در این خلاصه سیاستی بر توجه ویژه به موضوع محصولات غذایی تراریخته و "اطلاعرسانی شفاف به مصرفکننده" و نیز مدیریت نظارت و برخورد بازدارنده با تقلبات و آلایندههای مواد غذایی تأکید شده و "ارتقاء سواد و فرهنگ عمومی سلامت غذا" در کشور بهعنوان بهترین راه برای ارتقای سلامت جامعه عنوان شده است.
در این مطلب آمده است: در حوزه مواد غذایی امروزه دولتها علاوه بر تأمین مواد غذایی، وظیفه نظارت بر کیفیت سلامت و اصالت مواد غذایی را نیز بهعهده دارند. با توجه به مصرف روزانه انواع مواد غذایی و آشامیدنی توسط عموم مردم وجود آلایندهها و تقلبات در مواد غذایی، سلامت را بهشدت دچار مخاطره میکند و با ایجاد انواع بیماریهای حاد و مزمن علىالخصوص سرطانزایی، هزینه بخش درمان را بهشدت افزایش میدهد لذا سازمان جهانی بهداشت و سازمان خواروبار و کشاورزی ملل متحد اهتمام ویژهای به این موضوع داشته و برنامههای متعددی را برای کیفیت، اصالت و سلامت مواد غذایی در دستور کار خود قرار دادهاند.
از طرف دیگر کشورهای پیشرفته دنیا نیز با اقدامات مختلفی از جمله قانونگذاری در حوزه کنترل آلایندهها و تقلبات، غذاهای تراریخته و با توسعه فناوریهای نوین برای شناسایی برخط و سریع آلایندهها و تقلبات با حسگرهای هوشمند و هوش مصنوعی پایش منظم آلایندهها و تقلبات در مواد غذایی و انجام مطالعات ارزیابی و مدیریت خطر برخورد شدید با متقلبین، نظارت جدی بر واردات مواد غذایی و محصولات تولیدی کشور و ارتقاء فرهنگ عمومی سلامت و اصالت غذا، به ارائه غذای باکیفیت سالم و اصیل به مردم مبادرت میکنند.
همچنین موضوع محصولات غذایی تراریخته نیز بهشدت مورد توجه دولتها بوده و آنها ضمن پایش و کنترل مواد غذایی تراریخته خصوصاً در هنگام واردات مواد غذایی و محصولات کشاورزی، اقدامات لازم برای تشخیص آسان مواد تراریخته توسط مصرفکننده در هنگام خرید مواد غذایی را نیز بهعمل آوردهاند.
بر اساس این گزارش، برچسبگذاری محصولات تغییرشکلیافته ژنتیکی (تراریخته) مستلزم کسب مجوز از شورای ملی ایمنی زیستی است که تاکنون این شورا متأسفانه مجوزی جهت درج لوگو یا آرم برای محصولات تراریخته صادر نکرده است.
در این خلاصه سیاستی آمده است که چالشهای برچسبگذاری محصولات تراریخته شامل موارد زیر است:
فرهنگستان علوم پزشکی کشور در این خلاصه سیاستی بر لزوم درج لوگو یا آرم واضح و مشخص برای شناسایی سریع و آسان محصولات تراریخته توسط مصرفکننده تأکید کرده است.
در ادامه این گزارش، به موضوع تقلبات مواد غذایی نیز پرداخته شده و در این باره آمده است: متأسفانه موضوع تقلبات مواد غذایی و محصولات کشاورزی از سال 1392 در جهان وارد مرحله جدیدی شده است و تلاشهای سازمانیافتهای برای ورود مواد غذایی تقلبی به بازار مصرف در دنیا انجام میشود که به کمفروشی، ارائه مواد غذایی بیکیفیت و در مواردی حاوی مواد سمی و سرطانزا به مصرفکننده و احتمال انجام بیوتروریسم منتهی میشود این موضوع بسیار پیچیده بوده و احتیاج به برنامهریزی و هماهنگی دستگاههای مختلف برای مبارزه با این پدیده بسیار خطرناک دارد. از مهمترین محورهای مدیریت تقلبات مواد غذایی میتوان به شناسایی نقاط آسیبپذیر در زنجیره عرضه مواد غذایی، برنامهریزی برای توسعه فناوریهای نوین شناسایی تقلبات، قانونگذاری، آموزشهای مردمی و برخورد قضایی با متقلبین اشاره کرد.
متن کامل این گزارش را اینجا بخوانید.