تنظیمات
تصویر
مشخصات خبر
اندازه فونت :
چاپ خبر
شاخه : اقتصاد
لینک : econews.ir/5x3830250
شناسه : 3830250
تاریخ :
مکران مهیای پیاده‌سازی الگوی نوین حکمرانی اقتصاد ایران: به گفته نایب رئیس اتاق بازرگانی ایران، توسعه زیرساخت‌های سواحل مکران اعم از بخش لجستیک، تأمین انرژی، بهداشت و درمان، آموزش نیروی انسانی، احداث پالایشگاه‌ها و نیروگاه‌ها باید مورد توجه قرار گیرد.
به گزارش خبرگزاری اقتصادایران ، محمد قاسمی در نشست کمیسیون خدمات فنی و مهندسی اتاق ایران درباره توسعه سواحل مکران، گفت: رئیس‌جمهوری در ایام انتخابات توسعه مکران را اولویت دولت خود اعلام کرد. در معاونت سیاست‌گذاری توسعه ملی و منطقه‌ای ریاست جمهوری که در آنجا طرح پیشران و زنجیره‌های ارزش را پیگیری می‌کند، در چند جلسه تشکیل‌شده، رئیس‌جمهوری از طرح کلی برای توسعه مکران پرسیده است.

در جلسات متعددی که در سازمان برنامه‌وبودجه و شورای عالی امنیتی ملی برگزارشده هم به این موضوع پرداخته‌اند. سازمان برنامه‌وبودجه درباره مکران طرح آمایش سرزمینی را کارکرده است.

قاسمی افزود: رئیس‌جمهوری خواهان گزارش درست و متقن از منطقه است که با بازدید محلی، گزارشی دقیق ارائه شد. مکران ظرفیت منطقه‌ای بی‌نظیر و بکری دارد و برای سرمایه‌گذاری آماده است.

به لحاظ آب کفایت لازم را دارد تا در دو سه سال به کشت و صنعت خوبی تبدیل شود. به لحاظ جایابی صنایع و فعالیت‌ها گزارش دقیق انجام‌شده است. وزارت خارجه درباره روابط بین‌المللی این منطقه بررسی‌هایی در حال انجام است.
وی بیان داشت: عملاً فرض ما این است که الگوی نوینی از حکمرانی کشور در آنجا شکل بگیرد و سرمایه‌گذار خصوصی درگیر مسائل بوروکراتیک نشود.

سرپرست معاونت اقتصادی سازمان برنامه‌و بودجه افزود: ارتقای مدارس و هنرستان‌های منطقه مورد توجه است تا آموزش فنی و حرفه‌ای انجام شود. دو بیمارستان مهم باید در میناب و چابهار ارتقا یابد. در حوزه‌های سخت‌افزاری و نرم‌افزاری فکر شده و اولین گام در بودجه ۱۴۰۴ برداشته خواهد شد تا این منطقه به منطقه آماده سرمایه‌گذاری تبدیل شود. برخی از طرح‌ها را سرمایه‌گذارها ارائه کرده‌اند که در دست بررسی است

در ادامه پیام باقری، نایب‌رئیس اتاق ایران درباره وضعیت توسعه‌ای مکران، گفت: یکی از دستور کارهای کمیسیون خدمات فنی مهندسی و احداث اتاق ایران بررسی ظرفیت‌های توسعه‌ای مکران است و اتاق ایران باید در این حوزه بسترسازی‌های لازم را انجام دهد. برای همین با شورای توسعه سواحل همکاری نزدیکی داریم.

نایب‌رئیس اتاق ایران افزود: نگاه ما در اتاق ایران بسترسازی برای حضور سرمایه‌گذاران بخش خصوصی است و در مورد توسعه سواحل مکران که در مسیر توسعه دولت چهاردهم قرار دارد، در مسیر سیاست‌های اقتصادی دولت گام برمی‌داریم و این ارتباط منسجم با سازمان برنامه و بودجه برای ما بسیار مهم است. باقری افزود: توسعه زیرساخت‌های سواحل مکران اعم از بخش لجستیک، تأمین انرژی، بهداشت و درمان، آموزش نیروی انسانی، احداث پالایشگاه‌ها، نیروگاه‌ها و ... باید مورد توجه قرار گیرد.

