به گزارش خبرگزاری اقتصاد ایران ،موسی غضنفر آبادی، نماینده مردم کرمان در مجلس دوازدهم با تاکید بر نقش پزشک متخصص در اجرایی شدن قوانین جوانی جمعیت اظهار داشت: در راستای هدفگذاریها برای افزایش جمعیت، در قانون برنامه هفتم تدابیری برای رفع بحران جمعیتی در تمامی بخشهای مدیریتی کشور پیشبینی و برنامهریزی شده است. وزارت بهداشت نیز به عنوان نهادی مسئول، موظف است با بهرهگیری از قانون افزایش ظرفیتهای پزشکی، تأمین پزشکان متخصص برای خانوارها، بهویژه در مناطق شهرستانی را پیگیری و اجرا کند.
مسئولیت همگانی حفاظت از جمعیت
این نماینده مجلس ادامه داد: همه بخشهای کشور در پیگیری اهداف افزایش جمعیت مسئولاند و این وظیفه فقط بر دوش یک نهاد خاص نیست. به همین دلیل، در قوانینی مانند برنامه هفتم پیشرفت، برای تمام دستگاهها تدابیری اتخاذ شده و هر نهاد در حوزه فعالیت خود مسئول است؛ از جمله بانکها در ارائه تسهیلات و وزارت راه و شهرسازی در تأمین مسکن و واگذاری زمین. در همین راستا، وزارت بهداشت نیز به عنوان نهادی تأثیرگذار باید در جهت تحقق این اهداف اقدام کند.
نقش کلیدی وزارت بهداشت در افزایش جمعیت
غضنفر آبادی با تأکید بر نقش مهم وزارت بهداشت در حمایت و فراهمسازی بستر افزایش باروری افزود: وزارت بهداشت در کنترل و نظارت بر روند زاد و ولد، تأمین زیرساختها و هزینههای باروری و زایمان، مراقبت از مادران باردار و سایر حمایتهای مرتبط، مسئولیت اجرایی سنگینی بر عهده دارد. قانون جوانی جمعیت نیز وظایف این نهاد را مانند سایر دستگاهها بهصورت شفاف مشخص کرده است.»
وی ادامه داد: پیگیری مسئله جمعیت و جلوگیری از روند پیری جمعیت از جمله موضوعات مهم در هر جامعهای است. بهویژه وزارت بهداشت باید در برنامههای کلان خود اعم از کوتاهمدت پنجساله یا بلندمدت مشخص کند که چه اقداماتی برای پاسخگویی به نیازهای افزایش جمعیت و مراقبت از سالمندان در نظر دارد. با ادامه روند پیری جمعیت، مشکلات و بیماریهای جامعه افزایش خواهد یافت؛ بنابراین، وزارت بهداشت باید برنامههای خود را بهروز کرده و متناسب با این تحولات تنظیم کند.
وزارت بهداشت، مانع افزایش جمعیت
غضنفر آبادی صریح کرد: تردیدی نیست که افزایش جمعیت نیازمند تأمین خدمات درمانی و امکانات مناسب است و باید همزمان با رشد جمعیت به این موضوع توجه ویژهای داشت. تأمین پزشکان و موضوع بهداشت عمومی، همانند تأمین آب، برق، جاده و دیگر زیرساختهای اساسی از اهمیت بالایی برخوردار است. کمکاری در حوزه بهداشت و درمان ممکن است باعث ایجاد بدبینی در مردم نسبت به افزایش فرزندآوری شود؛ از اینرو، تأمین بیمارستانها، تجهیزات، پزشکان، دستیاران پزشک و پرستاران باید مطابق برنامه پنجساله هفتم در اولویت کاری وزارت بهداشت قرار گیرد. هرچند وزارت بهداشت در گذشته در برخی اقدامات، مانعی در مسیر افزایش باروری به شمار میرفت، اما اکنون امید است با رفع آن موانع، همکاری لازم را در ارائه برنامههای مشخص به عمل آورد.
وی افزود: در حوزه انتخابیه بنده شامل پنج شهرستان استان کرمان، در زمینه بهداشت و درمان اقدامات گستردهای از جمله ایجاد مراکز بهداشتی، بیمارستانها، افزایش تختها، پزشکان و پرستاران انجام شده است؛ با این حال، همچنان کمبود پزشک در این مناطق وجود دارد که باید همزمان با رشد جمعیت، برای رفع آن تلاش کنیم.
کمبود پزشک متخصص مانع اجرای نظام ارجاع
این نماینده مجلس در بخش دیگری از سخنانش در خصوص نظام پزشک خانواده اظهار داشت: طرح پزشک خانواده که متأسفانه هنوز بهدرستی در کشور اجرایی نشده، طرحی بسیار مؤثر است که میتواند از بسیاری هزینههای اضافی جلوگیری کند. اجرای موفق این طرح مستلزم تأمین پزشکان عمومی و متخصص و همچنین جلب اعتماد عمومی است. این امر نیازمند بررسی دقیقتر و پیشبینیهای لازم است.
در پایان، غضنفر آبادی خاطر نشان کرد: قوانینی نظیر افزایش ظرفیت پذیرش پزشکی و برنامه هفتم پیشرفت برای حمایت از رشد جمعیت وجود دارند و وزارت بهداشت موظف است صرفاً به اجرای همین قوانین پایبند باشد.