تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : اقتصاد
لینک : econews.ir/5x4012407
شناسه : 4012407
تاریخ :
نانو و برقی‌سازی؛کلید عبور از بحران صنعت آب و برق اقتصاد ایران: رئیس پژوهشگاه نیرو گفت: شرایط نامناسب صنعت آب و برق سبب شده تا در دوران گذار انرژی برقی سازی و هوشمند سازی فناوری نانو در ابعاد مختلف کمک کننده باشد.

ﺑﻪ ﮔﺰارش ﺧﺒﺮﮔﺰاری اﻗﺘﺼﺎداﯾﺮان

 به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران ، در نشست تخصصی نقش فناوری نانو در کاهش ناترازی تولید برق مجید عمید پور ریاست پژوهشگاه نیرو گفت: مسئله گذار انرژی این روز‌ها در ابعاد گوناگونی در حال بررسی است یکی از بحث‌های که در جامعه در حال پیشبرد است، بحث برقی سازی است.

وی افزود: باتوجه به اینکه برقی سازی یکی از محور‌های توسعه کشورهاست بنابراین پژوهشگاه نیرو به عنوان یکی از مهم‌ترین مراکز علمی کشور باید در این حوزه سرمایه گذاری بیشتری انجام‌شود.

عمیدپور‌گفت: از بین فناوری‌های مختلف فناوری نانو استفاده از این فناوری در حوزه انرژی بسیار کمک کننده خواهد بود.

رئیس پژوهشگاه نیرو افزود: پیشرفت‌هایی که در حوزه انرژی‌های تجدیدپذیر و‌خورشیدی در حال انجام است و‌صنعت آب و برق بسیار نیازمند فناوری‌های جدید و به روز است. تغییر اقلیم یکی از مشکلات ماست در‌حوزه اتلاف و آسایش انرژی. تمرکز در حوزه‌های تجدیدپذیر برای تولید برق و‌انرژی از اهمیت بسیاری برخوردار است.

وی گفت: شرایط نامناسب صنعت آب و برق سبب شده تا در دوران گذار انرژی برقی سازی و هوشمند سازی فناوری نانو در ابعاد مختلف کمک کننده باشد.

رئیس پژوهشگاه نیرو بیان کرد: به ذخیرساز‌ها درکنار توسعه تجدیدپذیر‌ها توجه کافی و‌ لازم نشده است.

وی با اشاره به اهمیت هوشمندسازی گفت: در برخی شرایط در شبکه توزیع برق هست، اما امکان جا به جایی نداریم و در چینین شرایط نیازمند هوشمندسازی در این حوزه‌ها هستیم.

عماد احمدوند دبیر ستاد توسعه فناوری‌های نانو در این نشست گفت: در یک دهه اخیر در‌حوزه نانو‌ معمولا توجه در‌حوزه کارهای پژوهشی بوده است اما با گذر زمان در حوزه تولید محصول وارد شدیم و با افرایش تولید محصولات و ورود به بازار این فناوری پیشرفت چشمگیری داشت. 
وی‌افزود: حدود هزار و  ۷۵۰ محصول در شرکت ها تولید و‌ استفاده می‌شود و‌ در چند سال گذشته شاخص های ارزیابی پیشرفته تر شده ‌بالغ بر ۴۰۰ شرکت در حال تولید هستند و وارد بازار فروش شده اند و در طول چند سال گذشته حجم‌هایت بازار دو برابر شده است. وی گفت در سال ۱۴۰۲  تولیدمحصولات  نانو ۶۲ میلیارد بوده است و‌صادرات نانو هم در سال ۱۴۰۲ پیشرفت چشمگیری داشته است. حجم بازار و‌ شرکت های تولید کننده خوبی داریم اما تمرکز اصلی ستاد فناوری نانو به سمت اثرگذاری محصولات است.

احمدوند گفت: در دو سندهای نانو نگاه کارکردی بوده است اما در سندی که در حال حاضر در دستور اجراست تا ۱۴۱۲ اولویت های ملی در کنار برنامه های کاربردی در عنوان اولویت قرار دارد.
 وی بیان کرد: محیط زیست، بهداشت، کشاورزی، انرژی و‌ساخت و ساز ۵ محور اصلی سند سوم هستند که در حوزه انرژی اولویت دوم‌ ما در این ۵ مورد است.
 احمدوند گفت: ما در حوزه حل مشکل و‌مسئله ‌انرژی نمی توانیم‌ به‌طور مستقیم وارد شویم بلکه در حوزه های زیرین و ابتدایی زنجیره ‌تاثیرگذاری بر سیاست گذاری ها انجام می دهیم.

