجه درباره سفر دبیر شورای عالی امنیت ملی ارمنستان گفت: سفر مقام عالی رتبه ارمنستان در استمرار تماسها و گفتگوهای ایران با ارمنستان در خصوص مسائل دوجانبه است و هم مرتبط با تحولات اخیر در حوزه قفقاز است. در همین چارچوب دیروز گفتگوهایی بین مقام ارمنستانی با آقای احمدیان انجام شد. آخرین تحولات قفقاز جنوبی در این گفتگوها مورد تبادل نظر قرار گرفت و میهمان ارمنستانی گزارشی از آخرین وضعیت منطقه و روابط ارمنستان و آذربایجان ارائه کرد.
در این زمینه همچنین تحولات و تحرکات نظامی مورد گفتگو قرار گرفت و ایران هم دیدگاههای خودش را مطرح کرد. لزوم استفاده از ظرفیتهای منطقه و همسایگان برای ایجاد صلح و ثبات در منطقه مورد تاکید ایران قرار گرفت و امروز ملاقات با وزیر امور خارجه هم خواهند داشت. تحولات قفقاز برای ایران حائز اهمیت است. ایران از کشورهای مهم و اثرگذار در منطقه است. در استمرار تمایل طرفهای همسایه ما این سفر انجام شده است.
موضع ایران در ارتباط با مرزهای منطقه روشن است، ما بارها دیدگاه خودمان را اعلام کردیم. ما معتقد به ضرورت تلاش همه طرفها هستیم. از حل و فصل احتلافات دو کشور هم از راهکارهای سیاسی حمایت میکنیم و ما مخالف تغییر مرزهای بینالمللی و ژئوپلیتیکی هستیم. اختلافات میبایست در چارچوب روند سیاسی و استفاده از ظرفیتهای منطقه صورت گیرد و مخالف حضور بیگانگان در منطقه هستیم.
از تمامیت ارضی آذربایجان و ارمنستان حمایت میکنیم
وی در خصوص صحبتهای اردوغان گفت: ما تاکید میکنیم که مخالف تغییر مرزهای بینالمللی هستیم. ما با توسعه راههای مواصلاتی به نحوی که منافع همه را تامین کند و موجب رفاه شود موافق هستیم اما تاکید داریم که با تغییرات ژئوپلیتیکی مخالفیم. موضع ما روشن بود و از تمامیت ارضی آذربایجان و ارمنستان حمایت میکنیم. در خصوص بازگشت قره باغ به آذربایجان موضع ما روشن بود و همواره حمایت کردیم. اما اینکه حل و فصل اختلافات از طریق تغییر مرزها باشد ما مخالف هستیم. ما از گفتگوهای منطقهای در چارچوب روند 3+3 و مشورت کشورها در این چارچوب حمایت میکنیم.
ایران در ارتباط با امنیت مرزهای خودش مسامحه نخواهد کرد
کنعانی در پاسخ به تسنیم گفت: در ارتباط با توافق نامه امنیتی ایران و عراق بر اساس توافق قرار بود ظرف شش ماه مقامات عراق نگرانیهای ایران را نسبت به حضور تروریستهای مسلح برطرف کند و این نیروها خلع سلاح شوند، به نحوی که نگرانیهای ایران برطرف شود. این موعد در تاریخ 28 شهریور تمام شد. بر اساس ارزیابی اولیه، بخشهایی از این توافقنامه انجام شده و برخی باقی مانده و تیم ارزیابی ایران به عراق سفر کردند و با همکاری و استقبال مقامات عراقی رو به رو بودند.
ارزیابی دقیق از میزان اجرای این توافقنامه موکول به این است که گزارش هیات ارزیابی انجام شود و به اطلاع مراجع رسمی خواهد رسید. در گفتگوهای انجام شده و سفر مشاور امنیت ملی عراق به ایران، هم مقامات عراق و هم اقلیم کردستان خودشان را نسبت به اجرای کامل توافق نامه متعهد میدانند. در گزارشهایی که ارائه کردند گفتند که بخش قابل توجهی از مقرهای تروریستهای مسلح تخلیه شده و به عمق خاک عراق منتقل شدند و اینکه بخشی از مقرها تحریب شده و مابقی تخریب خواهد شد. ان شالله تا روند اجرای کامل این توافق پیش خواهد رفت. ایران در ارتباط با امنیت مرزهای خودش مسامحه نخواهد کرد.
