نخستین بلدیه ایران بالاخره از اسارت در میآید
اقتصاد ایران: شهردار تبریز از تخلیه ساختمان عمارت تاریخی ساعت( نخستین انجمن شهر و بلدیه ایران در تبریز) با هدف حفظ و صیانت از این بنای کهن تا ۱۰ روز آینده خبر داد.
به گزارش خبرگزاری فارس از تبریز، یعقوب هوشیار امروز در گفتگو با خبرنگاران اظهار کرد: با فراهم شدن مقدمات تخلیه عمارت ساعت تبریز و حذف کاربری اداری، این بنای تاریخی به احترام درخواستها و مطالبه گری دوستداران میراث فرهنگی و بر اساس وعده شهرداری تبریز تخلیه میشود.
وی همچنین با اشاره به اهتمام شهرداری برای مرمت بخشهای مختلف این عمارت گفت: به منظور حفظ و نگهداری شایسته این عمارت تاریخی، اقدامات متعدد مرمتی همچون تزریق بتن و استحکام بخشی عمارت، احیا و مرمت زیرزمین عمارت ساعت، احیاء آب انبار عمارت و ... اجرا شده است.
هوشیار تصریح کرد: با حذف کاربری اداری این ساختمان، کاربری اصلی آن به شکل موزه استمرار یافته و محلی برای حضور گردشگران و مسافران فراهم می شود که طبق وعده ای که به شهروندان داده شده بود شاهد تحقق آن هستیم.
کاخ شهرداری تبریز یا همان برج ساعت از بناهای تاریخی شهر تبریز است که ساخت آن از سال ۱۳۱۴ تا ۱۳۱۸ خورشیدی در محل گورستان متروک و مخروبه کوی نوبر، با نظارت مهندسان آلمانی و در زمان ریاست شهرداری ارفعالملک جلیلی انجام شد.
از این بنا، به عنوان تالار شهر و دفتر اصلی شهردار تبریز، بهرهبرداری شده است. این اثر در تاریخ ۲۹ تیر ۱۳۷۷ با شماره ثبت ۲۰۵۵ بهعنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.
در سال ۱۳۸۶ خورشیدی، به مناسبت بزرگداشت یکصدمین سال تأسیس نخستین انجمن شهر و بلدیه ایران در تبریز، به نخستین موزه شهر و شهرداریهای کشور تبدیل و مورد بهرهبرداری قرار گرفت. موزه شهرداری تبریز پس از کشور چین، در ردیف اولین موزههای شهرداریهای جهان نیز قرار دارد.
عمارت ساعت تبریز، شاهکار معماران آلمانی
عمارت شهرداری تبریز، شاهکار معماران آلمانی از جمله آثار باستانی تبریز است که همه ساله توجه گردشگران زیادی را به خود جلب میکند.
معماری بینظیر عمارت شهرداری تبریز همچون عقاب با صلابتی که بالهای خود را در مرکز شهر گشوده است، سبب میشود تا گردشگران بازدید از این عمارت را در برنامه خود قرار دهند.
این بنا در محل شهرداری تبریز و در تقاطع خیابان امام خمینی (ره) و خیابان ارتش واقع شده و این محل جایی است که نبض تاریخی تبریز در آنجا میتپد.
عمارت شهرداری تبریز در سال ۱۳۱۴ در زمینی به مساحت ۹۶۰۰ متر مربع و زیربنای ۶۵۰۰ متر مربع و در سه طبقه ساخته شده و برج چهار ساعتی آن، سبب شهرت این بنا شده است؛ این ساعت چهار صفحهای در چهار وجه برج، بیش از نیم قرن است که با نواختن زنگ، گذر زمان را به عابران و ساکنین شهر اعلام میکند.
احداث این عمارت در زمان صدارت شهردار وقت "ارفعالملک جلیلی" آغاز شد و نقشه هوایی آن به شکل عقاب در حال پرواز است که جزء نمادهای آلمانیها قبل از جنگ جهانی دوم بود و خود ساختمان نیز به شکل "U" بوده و از سنگ تراشیده شده و وجود چندین ورودی و سنگهای حجاری شده از ویژگیهای منحصر بهفرد این بناست.
عمارت شهرداری تبریز که در بین مردم تبریز به "ساعات قاباغی" معروف است، جزء آثار ملی به شمار میآید همچنین این بنا اولین نهاد شهرداری در تبریز و اولین بلدیه در کشور است و امروزه نیز بخش عمدهای از کارهای عمرانی و شهرداری در این مکان انجام میشود.
وجود موزه شهرداری در داخل عمارت نیز از دیگر جذبههای این عمارت است که به موزه شهر و شهرداریهای کشور معروف بوده و این موزه به منظور گرامیداشت یکصدمین سالگرد تاسیس اولین بلدیه ایران در تبریز تاسیس شده است.
پایان پیام/