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های نانو افزود: توسعه فناوری نانو باید به حل مسائل کشور کمک کند در حوزه سلول های خورشیدی و باطری که در ابتدایی زنجیره قرار دارد و در‌حوزه باتری لتیومی‌ که در‌حوزه صنایع و‌انرژی تاثیر بسیاری دارد کارهای در حال انجام است.
 

وی در حوزه انرژی های تجدیدپذیر گفت: تمرکزمان در سلول های خورشیدی نسل آینده بوده است و‌درحال حاضر چندسالی است که در این حوزه مشغول فعالیت هستیم و درصورت حمایت های مالی فرصت استفاده از فناوری نسل جدید رو از دست ندهیم.

احمدوند گفت: در‌حوزه‌ نفت و‌گاز مطالعاتی شده‌ک‌هکجای این‌صنعت می توانیم کار انجام دهیم و  طرحهای مختلفی که در گذشته انجام شده است و برای برخی از آنها مسئله افزایش مقیاس استفاده آن ها را خواهیم داشت.
وی گفت در  پالایشگاه و پتروشیمی ها و صنعت نفت و گاز از نانو کاتالیست های نانوی داخلی را داریم و در حال حاضر به سمت حرکت به سمت استفاده از نانو فیلتر ها و پوشش هستیم تا  از این طریق اتلاف انرژی را کاهش دهیم.

دبیر ستاد توسعه فناوری‌های نانو افزود: تحریم های اقتصادی سبب شده تا ما از ۶۰ نوع کاتالیست های نانویی برای صنایع‌مان استفاده کنیم که ‌‌بالغ بر ۳۶۰ میلیون دلار صرفه جویی ارزی داشتیم.
احمدوند بیان کرد: ژنراتورهای نانو حباب در حوزه های مختلف تصفیه های آب ‌فاضلاب و شیلات در حال استفاده است و به دنبال افزایش مقیاس استفاده هستیم.

وی بیان کرد: اوزون زنی تصفیه خانه آب شهر ساوه از محصولات نانویی در حال انجام است.

نسترن ریاحی‌ رئیس مرکز نانو پژوهشگاه نیرو در این نشست  گفت: فناوری نانو در حوزه انرژی بصورت جدی مورد توجه قرار نمی گرفت و از سال ۹۳بصورت عملی ‌‌سند راهبردی ‌نقشه راه توسعه فناوری نانو در صنعت برق مورد استفاده و‌ توجه قرار گرفت.
 
وی افزود: در این سند ۶ هدف درنظر گرفته شده بود که نزدیک‌ به ۶۰ درصد آن پیش رفته است. در‌حوزه برق بحث استاندارها و‌دستور العمل ها به شدت مورد توجه قرار دارد و‌ هیچ محصولی بدون این دو‌ مولفه مورد استفاده قرار نمی گیرد.  اما محصولات نانو این دو‌ مولفه را ندارد و همین سختی کار ما برای استفاده ار محصولات نانو در صنعت برق را افزایش داده است.
 
 وی‌ گفت: در زمینه تدوین دستورالعمل ها نیازمند دستورالعمل های جدیدتری هستیم تا محصولات بیشتری را وارد صنعت برق کنیم. ما در صنعت برق آزمایشگاه مرجع برای استفاده از محصولات نانو نداریم و‌ همین بخشی از کار را عقب انداخته‌است.
ریاحی گفت: رصد علم ‌‌فناوری نانو در صنعت برق بطور جدی باید پیگیری شود. رصد فناوری صرفا رصد ‌ بررسی نیست بلکه پیگیری کوچک‌ترین آسیب و‌ نیازمندی هاست.
 
وی‌گفت: استفاده از محصولات جدید در صنعت برق و نیروگاه ها کار سختی است اما‌ به کمک پژوهشگاه نیرو بخشی از نیروگاه ها مثل نیروگاه شهید مفتح‌همدان مورد استفاده قرار گرفته است.
ریاحی افزود: باتوجه به کمبود آب تصفیه کننده های پساب نانو در این زمینه سبب کاهش هدررفت آب نیز خواهد شد. استفاده از انرژی های تجدیدپذیر بزرگ‌ترین راه از ناترازی انرژی است و به‌کارگیری محصولات نانو کمک در ذخیره سازها و‌ توربیت‌های بادی بسیار کمک کننده خواهد بود. وی بیان کرد: اهداف کلانی که استفاده از فناوری نانو در حوزه انرژی و‌محیط زیست کاهش آلاینده‌های زیست محیطی و بهینه سازی مصرف برق و استفاده از انرژی تجدیدپذیر است.