سلاح هستهای در دکترین نظامی ایران نقشی ندارد
وی در پاسخ به سوال دیگر تسنیم درباره گزارش سالانه آمریکا درباره سلاحهای کشتار جمعی و ادعاها علیه ایران گفت: در ارتباط با اینها که ادعای بیریشه است، ایران عضو متعهد معاهده انپیتی است و با آژانس انرژی اتمی هم موافقتنامه پادمان را امضا کرده و اجرا میکند. ایران بارها اعلام کرده که سلاح هستهای در دکترین نظامی اش نقشی ندارد و ایران هرگونه استفاده از اینگونه سلاحهای کشتار جمعی را مردود میداند.
ایران به عنوان بزرگترین قربانی این سلاحها به ویژه در جنگ صدام علیه ایران که متاسفانه با حمایتها از سوی کشورهای غربی و آمریکا صورت گرفته است، گزارش بی اساس سالانه آمریکا را تکذیب میکند و مردود میداند. دبیرخانه این سازمان تنها ارکان برای بررسی عضویت کشورهای عضو هستند و آمریکا فاقد صلاحیت برای احصای پایبندی کشورها است. مقامات کشورهای غربی بارها صریحا به استفاده سلاحها توسط دیکتاتور سابق عراق علیه ایران اعتراف کردند و امر پنهانی نیست و حتی گفتند شرکتهایی را مورد پیگرد قضایی قرار دادند. این لکه ننگ بر دامان این کشورها باقی خواهند ماند. اتفاقا به رغم ادعاهای بی اساس آمریکا، این دولت آمریکا است که به ایجاد آزمایشگاههای غیرقانونی در جهان سزاوار سرزنش است و باید به جامعه بینالمللی پاسخ دهد. این یک فرافکنی است که آمریکا دست به اتهام زنی علیه ایران میزند.
ایران نسبت به توسعه روابط با کشورهای منطقه و اسلامی اهتمام جدی دارد
کنعانی در خصوص روابط ایران و مصر گفت: در سایه تحولات مثبتی که در منطقه شاهدیم، در مناسبات ایران و مصر هم تحولات مثبتی را شاهد بودیم. از جمله گفتگوهای انجام شده میان دو کشور و نشست وزرای خارجه دو کشور در نیویورک. این گفتگوها شاهد فضا و ادبیات مثبتی برای برداشتن گامهای مثبت به سمت جلو بود. این تماسها با اراده سیاسی مشترکی که شکل گرفته ادامه پیدا میکند و ما به این روند خوشبینیم. ایران نسبت به توسعه روابط با کشورهای منطقه و اسلامی اهتمام جدی دارد و هر گام مثبتی را با گام مثبت پاسخ خواهد داد. امیدواریم که با گامهای تکمیلی شاهد ایجاد فضای جدید میان دو کشور ایران و مصر باشیم.
دولت سوئد مسئول است از اهانت به قرآن جلوگیری کند
وی در خصوص اهانت مجدد به قرآن در سوئد گفت: در آخرین مذاکراتی هم که میان دو وزیر خارجه در نیویورک برگزار شد، آقای امیرعبداللهیان این موضوع را مطرح کردند و انتظارات جهان اسلام از دولت سوئد را با جدیت مطرح کردند و اینکه دولت سوئد مسئول است از اهانت به قرآن جلوگیری کند و به هیچ وجه مورد قبول نیست هیچ دولتی با استناد به ارزشهای خودش نسبت به ارزشهای دیگران بی توجهی کند. ایران این موضوع را صرفا در مواضع سیاسی دنبال نمیکند و در چارچوب کنفرانس وحدت اسلامی در تهران این موضوع در دستورکار جدی است. در گفتگوهای دوجانبه و سازوکارهای چندجانبه نیز مطرح شده است. این یک تهدیدی است که باید کشورهای اسلامی در چارچوب دسته جمعی دنبال کنند.
فعلا هیچ برنامه جدیدی در رابطه با تبادل زندانیان با آمریکا در دستورکار نیست
وی در خصوص تبادل زندانیان با آمریکا و کشورهای دیگر گفت: مرحله تبادل انجام شد، در این ارتباط فعلا هیچ برنامه جدیدی در دستورکار نیست. البته بحث آزادسازی ایرانیان در خارج از کشور در هر جای دنیا جزو اولویتهاست. ایران نسبت به آزادی شهروندان خودش در کشورهای دیگر در چارچوب مسئولیتهای حمایت کنسولی خود تلاش میکند و برای بازگرداندن آنان تلاش کردیم. علاوه بر آزادی پنج زندانی ایرانی در آمریکا، در ارتباط با سایر کشورها هم تلاشهای زیادی انجام دادیم و موفق به آزادسازی تعدادی از زندانیان و یا بازگرداندن آنان شدیم.