به گزارش خبرگزاری اقتصادایران ،اگر چه کارشناسان معتقدند با بالا رفتن تدریجی نرخ دلار نیمایی و کم شدن فاصله آن با نرخ بازار آزاد، و در پی حمایتهای مکرر وزیر اقتصاد و به ویژه رئیس جدید سازمان بورس و نهایتاً اصلاحیه نرخ خوراک و سوخت صنایع از سوی دیگر شرایط برای رشد بورس مهیا است اما تا زمانی که ناآرامیها، ریسکها و تنشهای سیاسی منطقهای آرام نگیرد، به دلیل محدودیت دامنه نوسان یک درصدی و افت چشمگیر ارزش معاملات نباید در انتظار تغییرات قابل توجه در روند بازار باشیم هر چند در سایه بازدارندگی نظامی جمهوری اسلامی ایران رفته رفته میتوان منتظر تعدیل شدن نگرانیهای سرمایهگذاران بود و به شرط اقدامات حمایتی توسط دستاندرکاران بازار سرمایه شاهد بازگشت اعتماد به اهالی بازار سرمایه بوده و در هفته آینده شاهد بازاری متعادلتر نسبت به دو هفته گذشته باشیم.
با این مقدمه به بررسی اجمالی مهمترین تغییراتی که در هفته گذشته در تابلو معاملات رخ داد میپردازیم.
بررسی شاخص کل بورس
شاخص کل بورس اوراق بهادار تهران در پایان هفته سوم مهر ماه برای دهمین روز متوالی با ادامه محدودیت دامنه نوسان یک درصدی، در حالی توانست در آخرین روز کاری هفته (چهارشنبه ۱۸ مهر)، دومین کندل مثبت و ۲۴۵۳ واحدی را ثبت کند و به تراز ۲,۰۹۹,۸۳۶ بازگردد که این شاخص در دو هفته گذشته ۹ روز نزول متوالی و افت بیش از ۶۶ هزار واحدی را تجربه کرده بود.
این در حالی است که شاخص کل بورس در پایان این هفته برای برگشت دوباره به بالای شاخص پر چالش ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی، در غیاب نماد شاخصساز فولاد در آخرین روز معاملاتی هفته، تنها ۱۶۴ واحد کم آورد.
همانطور که بررسی نمودار ماهانه تغییرات شاخص کل نشان میدهد بیش از ۴ سال و ۲ ماه از مرداد سیاه بورسی در سال ۱۳۹۹ میگذرد و کماکان تراز ۲ میلیون و ۱۰۰ هزار واحدی محکمترین ناحیه مقاومتی در مقابل رشد و حرکت بورس تهران است و به رغم چند نوبت عبور شاخص کل از این تراز، شاخص کل بورس تهران هنوز موفق به عبور از این سد بتنی نشده است.
ارزش بازار بورس
شایان ذکر است افت حدود ۰.۷ درصدی شاخص کل بورس در هفته گذشته، کاهش نزدیک به ۶۷ همتی ارزش بازار بورس را نیز به همراه داشته است.
ارزش معاملات خرد
در آخرین روز از سومین هفته معاملاتی مهر ۱۴۰۳ (چهارشنبه ۱۸ مهر) ارزش معاملات خرد (سهام و حق تقدم) در حالی به ۲,۱۳۹ میلیارد تومان رسید که میانگین هفتگی ارزش معاملات خرد در این هفته ۲,۱۱۱ میلیارد تومان ثبت شد.
گفتنی است که میانگین هفتگی ارزش معاملات خرد ۲,۱۱۱ میلیارد تومانی بعد از ارزش ۱,۶۸۳ میلیارد تومانی هفته سوم مرداد ماه، کمترین ارزش معاملات خرد ثبت شده به صورت میانگین هفتگی در ۶ ماه اخیر است.
ادامه یافتن ورود پول حقیقی به صندوقهای درآمد ثابت
شایان ذکر اینکه در هفته گذشته در صندوقهای قابل معامله درآمد ثابت مجموعاً شاهد ورود ۲,۲۴۵ میلیارد تومان پول حقیقی بودیم که تقریباً دو برابر مقدار ثبت شده در هفته اول مهر ماه و در حدود ۴۰۰ میلیارد تومان کمتر از هفته گذشته بود.
بیشترین افت و خیز نمادها در هفته گذشته
نمادهای فنافزار، وشهر، خفولا و کرومیت به ترتیب با رشد ۶، ۵، ۴ و ۴ درصدی بیشترین رشد را در هفته گذشته تجربه کردند و دو نماد تپسی و کیا به ترتیب با افت ۵ و ۴ درصدی کمترین بازدهی بازار سهام را در سومین هفته از معاملات پاییزی بازار سهام به نام خود ثبت کردند. این در حالی است که حق تقدم نماد حرهشا با فاصله بیش از ۱۸ درصدی با نماد اصلی، در بین سهام حق تقدم، بیشترین فاصله حق تقدم با سهم را داراست.
بهبود مستمر وضعیت بازار سرمایه و به تبع آن، رشد بورس در گرو چیست؟
اعمال حاکمیت شرکتی در بنگاههای بورسی تحت مدیریت دولت یکی از مهمترین عوامل مؤثر در رشد بازار است و ریاست جدید سازمان بورس در چند نوبت و مکرراً وعده داد نظام حاکمیت شرکتی از اولویتهای دوره جدید بورس است.
کاهش نرخ بهره از دیگر پیشرانهای بورس و از وعدههای مهم وزارت اقتصاد است که در صورت تحقق آن شاهد ادامهدار بودن رشد بورس خواهیم بود. گرچه نحوه تأمین مالی برای بودجه و فروش اوراق دولتی آن هم در شرایط نابسامان بازار، کماکان نگران کننده است.
گفتنی است که بیش از هر چیز کاهش ریسکهای سیاسی و اقتصادی به ویژه شرایط بحرانی منطقه از عوامل اثرگذاری است که نباید آن را نادیده گرفت و به راحتی از آن گذشت. اصلاح نرخ خوراک نیز از اقداماتی بود که سهامداران را به تغییرات مثبت بازار در ماههای آتی اندکی خوش بین کرد.
بدون شک حذف قیمتگذاری دستوری در تعیین نرخ ارز و کالاهای تولیدی شرکتها و کاهش فاصله نرخ نیما با نرخ بازار آزاد در سایه برقراری آرامش و انعکاس اقتدار کشور در پی اقدامات بازدارنده نظام جمهوری اسلامی ایران به مرور و در بلند مدت، بهبود وضع بازار سرمایه را به دنبال خواهند داشت.