وی افزود: بعد دوم سرمایه‌گذاری بخش خصوصی در منطقه است. استقبال خوبی از طرف بخش خصوصی نسبت به مشارکت در این طرح ملی اتفاق می‌افتد به‌شرط اینکه مدل‌های تجاری-سرمایه‌گذاری دقیقی تعریف شود. طرح‌های مطرح‌شده باید توجیه اقتصاد داشته باشد و اصل سرمایه سرمایه‌گذار تضمین شود تا سرمایه‌گذار با طیب خاطر به این حوزه وارد شود. یکی از پایه‌های اقتصاد مولد توسعه مکران است.

در ادامه این نشست سید جعفر حسینی، رئیس امور آمایش سرزمین و توسعه منطقه‌ای سازمان برنامه‌وبودجه گفت: مهم‌ترین سند بالادستی سند آمایش سرزمینی است.وی با اشاره به تاریخچه توجه به آمایش سرزمینی در جهان و ایران گفت: اگر زمانی محور توسعه در ایران غرب کشور بود و شرق کم‌رنگ بود، الآن به محور شرق توجه شده است.

در اواخر دهه ۹۰ مطالعات آمایش به نتیجه رسیده که شرق پتانسیل بالایی دارد. قلمرو مستعد توسعه الگوی مطلوب سرمایه‌گذاری استقرار جمعیت و زیرساخت‌ها در سند آمایش مشخص شد.
حسینی بیان داشت: ۳۱ سند استانی داریم که به‌موازات سند آمایش ملی منتشر شده است. در سال ۱۳۹۹ تصویب‌نامه تصویب‌شده و تا فعالیت توسعه‌ای کشور مبتنی بر سند آمایش سرزمینی سال ۱۳۹۹ باشد.حسینی اظهار داشت: در حوزه مکران تنها نقطه سند آمایش و سند توسعه منطقه‌ای داریم. مکران در حال حاضر، ۷ میلیون هکتار وسعت توسعه دارد. در توسعه فضایی مکران و در سند آمایش، شهر چابهار شهر سطح یک در نظر گرفته‌شده است که قرار است بار توسعه‌ای را بر عهده گیرد. در چابهار بیمارستان که خدمات ملی ارائه می‌دهد باید داشته باشیم. چابهار بیمارستان خوب و قطبی ندارد که بعد از سند توسعه و سند توسعه مکران تأییدشده است.

حسینی افزود: در این سند اولویت‌های توسعه‌ای این منطقه مشخص‌شده است. ۱۲ رسته دارای اولویت و پهنه‌بندی آن‌ها برای حوزه‌های اقتصادی مشخص‌شده است. در مدل توسعه مکران به توسعه منطقه‌ای توجه شده و مکران فرصت توسعه‌ای برای ایران است.وی بیان داشت: در باب انتخاب این مدل توسعه ایده‌های فراوانی وجود دارد. سازمان برنامه‌وبودجه می‌خواهد شیوه جدیدی در مشارکت مالی در مکران پیگیری کند تا برای بقیه بخش‌ها این الگویی باشد.

اول اینکه واگرایی کسب‌وکار با طرح توسعه اتفاق نیفتد. جاهایی بخش خصوصی از بخش دولتی تضمین و تسهیل فرایند می‌خواهد نه زیرساخت.
حسینی تصریح کرد: اگر کل بخش را با بخش دولتی یا غیردولتی جلو ببریم، هزینه‌ها خیلی بالا خواهد بود؛ باید طرح‌ها را با همکاری بخش خصوصی و دولت پیش ببریم و این همان شرکت راهبردی است. در طرح توسعه مکران مسائل و چالش‌های زیست‌محیطی موردتوجه قرار گیرد و این فرآیندها تسریع شود. در حوزه آب سازمان گام‌هایی برداشته است؛ در محیط‌زیست تلاش‌هایی شده تا با توجه به شرایط کشور مدل توسعه‌ای را در این منطقه تمرین کنیم.