وی با اشاره به تغییرات قابل توجهی که کشور میزبان، عربستان، در مسیر حج ایجاد کرده است، ادامه داد: عربستان در حال تبدیل زیارت به یک توریسم مذهبی است، در حالی که ما میدانیم بین زیارت و گردشگری مذهبی تفاوتهای زیادی وجود دارد. طبعاً زیارت که جوهر ارتقای معنویت است، با حوزه گردشگری مذهبی فاصله زیادی دارد؛ بنابراین ممکن است عملا در دو زیستبوم متفاوت قرار بگیریم.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی تصریح کرد: هر یک از شما تجربه کردهاید که چگونه یک حاجی ایرانی با عشق به معشوق، سفر معنوی و روحانی خود را آغاز میکند. این زیستبوم بر مبنای مقدس بودن شکل گرفته است، اما در فضایی که عربستان سعودی دنبال میکند، به معنای دیگری در حال تقلیل است. کار سخت سازمان حج و زیارت این است که چگونه میتواند این زیستبوم تاریخی و میراثی را صیانت کند.
وی افزود: این تغییرات در آن سوی مرزها وجود دارد و تغییرات دیگری نیز در داخل کشور ما، مانند شرایط اقتصادی و اجتماعی و همچنین شرایط منطقهای خاص به وجود آمده است. بنده به مسیری که در سازمان حج و زیارت طی شده است، انتقادی ندارم؛ اما از بیات به عنوان رئیس جدید سازمان انتظار میرود با توجه به شرایط جدید، برنامهها و ایدههای نوینی ارائه دهد تا بتوانیم از سازمان حج و زیارت صیانت کنیم.
صالحی همچنین خاطرنشان کرد: اگر هر نهادی به تغییرات توجه نکند و متناسب با آن برنامهریزی نکند، کار آن نهاد یا سازمان مختل میشود. بنابراین، انتظار میرود که سازمان حج و زیارت بتواند در این مقطع خاص تاریخی که هم زیستبوم خارجی دچار تغییرات جدی است و ما با شرایط خاص منطقهای مواجه هستیم، با قدرت و تدبیر امور را پیش ببرد.
وزیر فرهنگ و ارشاد اسلامی در پایان با بیان اینکه جایگاه خدماترسانی به زائران ضیوفالرحمن از اهمیت ویژهای برخوردار است، گفت: به عباس حسینی خداقوت میگویم که توفیق خدمت در این عرصه، توفیق کمی نیست و در مدت مسئولیت وی، خدمات شایستهای ارائه شده که قطعاً اجر آن بیپایان خواهد بود. علیرضا بیات نیز در حوزههای گوناگون منشأ خدمات بوده است.