اثر نرخ بهره بانکی بر جذابیت بورس و امیدواری به روند مثبت شاخص
اقتصاد ایران: استاد دانشگاه اثر نرخ بهره بانکی بر جذابیت بورس را ارزیابی و نسبت به روند مثبت شاخص و بهبود سودآوری شرکت ها در نیمه دوم سال، ابراز امیدواری کرد.
به گزارش پایگاه خبری بورس پرس، بابک ابراهیمی با انتشار مطلبی با عنوان "تاثیر نرخ بهره در جذابیت بازار" در دنیای اقتصاد اعلام کرد: بازار سرمایه در نیمه اول سال فراز و نشیبهای بسیاری را تجربه کرد. روند صعودی که از آبان سال گذشته شروع شده بود در نهایت ۱۷ اردیبهشت متوقف و شاخص حتی در مقاطعی به کمتر از ۲ میلیون واحد سقوط کرد. روند نزولی و فرسایشی موجب نگرانی دوباره سهامداران نسبت به سرمایهگذاری در بورس و تکرار اتفاقات تلخ سال ۹۹ شد.
با این حال طی ماه گذشته، انتشار اخبار مثبت سیاسی و اقتصادی، تغییر نرخ خوراک پتروشیمیها و تغییر نرخ پایه محصولات شیمیایی و فرآوردههای نفتی موجب شد تا با افزایش تقاضا، روند کلی بازار بهبود یافته و افزایش نسبی در شاخص بورس مشاهده شود و میتوان به روند مثبت شاخص بورس در ۶ ماه دوم سال امیدوار بود.
کماکان موضوعاتی درخصوص توافقات سیاسی با آمریکا مطرح است. از آنجا که جزئیات این توافق هنوز مشخص نشده، نمیتوان در خصوص میزان اثرگذاری آن بر بورس و بازار ارز اظهارنظر کرد. با این حال دولت در ماههای اخیر در تلاش بوده تا نرخ دلار را در محدوده قیمتی فعلی نگه دارد و ثبات نسبی در تمام بازارها برقرار شود. همچنین توافقات سیاسی با عربستان، آزادسازی بخشی از منابع مالی بلوکهشده، افزایش میزان فروش نفت و تغییر نرخ پایه محصولات شیمیایی و فرآوردههای نفتی در بورسکالا سبب امیدواری به عرضه دلار و عدمجهش قیمت دلار تا پایان سال شد.
از اینرو به نظر میرسد با وجود کسری قابل توجه بودجه دولت طی سالجاری، روند قیمتی دلار به صورت کنترلشده و با شیبی کم در نیمه دوم سال افزایش یابد. در خصوص روند سودآوری شرکتها نیز با تغییرات نرخ پایه محصولات پتروشیمی و فرآوردههای نفتی در بورسکالا امیدواری نسبت به بهبود سودآوری این شرکتها پدید آمده و پیشبینی گزارشهای مالی بهتری از شرکتها در ۶ماه دوم سال میشود.
از دیگر عوامل اثرگذار بر روند نیمه دوم سال میتوان به تغییرات نرخ بهره اشاره کرد که این موضوع بر روند بورس اثر مستقیم دارد. زمانی که نرخ بهره بانکی کاهش مییابد، سرمایهگذاران به دلیل عدمجذابیت سرمایهگذاری در بانک به سمت سرمایهگذاری در بورس جهت کسب بازدهی بالاتر متمایل می شوند که این امر میتواند سبب افزایش قیمت سهام شود.
به نظر میرسد نرخ بهره در ۶ ماه دوم سال تغییرات نرخ جدی نداشته باشد. علاوه بر عوامل فوق، روند تغییرات بازارهای جهانی نیز اثر بسزایی بر روند بورس دارد. همچنین با وجود وضعیت نهچندان مناسب بازارهای جهانی در سال ۲۰۲۳ و بروز رکود در چین، بستههای حمایتی این کشور برای برونرفت از شرایط رکود که سبب افزایش تقاضا در بازارهای کامودیتی میشود، امیدوار کننده بوده و اثر مثبت بر روند بورس خواهد داشت.
تلگرام اصلی بورس پرس : t.me/boursepressir
انتهای پیام