به گزارش خبرگزاری اقتصادی ایران، East Asia Forum در یادداشتی به قلم ماری پانگستو استاد اقتصاد بینالملل در دانشگاه اندونزی و شیرو آرمسترانگ استاد اقتصاد در دانشگاه ملی استرالیا به واکنش احتمالی کشورهای جنوب شرقی آسیا (ASEAN) پرداخت.
در این یادداشت آمده است:دولتهای آسیای جنوب شرقی در آستانه مواجهه با سیلابی از کالاهای ارزانقیمت چینی قرار دارند که به دلیل تعرفههای 60 درصدی بر واردات چین از سوی رئیسجمهور ایالات متحده، دونالد ترامپ، به بازارهای این کشورها سرازیر میشود.
این تعرفهها به همراه تعرفههای 10 تا 20 درصدی ایالات متحده بر کالاهای آسیای جنوب شرقی، چالشهای بیشتری را ایجاد میکند. این وضعیت نیازمند پاسخ جمعی از سوی ASEAN بوده تا کشورهای عضو به جای تلاش برای توافقات فردی با واشنگتن، به طور هماهنگ عمل کنند.
دولتهای منطقه تحت فشار هستند تا از ورود کالاهای ارزان چینی جلوگیری کنند، زیرا جنگ تجاری و فناوری بین ایالات متحده و چین در پنج سال گذشته تشدید شده است. کشورهایی مانند اندونزی با افزایش استفاده از تعرفههای حفاظتی و ضد دامپینگ تلاش کردهاند تا از واردات غیرقانونی جلوگیری کنند. بسیاری از شرکتهای آسیای جنوب شرقی نیز خواهان حمایت دولتها از خود در برابر رقابت ناعادلانه چین هستند.
در حالی که برخی شرکتها از تغییر مسیر کالاهای چینی به سمت خود برای صادرات به ایالات متحده بهرهمند شدهاند، اکنون در معرض خطر تعرفههای جدید ایالات متحده قرار دارند. تعرفهها معمولاً باعث ایجاد فشار برای تلافی و پاسخ متقابل میشوند که میتواند کشورهای بیشتری را فقیر کند.
آمریکا به دلیل ورود کالاهای ارزان چینی پس از پیوستن چین به سازمان تجارت جهانی (WTO) در سال 2001 به سیاستهای حمایتگرایانه روی آورده است. اما کشورهای دیگر مانند ژاپن و استرالیا توانستهاند از این شوک بهرهبرداری کنند و آسیب کمتری ببینند. آسیای جنوب شرقی نیز از ورود چین به WTO و توافق تجارت آزاد چین- آسه آن بهرهمند شده است.
برای مقابله با این چالشها، ASEAN باید یک استراتژی سهجانبه را دنبال کند:
پاسخ مشترک: کشورهای آسیای جنوب شرقی باید یک پاسخ مشترک و هماهنگ توسعه دهند تا بتوانند در برابر قدرتهای بزرگ مؤثرتر عمل کنند.
استفاده از ابزارها و نهادهای موجود: ASEAN باید از ابزارها و نهادهایی که برای حمایت از صنایع داخلی در برابر افزایش واردات طراحی شدهاند، استفاده کند.
گفتگو با چین: ASEAN باید با چین تعامل داشته باشد تا راهکارهای قانونی و مشروعی برای مقابله با افزایش تجارت پیدا کند و از تشدید اقدامات حمایتگرایانه جلوگیری کند.
این تحولات نشاندهنده اهمیت ASEAN در حفظ سیستم تجاری چندجانبه و حمایت از منافع اقتصادی خود در برابر چالشهای جهانی است.